Secció recomanada per

Batalla de les xarxes socials

Threads, el rival de Twitter, supera ChatGPT com l’‘app’ que més ràpid creix de la història

Meta llança Threads, la seva app per destronar Twitter

¿Com funciona Threads?

Threads, el rival de Twitter, supera ChatGPT com l’‘app’ que més ràpid creix de la història
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de Meta per destronar Twitter va vent en popa. En tan sols cinc dies de vida, la nova xarxa socialThreads ja ha superat els 100 milions d’usuaris. Així ho ha confirmat aquest dilluns Mark Zuckerberg, director executiu del gegant tecnològic, el que significa que aquesta nova aplicació hauria superat ChatGPT com la plataforma que més ràpid ha crescut de la història.

La companyia propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp va anunciar dimecres passat el llançament de Threads, una ‘app’ que funciona pràcticament igual que Twitter. «Es tracta principalment de demanda orgànica, i encara no hem activat gaires promocions», ha assenyalat Zuckerberg en una publicació en què celebrava la fita. El llançament ha anat «molt més enllà de les nostres expectatives», va declarar divendres.

En menys d’una setmana, Threads ha fet una forta accelerada, popularitzant-se entre celebritats, polítics i personalitats mediàtiques que estan ajudant a aixecar aquest nou fenomen. Així, de ser certes les dades, el clon de Twitter de Meta hauria superat el rècord de creixement establert per ChatGPT, l’‘app’ d’intel·ligència artificial (IA) d’OpenAI i adquirida per Microsoft, que va trigar dos mesos a assolir els 100.000 usuaris registrats.

El cap d’Instagram, Adam Mosseri, ha assegurat que Threads no busca substituir Twitter, sinó ser una «versió amigable» en la qual es debatrà de temes més lleugers com esports o música. «No vull inclinar-me per les notícies dures en absolut», va explicar en el pòdcast ‘Hard Fork’. La realitat difereix del que Meta explica. En els últims dies, polítics nord-americans com l’exvicepresident Mike Pence o Nikki Haley –juntament amb altres que també han presentat la seva candidatura presidencial per al 2024– s’han apuntat a l’aplicació. Personalitats neonazis, supremacistes i d’extrema dreta també ho han fet per posar a prova la moderació de contingut de Threads, segons ha denunciat Media Matters.

Amenaça per a Twitter

Alguns experts han apuntat que Threads pot suposar la primera amenaça gran amenaça a Twitter, la popularitat del qual s’ha desplomat des que el magnat Elon Musk en prengués el control el novembre passat. Els canvis introduïts en els últims mesos –com la funció de pagament que permet comprar el pin de verificació blava fins a desinformadors– han empitjorat l’experiència de molts usuaris, alguns dels quals han optat per migrar a plataformes antigues com Mastodon o altres de noves i similars com Bluesky que han anat apareixent mirant d’aprofitar la debilitat de Twitter.

La xarxa social de l’ocellet blau compta amb uns 260 milions d’usuaris actius diaris monetitzables, segons va assenyalar al novembre Musk. No obstant, dades externes apunten a una tendència a la baixa. El director executiu de la multinacional de serveis a la xarxa Cloudflare ha assegurat que el trànsit d’usuaris a Twitter s’està «enfonsant». Curiosament, ho ha explicat en un missatge publicat a Threads.

Notícies relacionades

Threads encara es troba en una fase inicial de desenvolupament: no té ni una funció de missatges directes, ni una versió d’escriptori, ni ‘hashtags’, ni una eina de recerca per paraules. Tampoc hi ha espais per als anuncis, essencials en tot negoci digital. Zuckerberg ha assegurat que no pensaran en la monetització de la seva nova criatura fins que no hi hagi un camí clar cap als 1.000 milions d’usuaris.

No obstant, el seu potencial inquieta Musk. Al propietari de Twitter li ha agradat tan poc l’estratègia empresarial de Meta que ha acusat el seu rival de robar-li secrets comercials i ha amenaçat de presentar una denúncia. Zuckerberg, per la seva banda, ha passat a l’atac. Després d’11 anys de silenci, divendres passat va tornar a tuitejar i ho va fer per compartir un mem per trolejar Musk.