Les víctimes mortals de l’atropellament de Montmeló són tres noies i un noi d’entre 19 i 22 anys

L’Ajuntament ha convocat un minut de silenci per a aquest dilluns en el punt del migdia

Un atropellament múltiple d’un tren de Rodalies deixa quatre morts a Montmeló

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
ACN

Les víctimes de l’atropellament mortal d’aquest diumenge en les vies de Montmeló (Vallès Oriental) són tres noies i un noi d’entre 19 i 22 anys. Així ho va informar el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, que va visitar el lloc dels fets acompanyat de l’alcalde de la localitat, Pere Rodríguez, entre altres autoritats. Els joves formaven part d’un grup de set persones que travessaven les vies de la línia R3 per un lloc prohibit per dirigir-se a un festival de música que se celebrava als voltants del Circuit de Barcelona-Catalunya. Els altres tres acompanyants van ser traslladats lleus a l’hospital de Mollet del Vallès. L’Ajuntament ha convocat per a aquest dilluns un minut de silenci a les 12.00 h a la plaça Rafael Casanova.

El tràgic accident s’ha produït a les 20.18 hores de diumenge en un punt no autoritzat al pas de persones entre les estacions de Parets del Vallès i Granollers-Canovelles. Segons va detallar en declaracions als mitjans l’alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, el grup havia arribat a la localitat amb tren i es desplaçava al festival de música hard-techno DURO Festival, amb una afluència d’entre 15.000 i 16.000 persones.

«S’ha organitzat un dispositiu amb un accés delimitat i amb personal informador, i entenem que el grup ha volgut atallar per un lloc que no està ni senyalitzat ni il·luminat, creiem que no sabien on anaven, amb la mala sort que ha arribat el tren i se’ls ha emportat», va detallar Rodríguez. Tot i que les vies queden protegides per una tanca perimetral al seu pas per la zona d’habitatges, els joves hi han accedit per un punt en què acaba el camp clos i on queda només un camí de terra d’uns 50 centímetres d’ample.

Ús habitual

«No hi ha res a l’altre costat, era un lloc no natural ni imaginable», ha afegit. Rodríguez ho descriu com la desgràcia més gran que ha passat en el municipi en els últims anys, i creu que hi pot haver una falta de coneixement del terreny.

Veïns de la zona asseguren que malgrat les tanques, l’espai és d’ús recurrent per a diversos visitants del circuit o d’esdeveniments que es fan en el seu entorn. «Quan aquest matí hem sortit de casa ja hi havia molta gent passant caminant, no troben impediments tot i que no hi ha cap accés ni al circuit ni enlloc», explica Vicente Mayor, veí de la zona.

Reconeix que la gent ho fa sense miraments, ja que hi ha tanques: «L’accés està prohibit», recalca. No obstant, creu que caldria establir tanques fixes que cobrissin tot el traçat de vies, no només el que dona directament a les cases.

Dispositiu d’emergències

En un primer moment els serveis d’emergències havien informat que eren tres els difunts, però finalment un ferit crític amb una aturada cardiorespiratòria també ha acabat morint. Els altres tres acompanyants van ser traslladats a l’hospital amb una crisi d’angoixa.

El dispositiu també es va centrar en el comboi, on els passatgers es van mantenir tancats a l’interior del tren durant dues hores. «El maquinista ha donat negatiu en alcoholèmia, se l’ha acompanyat a casa a descansar, i un segon conductor ha portat el tren fins a Granollers», va detallar el director general de la Policia, Pere Ferrer.

Notícies relacionades

La investigació ha quedat judicialitzada i l’han assumit els Mossos d’Esquadra. Durant la matinada encara no s’havia pogut detallar l’origen o identitat de les víctimes mortals, ja que era necessari confirmar-ho malgrat tenir els documents d’identitat i els telèfons mòbils. Per aquesta raó, encara no s’havia informat les famílies.

L’accident va obligar a posar en alerta el pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) i es van activar nou ambulàncies, un helicòpter, tres psicòlegs del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), set dotacions dels Bombers de la Generalitat i deu dels Mossos. La línia ha estat aturada mentre s’esperava la decisió de les autoritats policials, i Rodalies de Catalunya ha habilitat un servei alternatiu per carretera. Cap dels 170 viatgers del tren ha requerit atenció sanitària.