Secció recomanada per

Facebook Connectivity

Facebook busca estendre Internet amb cables submarins

  • La companyia proposa iniciatives com un robot instal·lador en les línies d’electricitat o un sistema sense fil instal·lat en mobiliari urbà per expandir internet per tot el món

FILE PHOTO  Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration taken March 28  2018  REUTERS Dado Ruvic File Photo

FILE PHOTO Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration taken March 28 2018 REUTERS Dado Ruvic File Photo / Dado Ruvic / Reuters

4
Es llegeix en minuts

Facebook ha presentat els projectes en els quals està treballant actualment per portar Internet a zones del món on no arriba la fibra, amb projectes que inclouen cables submarins, un robot instal·lador que es desplaça per les línies d’electricitat i un sistema sense fil que aprofita el mobiliari urbà per oferir alta velocitat.

Més de 3.000 milions de persones no tenen actualment accés a Internet. La companyia, a través de Facebook Connectivity, ja ha portat Internet d’alta velocitat a més de 300 milions de persones i planeja portar-lo a mil milions de persones més en la pròxima dècada, una meta que també tenen projectes curiosos d’altres grans companyies com Starlink, de SpaceX, propietat d’Elon Musk.

Per això fa anys que treballen en diferents projectes que inclouen el desenvolupament de solucions per portar Internet d’alta velocitat a través del mar, la terra i l’aire, com han explicat en una roda de premsa a la qual ha assistit Europa Pres.

Els cables submarins són la columna vertebral de la Internet global. Facebook Connectivity ha treballat en la millora dels cables de fibra i ha presentat un sistema de cablatge submarí transatlàntic amb 24 parells de fibra que connectarà Europa els Estats Units. Fins fa poc, els cables submarins transoceànics incloïen de dos a vuit parells de fibra. El nou sistema de cablatge té una capacitat de mig petabit per segon, és a dir, mig milió de gigabits. El que significa que multiplica per 200 la capacitat dels cables transatlàntics de principis de segle.

La companyia també ha explicat que en algunes seccions del projecte 2Africa –que connectarà l’Àfrica, Àsia i Europa i oferirà connectivitat a 3.000 milions de persones– s’utilitzarà un nou sistema conductor d’alumini que substituirà els conductors tradicionals de coure, cosa que reduirà els costos de construcció d’un cable tan extens com aquest.

D’altra banda, la capacitat dels cables submarins depèn de la quantitat d’energia que es pot entregar des de la vora fins a una sèrie de repetidors, que, disposats de forma consecutiva al llarg del cable –cada 80 quilòmetres de distància, aproximadament–, impulsen el senyal en tota aquesta trajectòria.

En un cable submarí que uneixi Europa i els Estats Units al llarg de 7.000 quilòmetres es necessitaria un cable elèctric molt llarg. Per solucionar aquest problema, els enginyers de la companyia han dissenyat unes balises flotants que poden distribuir l’electricitat als repetidors des de l’oceà. Aquesta iniciativa es complementa amb altres solucions que combinen l’acció de convertidors d’energia de les onades i plaques solars, que permetran passar de mig a cinc petabits per segon (deu vegades més capacitat).

I per avaluar la millor disposició dels cables submarins, la companyia ha desenvolupat una eina de modelatge predictiu, Atlantis, que ajuda a preveure on s’havien de construir les rutes de cable submarí per garantir la disponibilitat de xarxa si es produeixen esdeveniments inesperats, com terratrèmols.

Desplegament a terra

Els mètodes actuals d’instal·lació de fibra a terra no arriben a tot arreu, en part pel seu cost elevat. Com expliquen des de Facebook, la fabricació d’un metre de filament de fibra costa uns cèntims, però la instal·lació pot oscil·lar entre desenes i centenars d’euros. Per reduir els costos d’instal·lació, la companyia ha desenvolupament Bombyx, un robot que es desplaça per les línies elèctriques de mitja tensió a les quals afegeix el cable de fibra, evitant haver d’excavar i desplegar la fibra sota terra.

Aquest robot pesa uns 4,5 quilograms, pot traspassar una línia elèctrica en quatre minuts i el seu mecanisme d’estabilització li permet pujar en vertical per aquestes línies. I, per poder superar obstacles amb autonomia, com per exemple els pals que sostenen els cables elèctrics, Bombyx utilitza tècniques avançades de moviment que li permeten fer la volta i equilibrar-se mentre depassa els obstacles i enrotlla la fibra en les línies elèctriques.

Al costat de Bombyx, la companyia també ha millorat els cables de fibra, principalment per reduir el seu pes a l’hora d’enrotllar-lo a la línia elèctrica, així com la seva resistència a les altes temperatures, ja que, com expliquen, els cables de mitja tensió s’escalfen molt.

La companyia ha utilitzat un cable trenat de fibra de Kevlar, que és més fort i de dimensions reduïdes, i manté la flexibilitat. També ha reduït els parells de fibra, de 96 a 24 –un sol parell pot donar cobertura a fins a mil llars– i ha utilitzat materials resistents a les altes temperatures i als danys derivats de la formació d’arcs elèctrics de les línies d’alta tensió.

Connectant des de l’aire

Facebook Connectivity ha desenvolupat la tecnologia Terragraph, un sistema que utilitza transmissors instal·lats a les teulades i el mobiliari urbà (com fanals i semàfors) per crear una xarxa distribuïda de connectivitat fiable i d’alta velocitat en llars i empreses que ja s’ha desplegat a Anchorage (Alaska) i Perth (Austràlia).

Notícies relacionades

Aquest sistema ofereix velocitats similars a les de la fibra sense necessitat de cables. La companyia indica que la seva instal·lació és més ràpida que la de la fibra trenada, perquè utilitza els punts on ja hi ha la fibra i amplia la seva capacitat de forma sense fil a través de nodes instal·lats al mobiliari urbà existent.

La companyia va començar a treballar en Terragraph el 2015 de la mà d’un ecosistema de socis compost per fabricants (OEM) i proveïdors de servei de tot el món. Fins ara, aquests OEM han enviat més de 30.000 unitats de Terragraph a més de cent proveïdors de serveis i integradors de sistemes en tot el món.