Secció recomanada per

50 ANIVERSARI D’UN MITE DE LA CUINA

L’icònic robot de cuina Thermomix està d’aniversari i ho celebra amb l’anunci d’un nou producte

Espanya és el tercer mercat més important per a la firma, amb una penetració del 15% i més de 2,6 milions de vendes

L’icònic robot de cuina Thermomix està d’aniversari i ho celebra amb l’anunci d’un nou producte
6
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Thermomix compleix 50 anys d’història i ho celebra amb importants expectatives com la comercialització ben aviat, tot i que sense data establerta, del complement Friend, que ja està a la venda en altres països, així com l’anunci de la bona evolució de la seva gamma de producte, especialment el seu últim electrodomèstic, l’actualitzat TM6. Ignacio Fernández-Simal, director general de Vorwerk España, ha declarat que: ‘El 50 aniversari és un moment per fer balanç, fer la vista enrere i veure com hem evolucionat sense renunciar a la nostra essència, adaptant-nos als estils de vida moderns i inspirant cada dia milions de persones a la cuina’.

Excel·lent acollida

La firma és present a Espanya des de fa més de 40 anys, amb una penetració del 15%, cosa que la converteix en líder de vendes al superar ja els 2,6 milions d’unitats venudes amb els 6 models llançats al nostre país. D’aquesta manera, Espanya és el tercer mercat més important per a la companyia, només per darrere d’Alemanya, on va néixer Thermomix, i França. A data d’avui compta amb més de 70 delegacions i més de 8.000 agents comercials, així com dues botigues físiques del grup situades a Bilbao i Sevilla.

Retrat evolutiu

Thermomix ha sigut testimoni al llarg de tots aquells anys de notables canvis en l’estil de vida de les llars europees, i de les noves idees i perspectives en la manera de pensar la cuina a casa. Canvis als quals ha contribuït amb els seus productes, transformant-se per ajustar-se a les necessitats de consumidors.

Tot i que el llançament del primer Thermomix es va produir el maig de 1971, la història d’aquest robot es remunta a principis dels anys 60, quan es va llançar a França el primer Vorwerk VKM5, que ja combinava set funcions en una sola batedora universal. La idea va ser desenvolupar un robot que no només pogués preparar sinó també escalfar simultàniament els seus ingredients. La combinació d’aquestes dues funcions va donar lloc a l’innovador primer Thermomix, un electrodomèstic que arribaria al mercat a principis dels anys 70.

Gama de producte

Des d’aleshores, la firma ha continuat innovant, millorant i ampliant les funcions de les seves màquines. Així, al llarg de cinc dècades s’han llançat set robots de cuina sota la denominació de Thermomix, cada un d’ells una mica més versàtil i amb més capacitat que el seu predecessor. Llançat el 1996, el TM21 oferia un vas de barreja més gran i afegia el curiós Varoma, sumant la cocció simultània al vapor en diversos nivells. Nou anys més tard, amb el TM31, es va introduir la primera pantalla, cosa que donava al robot un aspecte més modern. Va ser aquest un model de gran demanda durant tota una dècada.

El 2014 es llançava el TM5, i amb el qual va arribar la pantalla tàctil, que permet utilitzar la funció de cuina guiada gràcies a les receptes integrades digitalment, dos anys més tard ja es podia connectar el TM5 a internet i accedir directament a les preparacions de Cookidoo, que compta avui amb més de 65.000 elaboracions disponibles

Així és el TM6, el més recent robot de la firma

En aquest model, el TM6, totalment actualitzat, Cookidoo s’ha integrat al robot sumant noves funcionalitats com el daurat, la cocció al buit, la cocció lenta o la fermentació. L’equip combina la tecnologia intel·ligent, les maneres de cocció versàtils i una fabricació a base de materials sòlids i pràctics. Cal destacar que el TM6 és un robot que s’actualitza automàticament de manera periòdica, que la seva nova funció de prerentat permet mantenir l’aparell en excel·lent condicions de neteja, i que totes les peces, excepte la unitat central, es poden rentar al rentaplats. Un altre valor afegit és que l’última actualització de Thermomix incorpora noves funcions de vídeo (que es visualitzen a la seva pantalla) que faciliten la cuina creativa.

