Elon Musk aconsegueix que una mona controli un videojoc amb la ment
La companyia Neuralink implanta un xip al cervell d’un macaco i utilitza tecnologia amb intel·ligència artificial per connectar-lo a un ordinador

Connectar el cervell humà als ordinadors per arribar al control mental. Aquesta és una de les múltiples fixacions de l’enginyer i magnat multimilionari Elon Musk, que el 2017 va posar en marxa la firma tecnològica Neuralink per aconseguir el que seria una fita científica. Quatre anys després, aquest somni sembla una mica menys ciència-ficció. I és que la companyia ha publicat els detalls d’un experiment que ha culminat amb una mona jugant al videojoc Pong tan sols amb el seu cervell.
Neuralink ha utilitzat un macaco anomenat Pager per demostrar el seu progrés. A l’animal se li va implantar un xip als dos costats del seu cervell que registra la seva activitat neuronal. Una tecnologia de sensors desenvolupada per la companyia amb Bluetooth detecta els senyals que aquest xip emet.
Primer, el macaco juga a un joc utilitzant una palanca de control, una palanca de comandament per controlar el moviment d’una pilota que ha de col·locar dins d’una casella taronja. Com a recompensa, l’animal és alimentat amb un suc de plàtan. Això ha fet que la mona aprengui a resoldre els problemes plantejats per la màquina. Una cosa que li permet passar a un nivell més exigent i jugar al Pong.
Neuralink ha anat un pas més enllà i ha utilitzat els diferents senyals enviats pel cervell de la mona perquè una tecnologia d’intel·ligència artifical (IA) pugui crear patrons de forma automàtica per a així poder anticipar cap a quina direcció mourà el comandament. Quan a Pager se li va retirar el mecanisme de control, va continuar jugant, però llavors les decisions del seu cervell ja no les executava la seva mà, sinó la tecnologia de Neuralink que llegia aquests estímuls per traslladar-los al videojoc.
Simbiosi humà-màquina
El 2019 Neuralink va presentar els seus implants cerebrals i el 2020 va anunciar la creació d’una versió sense calejat. Aquesta tecnologia es va provar llavors amb porcs i es va aconseguir captar les dades neuronals que emetien.
Notícies relacionadesL’objectiu final de la companyia fundada per Musk, també pare de Tesla i una de les ments darrere de PayPal, és desenvolupar una tecnologia que pugui utilitzar-se en humans per donar a persones amb paràlisi la capacitat de controlar ordinadors. No obstant, també s’ha posat com a meta altres intencions com controlar el teu telèfon mòbil o un teclat virtual amb el cervell. Això, segons Musk, també podria obrir la porta al control d’altres dispositius com cames ortopèdiques, cosa que permetria que paraplègics tornessin a caminar.
No obstant, les promeses del magnat i Neuralink encara estan lluny de complir-se. Musk ha dit que espera començar a realitzar experiments d’aquesta tecnologia amb humans aquest any, però anteriorment ja va posar com a data el 2019.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça planeja un homenatge a Messi per inaugurar el Camp Nou acabat
- Atacs al Govern Les saunes del pare de Begoña Gómez, el «míssil de flotació» llançat des de les clavegueres per Villarejo contra Sánchez: «Això el mata»
- EL FINANÇAMENT Montero proposa «federalitzar la gestió tributària» per a totes les comunitats «per igual» i no només per a Catalunya
- Cop al narcotràfic La Policia desmantella a Amposta el laboratori clandestí més gran d’èxtasi d’Espanya