Secció recomanada per

Agressió informàtica

Un atac cibernètic de Rússia paralitza durant dues setmanes el CSIC, l’organisme científic més gran d’Espanya

L’atac, de tipus ‘ransomware’, ha deixat desconnectats de la xarxa durant gairebé 16 dies els centres que treballen en aquest ens d’organització científica

Un atac cibernètic de Rússia paralitza durant dues setmanes el CSIC, l’organisme científic més gran d’Espanya
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’organisme científic més gran d’Espanya fa dues setmanes que no té accés a internet. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha informat aquest dimarts que va ser víctima d’un atac cibernètic procedent de Rússia que ha paralitzat l’accés als seus sistemes.

L’agressió informàtica es va produir el 16 i 17 de juliol i va ser detectat per aquest organisme, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, el dia 18. «Immediatament es va activar el protocol marcat pel Centre d’Operacions de Ciberseguretat (COCS) i el Centre Criptològic Nacional (CCN)», han explicat.

Un protocol per limitar l’impacte de l’atac que obliga a tallar l’accés als serveis informàtics no afectats per evitar que el virus es propagui per infectar els seus sistemes. El CSIC ha informat que, dues setmanes després de l’atac, «una mica més d’una quarta part» dels seus centres ja han recuperat l’activitat i la seva connexió a la xarxa. «En els pròxims dies es restablirà a tota la xarxa de centres», han afegit.

Atac de Rússia

Notícies relacionades

El tipus d’atac que ha afectat els sistemes del CSIC es coneix com a ‘Ransomware’, un virus informàtic que penetra en el sistema de la víctima per bloquejar l’accés a dades essencials mitjançant la seva encriptació com si fossin d’ostatges i exigeix el pagament d’un rescat econòmic per alliberar-los. Aquest mètode de segrest digital ja va ser utilitzat, per exemple, per paralitzar la xarxa d’oleoductes més gran dels Estats Units. L’organisme públic també ha matisat que «fins ara, no s’ha detectat pèrdua o segrest d’informació sensible o confidencial».

Tot i que encara falta un informe final que doni més detalls del que ha passat, el CSIC ha informat que els experts apunten grups de ciberdelinqüents vinculats al Kremlin. Ja el març passat el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va elevar el nivell d’alerta (al número 3 de 5) i va advertir de creixent perill que es produïssin agressions informàtiques «de perillositat crítica» procedents de Rússia contra infraestructures espanyoles.

Temes:

Ciberatacs