Secció recomanada per

«Deficiències atroces»

Twitter va enganyar usuaris, inversors i autoritats sobre la seva falta de seguretat i privacitat

En una denúncia, l’excap de seguretat acusa la plataforma d’ocultar la seva poca preparació per defensar els usuaris d’atacs cibernètics i dels escassos esforços per reduir el contingut no desitjat

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Twitter se li acumulen els problemes. A més del judici pendent contra Elon Musk, la plataforma afronta ara una denúncia del que va ser excap de seguretat, Peiter ‘Mudge’ Zatko, en la qual acusa la directiva de la companyia d’enganyar els reguladors dels Estats Units i el seu propi consell d’administració a l’ocultar les «deficiències extremes i atroces» del seu sistema de seguretat, així com de no fer prou per frenar els missatges no desitjats (spam).

La denúncia, de 84 pàgines, va ser presentada al juliol davant la Comissió del Mercat de Valors, la Comissió Federal de Comerç i el Departament de Justícia dels EUA. En el text, al qual ha tingut accés el Washington Post, Zatko acusa Twitter de «mentir» a la cara als usuaris, als seus inversors i a les autoritats a l’assegurar que tenia un pla de seguretat sòlid per fer front a possibles atacs cibernètics.

En realitat, denuncia, la meitat dels 500.000 servidors de la companyia operen amb un ‘software’ desactualitzat i vulnerable, es van ocultar «dades terribles» sobre les infraccions comeses a la plataforma i les dades privades dels 238 milions d’usuaris diaris estaven desprotegides. Això va permetre agressions contra comptes d’alt perfil com els dels expresidents Donald Trump i Barack Obama, així com contra la de Musk.

La denúncia també assenyala que massa empleats de Twitter tenen accés als controls centrals i a informació sensible i acusa la directiva d’actuar amb «negligència i fins i tot complicitat» cap als esforços dels governs estrangers per infiltrar-se a la plataforma, segons ha detallat el ‘New York Times’, que també hi ha tingut accés.

Esforços limitats contra l’‘spam’

El document també al·lega que la companyia va prioritzar continuar augmentant el nombre d’usuaris en lloc de mirar de reduir la proliferació de missatges no desitjats. Tot i que els segons empitjoren l’experiència de l’usuari, la directiva de Twitter va optar pel creixement de la seva base, ja que això els permetia guanyar bons milionaris, segons relata el ‘Washington Post’.

Zatko va ser contractat a finals del 2020 per l’antic director executiu de Twitter, Jack Dorsey, i va ser acomiadat el gener passat pel seu successor, Parag Agrawal, a qui acusa d’«extenses violacions legals». Portaveus de la plataforma han desmentit les acusacions del seu excap de seguretat, assegurant que la denúncia està «plena d’inexactituds» i acusant el filtrador d’oportunista.

Les autoritats nord-americanes estan estudiant el document presentat per Zatko per determinar fins a quin punt estava exposada la ciberseguretat de Twitter i com això ha pogut afectar els seus usuaris.

¿Com afecta la compra de Musk?

Notícies relacionades

La denúncia pot afegir més llenya al foc judicial obert entre Twitter i Musk. I és que el magnat al capdavant d’empreses com Tesla o SpaceX va retirar la seva proposta de compra de la plataforma per 41.000 milions d’euros –quan ja havien firmat un acord– amb l’argument que el nombre de comptes automatitzats (bots) que la directiva va proporcionar no era correcte. La denúncia de Zatko, que acusa Twitter de «mentir a Musk sobre els bots», recolza aquesta tesi. Les acusacions sobre la falta de seguretat en l’empresa també poden reforçar el cas legal de Musk.

Just aquest dilluns es va donar a conèixer que Musk ha citat Dorsey, fundador de la plataforma, perquè testifiqui en l’esperat judici el 17 d’octubre. Després de conèixer-se aquestes revelacions, l’advocat de l’empresari ha demanat que Zatko també comparegui davant dels tribunals: «la seva sortida i la d’altres empleats clau ens sembla curiosa a la llum del que hem anat trobant».