Accidents

Mor a la muntanya un madrileny que va tenir un accident a l’intentar rescatar la seva dona

Ella, d’origen canari, va ensopegar a la canal del Texu (Cabrales), va caure per un precipici, però va aconseguir agafar-se a un arbre, i l’home va fracassar en l’intent de salvar-la

Mor a la muntanya un madrileny que va tenir un accident a l’intentar rescatar la seva dona

EPI RC

3
Es llegeix en minuts

Ella va ensopegar i es va estimbar, però va aconseguir agafar-se a un arbre. Ell va mirar de rescatar-la i, en la seva maniobra, es va precipitar 80 metres i va perdre la vida.

La tragèdia es va instal·lar aquest dimarts als Picos de Europa per tercera vegada en només 17 dies. Un home de 40 anys, F. J. B., veí de Madrid, va morir a primera hora de la tarda a l’estimbar-se 80 metres des de la canal del Texu fins al llit del riu del mateix nom. L’home va caure quan mirava d’auxiliar la seva acompanyant, una dona canària, que prèviament havia ensopegat i havia caigut pel barranc, però va aconseguir agafar-se a un arbre. La dona està ingressada a l’Hospital d’Arriondas amb una forta crisi d’ansietat i, en principi, sense lesions significatives.

Les tres morts dels últims dies a Picos s’han localitzat en zones molt turístiques, en un radi de pocs quilòmetres i en terrenys d’escàs risc teòric (dins dels perills que sempre tenen els paisatges de muntanya). La ruta del Texu té 3,2 quilòmetres i uneix Poncebos amb Bulnes, al municipi de Cabrales. El diumenge 24 de juliol va morir Javier Amigo, de Gijón, quan es dirigia de Poncebos a Bulnes i, en comptes d’agafar la canal del Texu, va triar per equivocació un camí alternatiu més escarpat i es va precipitar fins a la vora del riu Cares.

Aquest dimarts no hi va haver extraviaments; només fatalitat. L’accident va tenir lloc a mig recorregut de la canal del Texu, segons va indicar un portaveu de la Comandància de Gijón de la Guàrdia Civil, ja que el seu Grup de Rescat Especial d’Intervenció en Muntanya (GREIM) es va fer càrrec de la investigació. Entorn de les quatre de la tarda, la dona –per causes que no han transcendit– va ensopegar i va caure per un pendent «molt frondós i de gran verticalitat», segons els efectius del Servei d’Emergències del Principat (SÀPIGA). Afortunadament, va aconseguir agafar-se a un arbre. Immediatament, el seu acompanyant va mirar d’ajudar-la. No només no ho va aconseguir, sinó que ell mateix va rodar precipici avall. Les lesions van ser mortals. El seu cadàver va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal d’Astúries.

El Centre de Coordinació d’Emergències del 112 Astúries va rebre l’avís a les 16.14 hores. En les trucades s’indicava que un home havia caigut al riu i que hi havia una dona agafada a un arbre per no caure al precipici. La sala del 112 del SEPA va activar el grup de rescat amb l’helicòpter medicalitzat i va passar l’avís als serveis del 112 de Cantàbria i Castella i Lleó. A les 17.20 hores van informar que havien rescatat la dona i l’havien traslladat a un espai segur. A les 18.12 hores van confirmar que havien recollit el cos sense vida de l’home.

El rescat va resultar «molt complicat», va puntualitzar el SEPA. Va ser necessari fer diversos cicles amb la grua de l’helicòpter a la seva màxima capacitat. Fins al lloc va accedir un bomber rescatador i, posteriorment, el metge rescatador, que va confirmar-ne la mort.

Tercera mort

Notícies relacionades

Tercera mortEs tracta de la tercera mort registrada en aquesta zona dels Picos de Europa en els últims 17 dies, després que la fatalitat s’endugués, primer, una turista portuguesa que es va precipitar al riu a Poncebos, a l’inici de la ruta del Cares, el 16 de juliol, i amb prou feines una setmana més tard Javier Amigo, de Gijón, va ser trobat mort divendres passat, després de cinc dies d’anguniosa recerca, a prop de la canal d’Estorez.

La dona va caure des de vint metres, segons algunes hipòtesis, per l’estat d’una tanca que va cedir quan s’hi va recolzar. El muntanyenc de Gijón va tenir en suspens durant tota la setmana passada els serveis d’emergències. El diumenge 24 va sortir de Poncebos en solitari. Hauria d’haver pujat per la canal del Texu –on es va produir el tràgic accident d’ahir–, però un error fatal d’orientació el va portar pel camí equivocat. En lloc d’aquest camí va prendre el camí vell de la ruta del Cares i va desembocar en un abrupte pendent pel qaul es va estimbar cent metres. Segons tots els indicis, va morir a l’acte el mateix dia que se li va perdre la pista.