A PUNT DE QUEDAR EN LLIBERTAT

L’assassí en sèrie de Castelló, a la criminòloga que el va entrevistar a la presó: «No m’han estudiat, no saben per què ho vaig fer»

Joaquín Ferrándiz va violar i va matar cinc dones als anys noranta. Ja disfruta de permisos i sortirà de la presó el pròxim estiu

L’assassí en sèrie de Castelló, a la criminòloga que el va entrevistar a la presó: «No m’han estudiat, no saben per què ho vaig fer»
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Un home correcte, educat, intel·ligent, «encantador». També, un assassí de cinc dones, condemnat per violar-ne una altra i que ho va intentar amb dues més. Carmen Balfagón, degana de l’Escola de Criminòlegs de Madrid, recorda així per a CAS OBERT, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, la seva trobada a la presó amb Joaquín Ferrándiz Ventura, que ja disfruta de permisos penitenciaris i recuperarà la llibertat el pròxim estiu.

Balfagón va acudir a la presó d’Herrera de la Mancha (Ciudad Real) per entrevistar-se amb Joaquín Ferrándiz com a part d’un estudi sobre els principals assassins i psicòpates espanyols que havia posat en marxa la Universitat Camilo José Cela de Madrid. Chimo Ferrándiz ja complia la condemna de 69 anys de presó per matar Sonia Rubio, Natalia Archelós, Mercedes Vélez, Francisca Salas i Amelia Sandra García quan va acceptar entrevistar-se amb l’advocada i criminòloga.

Els seus motius per matar

«Sota el meu punt de vista –recorda Balfagón– no s’havia treballat prou amb ell. Es va comportar com una persona correcta, educada. És intel·ligent, em va comentar que no s’estava fent una intervenció adequada amb ell de cara al fet que no tornés a reincidir quan sortís de la presó». De fet, Ferrándiz va matar cinc dones després de complir sis anys de presó per violar una jove.

En la seva trobada amb la criminòloga, Ferrándiz semblava frustrat perquè ningú havia mirat d’endinsar-se en la seva ment, de conèixer els seus motius per matar, una cosa que ni tan sols ell sabia amb certesa. «Ell volia que jo li digués per què havia comès aquests fets, deia que a la presó no l’havien estudiat, que no sabia per què havia fet el que havia fet».

El ‘Ted Bundy’ espanyol

Balfagón defineix Ferrándiz com «el Ted Bundy espanyol», en al·lusió a l’assassí en sèrie nord-americà que va ser condemnat a la pena de mort i executat per l’assassinat de 38 dones en els anys setanta del segle passat. Com Ferrándiz, Bundy, un tipus atractiu i encantador, sortia a caçar dones al seu cotxe. Es col·locava un braç en cabestrell i els demanava ajuda per carregar alguna cosa al vehicle. Llavors, les segrestava.

Ferrándiz, que porta a la presó des del 1998 i sortirà el pròxim estiu, no havia participat en cap teràpia per a violadors ni tampoc havia sigut examinat per analitzar les seves motivacions per matar. Balfagón creu que hauria d’haver sigut examinat per experts: «Aquesta persona que ha assassinat cinc dones no pot anar a una teràpia generalista. No tenim tants assassins en sèrie a Espanya i caldria estudiar-lo de forma individual. Primer, la seva motivació, per què matava. Després, aplicar teràpies específiques».

La veterana criminòloga, que va ser pionera en tractament de menors delinqüents, recorda que Ferrándiz es va mostrar «encantador» en el cara a cara que va tenir amb ella. «Era un tipus atractiu, una persona formada, correcta, estava estudiant a la presó. Estava tranquil a la presó, havia acceptat que el que havia fet tenia un retret social».

Risc de reincidència baix

La setmana passada, el diari ‘Mediterráneo’, del Grup Prensa Ibérica, va revelar que Joaquín Ferrándiz ja disfrutava de permisos de sortida de presó de quatre i sis dies. Chimo, com l’anomenaven els seus amics, participava d’un programa de reinserció d’un orde religiós al qual pertany el rector de la presó de Herrera de la Mancha.

Notícies relacionades

Els experts de la presó han determinat que el risc que reincideixi quan recuperi la llibertat és baix. El descriuen com un home responsable i tranquil, educat, obedient i pacífic.

En aquest sentit, Carmen Balfagón considera que «amb l’edat, ja complirà 60 anys, potser s’ha diluït la motivació que tenia per atacar les dones. En el meu criteri, Ferrándiz odiava una antiga nòvia i cada vegada que atacava una dona l’atacava a ella. Potser aquest odi, aquesta motivació per matar, s’hagi diluït amb el pas del temps i els anys de presó», confia.