La pantalla del TM6 és de 6,8 polzades a color i amb funcionalitat tàctil. El seu ecosistema digital permet organitzar, compartir llistes de compres i col·leccions de receptes, entre altres capacitats. També facilita l’accés a Cookidoo a través de l’‘app’, cosa que fa possible planejar els menjars amb anticipació via mòbil, podent elegir entre més de 40.000 receptes provinents de cultures culinàries de tot el planeta.

Un avantatge destacat és que els temps de preparació són molt ràpids, cosa que significa més temps per disfrutar de més temps lliure a casa.

I no s’ha d’oblidar que el seu ús possibilita acostar-se al menjar sa, sense conservadors, sense additius, amb menys sucre i sense agents al·lergògens.

En resum, el TM6 és un robot que s’actualitza permanentment, així com les seves receptes mitjançant connexió a la xarxa. Es tracta d’una eina multifuncional d’àmplies possibilitats que compta amb més de 12 funcions integrades i reemplaça una llarga llista d’electrodomèstics i estris de cuina: temporitzador, picadora, ratllador, pastadora, iogurtera, bullidor, molinet de cafè i espècies, espremedora, liquadora, morter, batedora, processador d’aliments i bàscula.

Alta temperatura, al buit, cocció lenta i fermentació són els nous modes de cuinat del Thermomix TM6, però no són els únics avantatges. Inclou una pantalla de control de més mida i l’accés a Cookidoo, la plataforma ‘online’ que permet accedir a més de 40.000 receptes, i que es manté actualitzada de manera constant, amb versions millorades de receptes i existents i noves propostes. 

El seu preu ronda els 1.300 euros.

Thermomix Friend, l’ajudant

Tot i que no ha arribat encara al nostre mercat, la companyia espera que ho faci ben aviat. Friend és un aparell extra que es pot utilitzar en conjunt amb la TM6 o TM5. Responsables de la marca han deixat clar que està pensat per poder realitzar diverses elaboracions simultàniament, juntament amb el robot principal, així com per cuinar més quantitats de menjar i estalviar temps en les preparacions. No fa el mateix que el principal, és un ‘acompanyant’. La idea és que mentre el robot TM5 o TM6 elabora un plat, s’utilitzi el Friend per anar cuinant altres ingredients de manera que estiguin llestos exactament quan es necessitin. Per exemple, si el plat principal necessita una salsa, es pot preparar en el Friend sense haver d’esperar que acabi el robot principal. Amb la unitat central (integrada amb sistema d’escalfament i sensor de temperatura), i la possibilitat de tenir un vas addicional amb gobelet, cistellet i tapa, la marca ofereix així solucions per agilitar tasques.

Un altre avantatge important és que cada recepta de Thermomix que és a la Cuina Guiada de la marca ha sigut optimitzada per aprofitar al màxim els avantatges dels dos dispositius, n’hi ha prou de posar el filtre Thermomix Friend en Dispositius addicionals per trobar-les.

Valors del producte

D’una banda, el dispositiu permet cuinar més quantitat de menjar o ajudar a accelerar l’elaboració de receptes més complexes, podent fer coses en paral·lel. Per preparar aquestes receptes, Friend se sincronitza amb la unitat principal mitjançant Bluetooth, cosa que permet a la pantalla guiar en el procés de què fer en cada moment amb els dos dispositius.

Notícies relacionades

A Friend, la mida de la base és molt més petita, perd algunes funcionalitats, però facilita la seva integració en la placa de cocció. La pantalla és un simple indicador de temps, temperatura i velocitat, i la tapa no es pot tancar mecànicament. No tritura, només remou a una velocitat molt baixa amb les fulles, que per cert són igual que les del model mare, cosa que fa que els vasos es puguin intercanviar. És un procés senzill ja que està totalment guiat i a més facilita el flux de treball a la cuina i escurça els temps de preparació de molts plats a la meitat.

És un ajudant, un perfecte ajudant.