Desaparegut

El jove Álvaro Prieto va morir d’un cop accidental o una descàrrega elèctrica a les vies de l’estació de Sevilla

6
Es llegeix en minuts

Un reporter que treballava per a un programa de Televisió Espanyola ha gravat aquest migdia unes imatges en les quals es va poder veure un cos atrapat entre dos vagons d’un tren que finalment es va identificar com el del jove Álvaro Prieto, cordovès de 18 anys d’edat que va desaparèixer dijous passat al matí a Sevilla.

Fonts de la investigació van assenyalar que «totes les hipòtesis es mantenen obertes» tot i que les línies d’investigació més probables apunten a «un accident» o que morís «electrocutat» per una descàrrega, les catenàries de les vies ferroviàries tenen alta tensió, segons ha pogut conèixer aquest diari, ja que «parts del cos estaven carbonitzades». El cadàver «no presenta signes visibles de violència», cosa que descartaria que al noi li donessin una pallissa, com circula en àudios de Whatsapp que «no tenen cap fonament», informen fonts de la investigació. L’autòpsia serà determinant per saber què va passar. El tren on va aparèixer el cos suposadament estava encallat en reparació en aquestes vies des de l’agost passat, després de tenir un accident, va informar Renfe.

La Policia Judicial va procedir a l’aixecament del cadàver a les 3.45 de la tarda de dilluns i una bossa amb les restes va abandonar el recinte acordonat en un cotxe de funerària. Poc després, la Policia científica va confirmar que el cadàver trobat correspon al noi desaparegut, segons es va poder constatar de les seves empremtes dactilars.

El cadàver ha aparegut en una zona de difícil accés, tancada i flanquejada per un mur, només en part enderrocat per motiu d’unes obres, cosa que permet entrar en aquests terrenys propietat d’Adif, empresa adscrita al Ministeri de Foment i responsable de les infraestructures ferroviàries.

Des del principi hi va haver pocs dubtes. A simple vista, la marca de les sabatilles del cos aparegut i la roba coincidia exactament amb la que va aportar la família del noi cordovès el dia de la desaparició. Les autoritats ja havien anat comunicant a la família tots aquests extrems, alhora que un dispositiu de psicòlegs es posaven a la seva disposició.

Álvaro Prieto. /

Còrdova CF

Les sabatilles en van delatar la identitat

El delegat del Govern, Pedro Fernández, va confirmar hora i mitja després de la troballa, la localització del cos sense vida a la zona de tallers de l’estació de trens de Santa Justa i va assegurar que hi havia «coincidències amb la persona desapareguda». Es va dir llavors a la comissió judicial per a l’aixecament del cadàver i en aquell moment «automàticament procedir a la identificació d’aquest». «Al cent per cent no se’ls pot traslladar però amb les primeres impressions de la Policia tot apunta que aquest tracta d’aquest jove», va assenyalar el responsable del Govern, que va confirmar que s’ha contactat amb els familiars perquè l’identifiquin «de manera directa», cosa que se sumarà a la confirmació per les proves científiques.

El cos va aparèixer «una mica més allunyat» de la zona perimetrada per a la recerca amb gossos aquest diumenge i, segons el delegat, és just el lloc on la Policia Nacional pensava accedir a la recerca aquest dilluns. Fernández ha defensat l’actuació de la Policia i de Renfe. «Es va demanar que no hi hagués moviments de trens no habituals per evitar riscos que poguessin afectar la investigació», va assenyalar.

Aixequen el secret de sumari

La causa sobre aquesta desaparició va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 11 de Sevilla, que es trobava de guàrdia d’incidències quan es va rebre la denúncia de la desaparició del jove. Fonts del Govern asseguren que des del minut u es va procedir a la recerca, que sempre ha girat entorn de l’estació de trens de Santa Justa, on el noi va ser vist per última vegada, i pentinant la zona des d’aquest punt.

