DE GUANT BLANC | DESENA ENTREGA

¿On és l’altre Usain Bolt? La increïble història del millor lladre de biblioteques d’Europa

L’operació Biblion de la Guàrdia Civil va permetre detenir un hongarès que havia robat 67 mapes històrics per tot Espanya. Després, Zsalt Vamos, conegut com a ‘Usain Bolt’ per la seva rapidesa per fugir, es va esfumar

L’home que va vendre la torre Eiffel... dues vegades

¿On és l’altre Usain Bolt? La increïble història del millor lladre de biblioteques d’Europa

CASO ABIERTO

6
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els guàrdies civils que el van perseguir per tot Espanya l’anomenaven ‘Usain Bolt’ perquè cada vegada que estaven a punt d’agafar-lo, se’ls escapava. Durant un any, els investigadors van fer la caça del millor lladre de biblioteques d’Europa, un ciutadà hongarès que utilitzava diverses identitats falses i que ells van batejar amb el nom de l’home més ràpid de la història, l’atleta jamaicà campió olímpic d’atletisme i rècord mundial dels 100 metres llisos.

Zsalt Vamos, que així s’anomena realment el Bolt lladre, va ser detingut el 2009 a Pamplona, acusat de robar almenys 67 mapes de gran valor històric en biblioteques de tot el país, des de Pamplona fins al monestir d’El Escorial, passant per Toledo, Sòria, Salamanca, Valladolid i Logronyo.

Temps després, quan va arribar el moment, el lladre no es va presentar al judici i el seu parador actual és una incògnita tot i que, segons ha sabut CAS OBERT, ha passat temporades a Espanya. El seu últim rastre es perd a Torremolinos. Té almenys una casa al seu país, Hongria, i una altra a la República Dominicana, el lloc d’origen de la seva última nòvia coneguda i amb la qual va ser detingut fa ja 14 anys. Va ser l’última vegada que el van veure.

Zsolt Vamos, en una de les imatges utilitzades als seus carnets falsos. A la dreta, durant una de les seves visites a Espanya. /

CAS OBERT

La seva parella, una bellesa dominicana, va ser el seu punt feble, segons el sumari i els informes del cas. Quan la Guàrdia Civil va arribar a Pamplona preguntant pel lladre, el recepcionista de l’hotel havia oblidat la seva cara, però recordava perfectament la seva acompanyant, la dona que havia reservat l’habitació 608 al seu nom, Evelyn. Ella i l’home, els va dir, havien anat a la farmàcia. Els agents només van haver d’esperar que tornessin a l’hotel per detenir-los quan anaven a recollir les maletes.

Quatre països, quatre noms

En poc més d’un any, Usain Bolt havia robat mapes per mig Espanya (els investigadors comprovarien després que també ho va fer a Portugal i Alemanya, entre altres llocs). Utilitzava documentació falsa per moure’s en cotxes de lloguer i es registrava a les biblioteques on anava a robar amb noms falsos.

Va dir ser eslovac, txec, finlandès i lituà. Es va presentar com a Anton Ziska (a l’Arxiu General de Navarra i la Biblioteca Nacional de Portugal), però també va ser Gyula Stpocz, Gabor Jozsef Cservenka i Romualdas Darginavicius.

Alguns dels passaports i documentació utilitzats per Zsolt Vamos per cometre els seus robatoris per Espanya. /

CAS OBERT

El seu ‘modus operandi’ era gairebé perfecte. «El mitjà d’extreure els fulls dels volums consisteix principalment a mutilar els llibres extraient-ne els folis que desitja mitjançant la utilització d’un objecte tallant, que ha de ser petit per saltar-se els controls de seguretat», reflecteixen els informes de la Guàrdia Civil. Així, el lladre ocultava dues petites fulles, una dins de l’estoig d’unes ulleres i una altra dins de la cartera on portava les targetes de crèdit.

En un any, va robar mapes històrics per valor de més de 300.000 euros i va causar danys per mig milió. La Guàrdia Civil va seguir els seus passos per Hongria, el seu país, i la República Dominicana, el lloc d’origen de la seva nòvia

Per tallar els fulls dels llibres, Bolt utilitzava de vegades l’interior dels colls durs de les camises, que serveixen com a fulles de plàstic. Esquerdava i retallava el full que volia robar, buscava mapes concrets, a tret fet. La majoria dels documents que robava eren per encàrrec, sobretot els mapes de Ptolemeu.

