Secció recomanada per

TARIFES MÒBILS

La Unió Europea planeja acabar amb el 'roaming' a finals del 2015

El ple de l'Eurocambra debatrà i votarà eliminar la taxa que encareix les trucades i la navegació mòbil a l'estranger els dies 2 i 3 d'abril a Brussel·les

Una dona utilitza el seu telèfon mòbil al centre de Londres, al mes de setembre.

Una dona utilitza el seu telèfon mòbil al centre de Londres, al mes de setembre. / STEFAN WERMUTH (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
PILAR ENÉRIZ / Barcelona

El final del 'roaming' s'acosta. Després d'un ardu debat dintre de la Unió Europea, tot apunta que s'arribarà a un acord per eliminar la taxa que encareix les trucades i la navegació mòbil quan l'usuari ho fa en un país europeu diferent del que resideix.

Els eurodiputats han donat suport a eliminar les tarifes per a l'ús dels telèfons mòbils a l'estranger ('roaming') a partir del 15 de desembre del 2015. No obstant, han demanat a la Comissió Europea que elabori directrius per a casos excepcionals en què es permetria a les empreses aplicar tarifes d'itinerància.

L'objectiu d'aquesta mesura és protegir les empreses de telecomunicacions davant l'"ús anòmal o abusiu del mercat els serveis d'itinerància" però les tarifes aplicades haurien d'estar per sota dels límits marcats per la legislació europea vigent.

Potenciar internet mòbil

La Comissió també té com a objectiu protegir la neutralitat de la xarxa. Aquesta decisió no ha estat l'última presa per aquesta Comissió. Al seu torn, els eurodiputats han explicat que no és necessari regular els preus de les trucades internacionals des del país d'origen, a la vegada que han insistit en la necessitat d'alliberar freqüències d'espectre radioelèctric per potenciar internet mòbil 4G i 5G.

Notícies relacionades

La proposta és facilitar la venda i el lloguer dels drets d'ús de l'espectre, que serien vàlids durant, almenys, 25 anys, amb el fi de promoure la inversió, la innovació i la competència.

També es busca esmenar el projecte de llei per impedir que els operadors bloquegin o alenteixin l'accés als serveis o aplicacions ofertes per la competència. Amb la seva decisió, "l'alentiment o el bloqueig de la connexió a internet només es permetrien en casos excepcionals, per exemple, quan així ho dicti un tribunal".