Secció recomanada per

AVENÇ CLAU EN L'HARMONITZACIÓ TÈCNICA

Neix el carregador únic per a telèfons mòbils

La indústria digital presenta el primer model a la Comissió Europea

L'aparell es basa en una connexió micro-USB compatible per a totes les marques

El nou carregador de mòbils.

El nou carregador de mòbils. / ELISA DAY (AP)

1
Es llegeix en minuts

El somni dels consumidors de disposar d'un carregador únic per a telèfons mòbils compatible amb totes les marques serà finalment una realitat abans que s'acabi l'any. El primer prototip d'aquests nous aparells ha estat entregat a la Comissió Europea per part de DigitalEurope, la principal associació europea d'indústries de la tecnologia digital.

Actualment hi ha uns 30 models diferents de carregadors per alimentar els més de 500 milions de telèfons mòbils que funcionen a la Unió Europea (UE). El canvi de model de telèfon sol obligar a canviar també el carregador, fet que genera més de 51.000 tones de residus elèctrics cada any.

La Comissió Europea va impulsar el juny del 2009 un acord amb els 14 principals fabricants mundials de mòbils per desenvolupar un carregador comú basat en una connexió micro-USB (Apple, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Motorola, Texas Instruments, Atmel, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, NEC, Qualcomm, Research In Motion (RIM) i TCT Mobile). L'Executiu comunitari va publicar el desembre passat les normes tècniques que hauria de tenir aquest carregador, que ja s'han convertit en un estàndard internacional.

Notícies relacionades

El carregador únic es podrà fer servir en els nous models de telèfons intel·ligents i capaços de gestionar dades i connectar-se a ordinadors que sortiran a la venda abans que s'acabi el 2011. El nou carregador únic no funcionarà per als mòbils més senzills, però la Comissió Europea estima que els telèfons intel·ligents seran els predominants des del 2013.

El carregador únic tindrà una vida d'uns 10.000 cicles o recàrregues, cosa que equival a uns 10 anys. Tant la Comissió Europea com l'associació industrial han evitat precisar si els nous telèfons mòbils es vendran conjuntament amb el nou carregador, com passava ara, o si el consumidor haurà de comprar el carregador elèctric per separat. Tampoc han indicat si l'establiment d'un carregador únic suposarà una reducció en el preu dels nous telèfons.