Secció recomanada per

Canvis a Europa

Meta cobrarà als usuaris europeus d’Instagram i Facebook per esquivar les normes de la UE

Meta cobrarà als usuaris europeus d’Instagram i Facebook per esquivar les normes de la UE
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Meta es prepara per cobrar per l’ús de Facebook i Instagram a Europa. El gegant de les xarxes socials estudia posar en marxa un pla de subscripció que permeti als usuaris europeus accedir a una versió de les dues plataformes sense anuncis per 14 dòlars al mes (uns 13,3 euros), segons ha avançat ‘The Wall Street Journal’.

La companyia encapçalada per Mark Zuckerberg ha fet aquesta proposta als reguladors de la Unió Europea (UE). Amb aquesta, miren d’esquivar les normes imposades per Brussel·les, que al desembre va dictaminar que Meta no pot exigir als usuaris europeus acceptar els anuncis personalitzats que es basen en el rastreig de la seva activitat.

Així, Meta hauria traslladat a les autoritats europees la seva intenció de crear un pla perquè els usuaris europeus puguin utilitzar Facebook i Instagram sense haver de veure anuncis basats en el seu comportament. El seu cost seria de 14 dòlars al mes. El preu s’elevaria fins a 17 dòlars (uns 16,2 euros) per accedir a una versió d’escriptori web.

Cop al negoci publicitari

Notícies relacionades

La decisió del Comitè Europeu de Protecció de Dades (EDPB), que amenaça de restringir l’ús de publicitat personalitzada sense consentiment previ, va suposar un cop dur per a la propietària de Facebook i Instagram. El seu lucratiu negoci es basa en la venda d’anuncis a tercers. Així, un 97,5% dels 114.934 milions de dòlars que va ingressar el 2021 van provenir de la publicitat.

Les dues plataformes rastregen l’activitat dels usuaris per conèixer-los en profunditat i poder segmentar-los així en uns perfils molt desitjats per als anunciants. No obstant, aquesta pràctica xoca amb les lleis comunitàries de protecció de dades.