Inicialment, així que estableixen els protocols en aquests casos, el Jutjat va decretar el secret de les actuacions, secret que s’ha alçat una vegada s’ha localitzat el cos. Una comissió judicial sota la coordinació del Jutjat d’Instrucció número 17 de Sevilla, de guàrdia d’incidències, es va traslladar a la zona on va ser trobat el cos per a l’aixecament del cadàver, informen fonts del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA). La Policia va acordonar la zona, on es van reunir molts mitjans de comunicació i veïns als quals les autoritats va demanar que desallotgessin el lloc i impedissin el pas als vianants.

El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno , va emetre un missatge a les seves xarxes socials on «commogut pel tràgic desenllaç de la desaparició d’Álvaro Prieto» que ha tingut a tot Espanya «en suspens» els últims dies trasllada «tot el carinyo a la família». «Esperem que aviat s’aclareixin les circumstàncies d’aquesta mort», assenyala el president andalús.

Sota un tren «aturat i sense donar servei»

Segons ha informat Renfe, el tren on ha sigut trobat el cadàver del jove desaparegut es trobava sense donar servei des de fa setmanes. «El tren estava avariat i durant aquests dies no ha realitzat cap moviment ni ha sigut sotmès a cap revisió ni manteniment», asseguren des de l’empresa ferroviària. La màquina estava estacionada en una via d’apartat del Centre de Tractament Tècnic de Santa Justa. I no s’havia mogut des del 24 d’agost passat. «El dia d’avui, aquest tren estava realitzant una maniobra interna sense donar servei de viatgers», afegeixen. Renfe s’ha posat a disposició de la policia per facilitar totes les dades necessàries per a la investigació que estan realitzant, segons la comunicació emesa.

El cos va aparèixer a les vies pròximes a l’estació de Santa Justa de Sevilla, on el 12 d’octubre passat se li va perdre la pista al jove cordovès. Les imatges difoses i gravades per Televisió Espanyola són explícites i mostren part d’un cos, primer unes sabatilles i una vegada que els reporters demanen que pari un tren que es disposa a passar, es pot veure part del cos. Això va permetre comprovar que la indumentària del cadàver coincideix amb l’aportada en el moment de la desaparició. Segons ha pogut saber aquest diari, la direcció d’informatius de TVE ha donat ordre que aquestes imatges ni s’emetin ni es distribueixin, una cosa que demanen també des de les fonts oficials.

Càmeres de televisió a les vies del tren a Santa Justa, a Sevilla. /

N. Santos

Ahir a la nit un dispositiu especial de la Unitat Militar d’Emergències (UME), en col·laboració amb la Policia Nacional, va estar buscant amb gossos el jove cordovès Álvaro Prieto entre les vies de l’estació de Sevilla-Santa Justa. Passades les 23.00 hores, els efectius policials i de l’UME es van retirar de la zona «sense resultats».

L’última comunicació d’Álvaro Prieto va ser amb la seva família. Un missatge a les 7.22 del matí en què va desaparèixer, després d’acudir a una discoteca a Sevilla el 12 d’octubre passat. A partir d’allà se li va perdre el rastre i no se sap res sobre el seu parador. Les càmeres de seguretat van captar el jove a l’estació de Santa Justa, on va intentar pujar a un tren però va ser obligat a baixar per no tenir suposadament el bitllet.

Lloc on ha aparegut un cos que podria ser Álvaro Prieto. /

Noelia Santos
Notícies relacionades

La zona on ha aparegut el cadàver és molt pròxima a l’estació de Santa Justa, a l’altura del pont de la Carretera Carmona, en paral·lel a l’avinguda de Kansas City, segons confirmen diverses fonts. Les primeres reaccions han sigut d’estupefacció al comprovar on era el cos, ja que era una zona dins de la ciutat i molt a prop de l’estació, a menys d’un quilòmetre de distància. A aquesta altura hi ha unes cotxeres on es guarden els trens de Renfe.

Aparició del cadàver del desaparegut Álvaro Prieto. /

Noelia Santos

El club del Còrdova CF va emetre el següent missatge: «Lamentem informar que el nostre jugador juvenil Álvaro Prieto ha sigut finalment trobat sense vida».