Tragèdia a Múrcia

L’ajuntament va fer enrere el tancament de la discoteca incendiada a Múrcia sense acudir al local

A l’informe va donar per bones les explicacions del local, que va afirmar que estava en un procés de legalització

L’ajuntament va fer enrere el tancament de la discoteca incendiada a Múrcia sense acudir al local

Miguel Martínez

3
Es llegeix en minuts

Cap inspector de l’Ajuntament de Múrcia va acudir a la discoteca Teatre per executar l’ordre de tancament dictada pel regidor socialista d’Urbanisme i Transició Ecològica, Andrés Guerrero, que afectava l’empresa Teatre SL.

Tal com va informar en la polèmica roda de premsa conjunta amb el seu successor, el regidor de Planificació Urbanística, Antonio Navarro (PP), Guerrero va ordenar que s’executés aquesta ordre l’octubre del 2022 als tècnics de l’ajuntament, però l’inspector d’activitats sobre qui va recaure aquesta tasca no va arribar a més que fer-hi una trucada o a enviar-hi un correu electrònic.

En un breu informe, aquest funcionari explica que va donar per bones les raons esgrimides per l’empresa, que el va informar que Teatre es trobava en ple procés de legalització i, per tant, no va executar el tancament de l’establiment, que va continuar obrint amb normalitat fins diumenge, quan es va produir un incendi que va costar la vida a 13 persones.

S’ha de recordar en aquest punt que les víctimes mortals es van trobar a la primera planta del local Fonda Milagros, annex a Teatre i separat per una paret de pladur, que no existia «administrativament» per a l’ajuntament perquè mai va aprovar la partició de la discoteca Teatre en dos. Els dos establiments operaven davant el consistori sota l’empresa Teatre SL, i per a les autoritats era una única discoteca.

L’informe de l’inspector municipal de fa 12 mesos és l’últim document relatiu a Teatre que té la corporació.

Investigació interna

Investigació internaLa vicealcaldessa de Múrcia, Rebeca Pérez, va manifestar ahir a TVE que l’equip de Govern es va quedar «consternat» al conèixer que les discoteques operaven sense llicència i que havien incomplert el decret de cessament i de tancament.

A més, va dir que no van entendre «com no va continuar aquesta traçabilitat de l’expedient. No sabem per què no es va donar aquesta ordre de tancament i de precinte, tal com estava establert al decret que va firmar el regidor de llavors, Andrés Guerrero».

«Estem recollint tota informació per veure què va fallar, què va passar amb els mecanismes que han d’articular el mateix ajuntament per controlar i fiscalitzar que aquesta ordre de cessament es porta a bon terme, una cosa que no va passar», va afegir.

Teatre, sense llicència, va superar de forma satisfactòria una inspecció sanitària el març del 2023

No obstant, va dir que amb aquestes afirmacions l’ajuntament no s’eximeix de responsabilitat. «En el moment que vam conèixer els fets, el primer que vam fer va ser acudir a la Ciutat de la Justícia per parlar amb el magistrat que està instruint el cas, posar-nos a la seva disposició i facilitar-li tota la informació. En segon lloc, vam informar als mitjans de comunicació, als ciutadans i a les famílies de les víctimes a través d’una compareixença pública. I, seguidament, l’alcalde Ballesta va ordenar investigar de manera interna què havia passat i per què havien fallat els mecanismes de l’ajuntament. Indubtablement hi ha una responsabilitat i es depuraran responsabilitats», va sentenciar. S’haurà de veure si les conseqüències de mala praxi les paga l’anterior equip de Govern socialista o l’actual.

En la mateixa línia es va manifestar la regidora de Benestar Social, Família i Salut de l’Ajuntament de Múrcia, Pilar Torres, també a la televisió pública. «Arribarem fins on faci falta; li faci mal a qui li faci mal i tingui les conseqüències que tingui, per descomptat».

Inspecció sanitària

Inspecció sanitàriaPer filar molt prim, ahir es va conèixer que Teatre, sense llicència i amb una ordre de cessament i de tancament a sobre, va superar satisfactòriament una inspecció municipal sanitària el març del 2023, cosa que corrobora que «tothom sabia que el local funcionava», va explicar ahir María Dolores Abellán, que exerceix aquests dies com a portaveu de Teatre.

«No sabem per què no es va donar aquesta ordre de tancament i de precinte», deia ahir Rebeca Pérez, vicealcaldessa

Notícies relacionades

Potser l’ordre de tancament no va ser executada per l’inspector, però el que és segur és que la mercantil no comptava amb llicència des que va ser revocada.

El PSOE de Múrcia, partit que governava el consistori el març del 2023, va respondre en un comunicat que la inspecció es va fer a instàncies del servei de Disciplina d’Activitats (Urbanisme) i és un més dels preceptius perquè els establiments aconsegueixin la llicència d’obertura, i per això es fa quan l’establiment no està fent activitat.

Temes:

Múrcia