Succés

Condemnat a 5 anys per agressió sexual a la filla de 13 anys dels seus millors amics

La fiscal va demanar per a l’acusat vuit anys de presó per un delicte d’agressió sexual a una menor de 16 anys amb l’agreujant d’abús de confiança

Condemnat a 5 anys per agressió sexual a la filla de 13 anys dels seus millors amics

ACN

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’Audiència de Girona ha condemnat a cinc anys de presó al veí de Palafrugell de 53 anys jutjat la setmana passada per agredir sexualment el 2018 la filla de 16 anys dels seus millors amics, a més, el condemna a cinc anys de llibertat vigilada i li prohibeix acostar-se a la menor a menys de 50 metres durant vuit anys.

En el judici, que es va celebrar la setmana passada, la fiscal va demanar per a l’acusat vuit anys de presó per un delicte d’agressió sexual a una menor de 16 anys amb l’agreujant d’abús de confiança, l’acusació particular va augmentar la petició fins als nou anys i la defensa, de la mà del lletrat Carles Monguilod, va demanar l’absolució, ja que el seu client va negar els fets.

La sentència de la secció quarta, de la qual ha sigut ponent el magistrat Adolfo García Morales, considera provat que en data indeterminada però en tot cas l’abril del 2018 la menor es va quedar a dormir a casa de l’acusat i de la seva parella, com feia freqüentment per l’alt grau d’amistat entre els seus pares i l’agressor i la seva parella.

Els fets

Cap a les 02.00 hores, l’acusat va entrar a l’habitació on dormia la menor i va abusar d’ella que, tot i que va intentar resistir-se, no va poder «perquè ell era molt més fort que ella».

Tradicionalment, explica l’escrit, s’ha configurat el valor de la prova testifical de càrrec de la víctima i en situacions d’intimitat, molt propi dels delictes de naturalesa sexual, sobre la base de complir els criteris de coherència i persistència de les seves declaracions, falta d’un mòbil espuri i l’existència de corroboració objectiva aliena a la declaració. Tanmateix la Sala afirma que pretén «fer un pas més en aquest tipus d’interpretació de la prova perquè el concepte essencial que hem d’atendre per fundar la nostra convicció no ha de ser tant la credibilitat que tinguin les manifestacions dels perjudicats com la fiabilitat que es desprengui d’elles».

Afegeix que, en aquest sentit, ha decidit com a criteri «no jugar a buscar contradiccions per mirar d’extreure d’elles conclusions basades en estereotips preconcebuts sobre la idealitat de la declaració». Apunta el magistrat que la menor «essencialment ha dit el mateix en totes les ocasions que s’ha pronunciat, explicant-ho a terceres persones, als pèrits d’atenció a la víctima o en el judici».

A més, el tribunal destaca que «part de la credibilitat de partida es funda també en el fet que mai ha existit cap raó d’odi, enemistat ni venjança ni amb l’acusat ni amb la seva família, per inventar, fabular, exagerar o crear un incident d’aquesta naturalesa».

La sentència

Per al tribunal s’han demostrat dos elements que doten de fiabilitat el relat de la menor, el patiment mental engendrat pels tocaments i que el succés va tenir lloc a casa de l’acusat. Consideren que aquella nit va passar un «fet substancial» que mai abans havia ocorregut, «de matinada va al·legar tenir un dolor intens i va sol·licitar que la portessin a casa seva, una cosa que malgrat tenir febre i no estar bé altres vegades, mai havia demanat».

Notícies relacionades

Destaca la sentència que «ja a casa seva, no la van portar al metge per si tenia una cosa greu com apendicitis, sinó que es va quedar a casa sense tenir més dolor. El dolor li va passar de sobte», cosa que per a la sala mostra que «la menor va mirar de sortir del lloc de forma improvisada i ràpida». A més, té en compte que «fins i tot per tres vies diferents s’ha referenciat l’existència en la menor d’un trastorn d’estrès posttraumàtic», entre ells la psicòloga que la va atendre més de dos anys.

La sentència, contra la qual es pot interposar recurs, condemna l’acusat per agressió sexual a una menor de 16 anys a cinc anys de presó i a cinc més de llibertat vigilada i, a més, a indemnitzar la menor amb 10.000 euros, però no aprecia l’agreujant d’abús de confiança.