TECNOLOGIA AUDIOVISUAL

Els sis nous canals de TDT ja estan a l'aire

Ten, Kiss TV i Reial Madrid inicien aquest dijous les emissions de les freqüències concedides per concurs pel Govern

Atreseries, 13 TV i Be Mad ja estan oferint una programació regular

w-icul-tdt

w-icul-tdt

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Amb la posada en marxa avui dels tres canals de televisió digital terrestre (TDT) que quedaven per llançar, el nou panorama audiovisual espanyol ja està estabilitzat. De moment, és clar. Així, les cadenes Ten (del Grupo Secuoya), Kiss TV (Kiss Media) i Real Madrid TV són les tres noves ofertes que s’uneixen a les altres tres que ja estan emetent: Atreseries (d’Atresmedia), Be Mad (Mediaset) i 13TV.

    Aquests sis canals els va atorgar el mes d’octubre passat el Govern central, mitjançant un concurs públic per concedir les noves freqüències d’emissió que van quedar lliures després del reajustament de l’espectre radioelèctric que va provocar el dividend digital. És a dir, el complicat acomodament que es va haver de fer l’any passat per donar cabuda a les noves bandes d’emissió de la telefonia mòbil (4G). També en aquest alliberament de freqüències s’ha de tenir en compte el tancament el 2014 de nou canals per una sentència del Tribunal Suprem (5 de maig del 2014), per haver-se concedit sense que hi mediés cap concurs.

EL CONCURS ES VA OBRIR EL 2015 / El recorregut dels nous sis canals es va iniciar el maig del 2015, quan es va obrir el concurs convocat pel Consell de Ministres per a l’adjudicació de sis canals de TDT. El 16 d’octubre passat, el Consell de Ministres va aprovar l’adjudicació d’aquestes televisions.

    Tres d’aquests nous canals de televisió, Atreseries, Be Mad i Real Madrid TV, ofereixen les seves emissions en alta definició (HD). Aquesta opció, sens dubte de gran qualitat i amb l’aparença de ser el futur immediat en el mitjà, presenta actualment un important handicap: l’HD omés pot ser sintonitzada per televisors amb tecnologia Full HD. I fonts del sector reconeixen que diferents estudis de mercat apunten que el parc de televisors Full HD a Espanya ronda el 40%. D’aquesta manera, la majoria dels teleespectadors no tenen accés a aquesta oferta, encara que tot assenyala que, amb el temps, la renovació de televisors anirà permetent el creixement del Full HD.

UN ALTRE CANAL ESPORTIU / A més d’aquests sis canals, n’hi ha un més que pot començar a emetre ben aviat: una cadena esportiva, gestionada per Mediapro, i que recuperaria l’essència de Marca TV, un antic projecte d’aquesta mateixa productora.

Notícies relacionades

    Aquesta nova cadena, que encara no té logo ni identificatiu, emetria a través del canal que tenia llogat 13TV i que, amb la concessió d’una freqüència pròpia en el concurs del Govern, ha abandonat.

    Aquest canal abandonat, propietat d’Unidad Editorial (El Mundo), és el que ha llogat Mediapro. Des de la productora –que ja gestiona a Espanya els canals de Bein Sports– assenyalen que ho tenen tot disposat per iniciar les emissions, però que estan a l’espera que el Ministeri d’Indústria atorgui l’obligada autorització. Un permís que, donada l’etapa d’interinitat de l’actual Govern, es pot allargar fins després de les eleccions generals del 26 de juny. És a dir, per a la temporada que ve. I, mentrestant, els espectadors interessats en aquesta nova oferta en obert tenen feina: resintonitzar els televisors per captar les tres (o sis, si tenen televisions Full HD) noves cadenes.