Racisme

Denuncia un episodi racista a Palma: «La Policia va dir que els negres porten droga a les butxaques»

Victor Uwagba, mediador cultural molt reconegut a la barriada de Son Gotleu, denuncia que els agents el van aturar pel seu color de pell quan tornava de jugar a pàdel

Denuncia un episodi racista a Palma: «La Policia va dir que els negres porten droga a les butxaques»
3
Es llegeix en minuts

«Vaig sentí un tracte molt discriminatori pel meu color de pell». Victor Uwagba, un mediador intercultural molt reconegut a la barriada de Son Gotleu, ha denunciat un episodi racista amb la Policia Nacionalocorregut dimarts passat. D’aquesta manera, segons aquest ciutadà nigerià, els agents el van aturar sense oferir cap raó més enllà del seu color de pell quan tornava de jugar a pàdel. «La Policia va dir, ‘els negres porten droga a les butxaques’».

Els fets van passar dimarts cap a les 12:00 del migdia al carrer Indalecio Prieto (entre El Rafal i Son Gotleu) quan Uwagba tornava de jugar a pàdel amb la bicicleta. Segons el testimoni, un cotxe de la Policia Nacional es va parar bruscament davant d’ell i els agents van baixar ràpidament del vehicle. «Em van assegurar que m’assemblava molt a algú que estaven buscant. Em van dir fins i tot en tres ocasions ‘¿oi que a tu t’han detingut alguna vegada?’», exposa el ciutadà, el qual es va quedar bloquejat davant la situació.

Així mateix, detalla que en cap moment li van explicar els motius de la detenció, per la qual cosa els va advertir que aquesta no era la manera correcta de procedir. Davant aquesta resposta, la Policia va examinar tota la documentació de manera exhaustiva, segons apunta Uwagba.

«Van començar a mirar-ho tot, cada una de les targetes, estaven convençuts que trobarien alguna cosa. La veritat és que em sentia indefens per la manera com em tractaven». Mentre comprovaven la seva documentació, Uwagba denuncia que li van fer treure les sabates i asseure’s a terra. «Em van dir ‘obre la butxaca, treu-te les sabates, els mitjons i seu a terra’. En aquell moment estava molt tocat amb la manera en què m’estaven escorcollant».

Aparició d’un testimoni

Mentre passaven els fets, el denunciant explica que un testimoni que coneixia va veure la situació i va preguntar als agents què estava passant. «Va parlar amb ells i els va explicar que soc un col·laborador que treballa per la diversitat del barri i mai he tingut problemes. La resposta que li va donar la policia va ser la següent: ‘fem això perquè les persones de color porten droga a la butxaca’. Aquí ja no vaig poder contenir-me més, el que acaba de dir era una falta de competència intercultural. Jo no soc una persona de color, digues-me africà si no saps de quin país soc, però no utilitzis un terme tan despectiu». Finalment, segons apunta Uwagba, la Policia va marxar assegurant que el denunciarien per desobediència a l’autoritat. «Em van dir ‘als blancs com jo ens han ensenyat a anomenar gent com tu persones de color, és el més suau que us podem dir. A més, et denunciarem perquè t’estàs posant molt xulo’».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el ciutadà nigerià ha presentat una denúncia davant el Jutjat de Guàrdia pel que considera un tracte totalment discriminatori. «He exposat els fets que van passar i espero que a través de les dades que va oferir l’agent quan va trucar a la centraleta el puguin localitzar. Vaig veure una part de la matrícula del cotxe i també vaig deixar constància d’aquesta». Malgrat el que pugui passar amb la denúncia, Uwagba es mostra molt dolgut amb el que va haver de viure.

«Estava tan tocat en aquell moment que quan vaig arribar a casa no vaig poder ni menjar. Que una persona pugui pensar així és una cosa molt preocupant». No obstant, el ciutadà tampoc vol culpar de racisme tot el cos de policia. «Soc una persona que ha fet molta fein personal com a mediador comunitari amb la policia i mai m’havia passat una cosa així. No és l’uniforme, és la persona».

Temes:

Racisme