Operació policial

Desarticulada una banda criminal per estafar més d’un milió d’euros en crèdits fraudulents

La Guàrdia Civil ha detingut 13 persones al País Valencià i a Catalunya | L’organització tenia captats comercials d’empreses que tenien accés a la documentació personal de les víctimes

Desarticulada una banda criminal per estafar més d’un milió d’euros en crèdits fraudulents
3
Es llegeix en minuts

Agents de la Guàrdia Civil de Sagunt (València) han desarticulat una banda organitzada que es dedicava a suplantar la identitat de les seves víctimes per realitzar compres a través d’internet i demanar crèdits a nom de les persones a qui els havien robat les dades personals.

Com a resultat d’aquesta investigació s’ha arrestat 13 persones en el marc de l’operació Ponos per la seva presumpta participació en 629 fets delictius sobre almenys 209 víctimes. L’organització tenia captats comercials de diferents empreses que, amb motiu de la seva dedicació professional, tenien accés a documentació personal de potencials clients. Aprofitant aquesta circumstància, falsificaven, per exemple, nòmines per aconseguir crèdits que utilitzaven per comprar béns que després revenien. La Guàrdia Civil desarticula una banda que suplantava identitats per demanar crèdits ràpids i comprar béns per revendre’ls M.F.

Als detinguts, d’entre 19 i 59 anys, se’ls imputen delictes d’estafa, falsedat documental, falsejament d’identitat, revelació de secrets, apropiació indeguda, contra la salut pública (tràfic de drogues) i pertinença a grup criminal. Els capitostos han ingressat a la presó

Segons ha assenyalat aquest divendres l’Institut Armat, hi ha afectats de tot Espanya: València, Castelló, Alacant, Canàries, Madrid, Ciudad Real, Santa Cruz de Tenerife, Granada, Còrdova, Segòvia, Conca, Múrcia, Gijón, Saragossa, Terol, Navarra, illes Balears, Barcelona, Lleida, Sevilla, Biscaia, la Corunya, Cantàbria i Albacete.

Set escorcolls

I s’han realitzat set registres en domicilis i en un establiment a les localitats valencianes i catalanes de Xàtiva, Benetússer, Quart de Poblet, Hospitalet de Llobregat, Sant Pere Molanta i València ciutat.

Els agents de la Guàrdia Civil es van trobar durant la investigació amb un gran nombre de denúncies per estafa en què els autors utilitzaven un ‘modus operandi’ molt semblant.

Suplantació d’identitat

Concretament, un cop aconseguien una fotografia del DNI de les víctimes, els suplantaven la identitat i compraven productes per internet que finançaven a nom dels afectats. Més tard, quan rebien el producte comprat, el revenien en aplicacions i pàgines de compravenda d’articles de segona mà.

Per això, davant la similitud dels fets delictius, es van iniciar diligències d’investigació amb l’objectiu d’aconseguir esbrinar l’operativa dels autors i descobrir la seva identitat.

Els agents van comprovar que falsificaven nòmines i altres documents personals que s’exigeixen per obrir comptes bancaris i contractar línies telefòniques, donant peu a un entramat criminal que ha perjudicat, de moment, més de 200 persones que quedaven endeutades amb entitats de crèdit i proveïdors de telefonia i de les quals els autors van arribar a obtenir més d’un milió d’euros.

La Tresoreria de la Seguretat Social va analitzar totes les nòmines i dades personals i va aconseguir identificar més afectats dels que hi havia al principi.

L’organització tenia captats comercials de diferents empreses que tenien accés a documentació personal dels seus clients

Les víctimes, en alguns casos, no eren conscients dels deutes que se’ls havia generat fins que eren contactats pels agents de la Guàrdia Civil o quan les agències d’impagament els reclamaven els pagaments pendents. Fins i tot algunes van veure el seu nom inscrit al Registre d’Acceptacions Impagades (RAI) i van haver de demostrar que havien sigut víctimes d’una estafa, que no havien sol·licitat cap crèdit ni havien realitzat aquelles compres.

Infiltrats

Es va poder verificar, a més, que l’organització tenia cèl·lules operatives regionals en ciutats com Huelva, València, Tarragona i Barcelona. Aquests grups van infiltrar el seu personal en llocs de treball estratègics amb els quals obtenir la documentació necessària de les seves víctimes per perpetrar els delictes.

En l’operació, gairebé un centenar de guàrdies civils van ser mobilitzats per als registres efectuats al País Valencià i a Catalunya, en els que es va intervenir documentació sobre la comissió dels delictes investigats i els béns que adquirien amb els crèdits i que encara no havien venut.

El valor dels objectes decomissats podria superar els 100.000 euros i entre ells hi havia nombrosos televisors de grans dimensions, una taula de barreja de ‘dj’ amb un preu de més de 4.000 euros, portàtils, mòbils, equips de fotografia, bicicletes d’alta gamma, etc. En resum, objectes d’alt valor i de venda ràpida al mercat.

Als registres també es van confiscar 10 quilograms de marihuana, dosis de cocaïna i bàscules de precisió.

La Guàrdia Civil s’ha adonat que els màxims responsables de les diferents cèl·lules regionals tenien capitostos que es coordinaven des de diverses comunitats autònomes per dificultar la tasca policial.

Notícies relacionades

Així, els integrants de l’organització canviaven constantment de vivenda, enviaven diners a l’estranger i utilitzaven més de 700 línies telefòniques diferents per comunicar-se.

Sobre un dels màxims responsables de l’organització pesaven 23 requisitòries judicials de diversos jutjats de tot Espanya. Un altre dels criminals, que falsificava receptes mèdiques per obtenir medicaments subjectes a prescripció mèdica, va intentar escapar amagant-se en un centre social ocupat il·legalment. Però finalment va ser detingut quan es trobava en un vehicle que va ser sostret el 2022 i que s’ha pogut recuperar.

Temes:

València