La valoració total dels danys que va causar al patrimoni espanyol a l’esquerdar llibres històrics va ser taxada en 528.500 euros. El valor dels mapes que va robar superava els 350.000, segons els atestats de la Guàrdia Civil. Vamos es va emportar làmines dels pioners de la cartografia i els mapes del segle XVI: Ptolemeu, Petrus Apianus, Abraham Ortelius i Jeroni Girava, entre d’altres.

Utilitzava cúters i colls durs de les seves camises per tallar els fulls dels mapes que robava. /

CAS OBERT

Quan va ser detingut amb la seva parella, Zsolt Vamos també tenia una agenda. De l’anàlisi d’aquesta documentació, els investigadors van descobrir que l’home era molt metòdic amb els robatoris i els botins. Els mapes d’Amèrica que robava els enviava a la República Dominicana, els que robava d’Europa, per exemple els de França, els enviava a Hongria, segons es reflecteix en el sumari de l’operació Biblion.

Agents del Grup de Patrimoni van viatjar als dos països. A la seva casa d’Hongria, situada al costat del llac Balaton i amb embarcador privat, tenia plànols, mapes, llibres, inclòs un que havia robat en la seva visita a la biblioteca de la Universitat de Valladolid. Hi havia documents robats fins sota del llit, segons les indagacions.

Notes de colors

Els mapes que ja havia robat figuraven a l’agenda amb anotacions en vermell i negre junt amb les dates en les quals havia acudit a les biblioteques i el títol de l’obra. També, amb un senyal en forma de ve baixa, similar als ‘vistos’ o ‘vaig rebre’ de qualsevol informe d’oficina o d’un ministeri.

Amb aquestes anotacions, n’hi havia d’altres sense dades de dates ni el senyal de ‘vist’. Els investigadors de la Guàrdia Civil sospitaven que es refereixen a «biblioteques que pensava visitar» abans de ser detingut.

Agenda del lladre, amb notes sobre objectius a Logronyo, la Universitat Complutense (Madrid), Salamanca i Valladolid. /

CAS OBERT

Entre aquests llocs que l’altre Usain Bolt anava a ‘visitar’ l’informe de la Guàrdia Civil inclou biblioteques de 28 províncies, des d’Astúries (biblioteca general i de fons antic d’Oviedo, biblioteca de Gijón) fins a Catalunya (tres biblioteques de Barcelona, una de Girona i altra de Tarragona), passant per la del Santuari de Loyola (a Azpeitia, Guipúscoa), la Reial Acadèmia i l’Arxiu Històric de Madrid i fins i tot visites de «treball» a biblioteques de les Balears (Palma de Mallorca) i les Canàries (Universitat de La Laguna).

Usain Bolt no va declarar després de ser detingut. Sí que ho va fer la seva parella, la jove i atractiva dona dominicana. Ella va afirmar que es guanyava la vida com a comerciant i que el seu marit «comprava i venia cotxes» per viure. També va explicar que feia tres anys que estaven casats i que havien visitat Espanya en quatre ocasions. Va admetre, això sí, que a la seva casa de la República Dominicana tenien «emmarcats» almenys «tres mapes antics» dels quals va dir no conèixer la procedència.

«Assalt al tren»

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va recuperar els 67 mapes i els va tornar als seus amos. Zsolt Vamos i la seva parella van quedar en llibertat. Ell va ser acusat, però no es va presentar al judici pels seus robatoris. Des d’aleshores, s’ha esfumat, tot i que el seu rastre ha aparegut a Torremolinos i altres punts d’Espanya. Quan algú –al final va ser un electricista– va robar el Còdex Calixtí de la catedral de Santiago de Compostel·la, l’Usain Bolt hongarès va ser el primer sospitós. Però la policia va comprovar que aquells dies del 2011 ell estava descansant a les platges de la província de Màlaga.

És un misteri el que ha passat amb l’altre Bolt, Ziska Vamos, en aquests anys. Els investigadors dubten que un professional del seu talent i la seva dedicació s’hagi retirat. Vivia pràcticament dedicat als robatoris. Era el seu món. En una de les notes de l’agenda que li va intervenir la Guàrdia Civil, el lladre, que aquells dies del 2009 s’havia instal·lat a Toledo, va escriure una anotació sobre un parell de cines de la zona. Al costat, en va anotar l’adreça, els horaris i la pel·lícula que havia triat: la protagonitzaven Denzel Washington i John Travolta. Es deia ‘Assalt al tren’.