OPERACIÓ OBERTA

La Guàrdia Civil deté a la presó el cap dels Latin Kings

Eric Velastegui continuava dirigint la banda des de la presó de Teixeiro (la Corunya), on compleix condemna per violació. Entre els arrestats hi ha la seva nòvia i el seu lloctinent a Madrid

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts 15 persones vinculades a la banda dels Latin Kings en una operació portada a terme a la Comunitat de Madrid i a Galícia, i que continua oberta, segons ha pogut saber CAS OBERT, el canal de successos i investigació de Prensa Ibérica.

Els arrestats, un d’ells menor d’edat, estan acusats de pertinença a organització criminal i tràfic de drogues, entre altres delictes. Entre els detinguts hi ha el fundador i actual cap de l’organització, Eric Velastegui, àlies ‘el Padrino’, que compleix condemna per violar a punta de pistola una noia a Madrid.

Els investigadors han acudit a la cel·la de la presó de Teixeiro on Velastegui, també conegut com a ‘King Wolverine’, compleix la seva condemna, per comunicar-li els nous càrrecs contra ell. Segons les indagacions de la Guàrdia Civil, ‘el Padrino’ dels Latin Kings ha continuat dirigint l’organització des de la presó. Fins i tot durant els permisos de cap de setmana dels quals disfrutava (és a la presó des del maig del 2003) Velastegui aprofitava per organitzar reunions amb els seus seguidors a la localitat de Galapagar (Madrid).

Llei del ‘només sí és sí’

Velastegui, que ara té 45 anys, va fundar la «franquícia» dels Latin Kings a Espanya durant una reunió celebrada en una plaça de Galapagar el 14 febrer de l’any 2000. Llavors el va batejar com a Sagrada Tribu América Spain de la Todopoderosa Nación de los Reyes y Reinas Latinos (ALKQN). Temps després va ser detingut després d’atacar una parella a la Casa de Campo.

Junt amb un company, van despullar l’home i el van ficar al maleter; després, ‘el Padrino’ va violar la noia. Va ser condemnat a un total de 21 anys de presó, 12 d’aquests per l’agressió sexual. Com va avançar aquest mitjà, recentment va mirar d’acollir-se a una reducció de pena aprofitant una escletxa de la llei del ‘només sí és sí’, però l’Audiència de Madrid va rebutjar la seva petició. Tenia previst recuperar la llibertat definitiva el febrer del 2027.

La nòvia i el número dos

Notícies relacionades

A més del líder i fundador a Espanya dels Latin Kings, la Guàrdia Civil ha detingut la seva parella, una dona coneguda com a ‘Luna’ que viu a Barcelona, i el que els investigadors consideren lloctinent de Velastegui, conegut com a ‘Tatam’. Les investigacions es van iniciar després de l’apunyalament amb matxet de tres joves a Galapagar (Madrid), el 26 de juny del 2021, durant una baralla entre integrants dels Latin Kings i la banda rival dels Trinitarios.

Els Latin Kings, d’origen equatorià, van ser la primera banda juvenil llatina a instal·lar-se a Espanya. Després de la detenció del seu líder van perdre força. En els últims temps miraven de recuperar territoris a la ciutat de Madrid i a la comunitat. De fet, les investigacions de la Guàrdia Civil han descobert que miraven de captar menors d’edat a diversos instituts de municipis de la serra de Madrid. L’operació policial d’avui permet desmantellar un dels capítols (grups) més actius de la banda a Madrid.