Cas resolt

Aclarit un homicidi comès el 2004 a Castelldefels

El criminal, que va morir a la presó el 2016, va voler venjar-se de la víctima i va provocar un accident mortal

Aclarit un homicidi comès el 2004 a Castelldefels

Mossos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos han resolt un cas d’homicidi que va succeir el 2004 a Castelldefels (Baix Llobregat, Barcelona). La unitat central es va fer càrrec de la investigació a requeriment del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Gavà, que va reobrir el cas a petició de les dues filles de la víctima.

Cap a les 9.30 hores del dia 21 de setembre del 2004 la víctima va estacionar el seu vehicle, deixant les claus posades en contacte, al voral del passeig Marítim de Castelldefels per anar a un quiosc a comprar el diari. En aquell instant un individu va aprofitar la circumstància per intentar emportar-se el cotxe. Quan la víctima se’n va adonar va intentar impedir-ho accedint al vehicle per la porta de l’acompanyant, però no va poder. Va provar-ho pujant al capó però l’individu que conduïa va iniciar la marxa, l’altre home va caure i el conductor va emprendre la fugida. La víctima va morir per les ferides traumàtiques que li va provocar l’impacte contra el terra.

L’endemà, es va tenir coneixement de l’incendi d’un vehicle a la mateixa localitat de Castelldefels. Es tractava del mateix vehicle que havien sostret a la víctima. En aquell moment les gestions d’investigació van permetre identificar i detenir la persona que havia cremat el vehicle sostret, utilitzat en l’escena d’un crim.

El detingut, un home de 51 anys i nacionalitat uruguaiana, va declarar ser l’autor de l’incendi del vehicle per encàrrec d’un individu que no coneixia, a canvi de droga. El detingut no va ser reconegut com l’autor de l’homicidi, i finalment, només va ser jutjat i condemnat pels danys al vehicle.

Motius laborals

La família de la víctima va aportar una hipòtesi que apuntava una possible venjança per motius laborals com a mòbil del crim. Amb aquesta nova informació, el jutjat va encomanar la reobertura de la investigació a la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos. La investigació es va centrar inicialment en aquesta primera hipòtesi, però els avenços en l’esclariment dels fets van descartar aquesta teoria.

Davant aquesta realitat, la investigació va prendre una nova línia, centrada en la figura i en l’entorn de la persona que va cremar el vehicle. La revisió i l’anàlisi de tot l’expedient arxivat va permetre perfilar la fisonomia d’una persona de la qual es va poder acreditar l’existència d’una relació estreta entre els dos. També les testificals de les persones que van ser testimonis dels fets, sumats als nous indicis, van ajudar a concloure que aquesta persona era l’autor de l’homicidi.

L’autor va morir a la presó

L’homicida identificat pels investigadors, un home espanyol de 42 anys i nacionalitat espanyola, va morir l’octubre del 2016 mentre estava ingressat al centre penitenciari de Brians 2.

Notícies relacionades

El dia 13 de setembre els investigadors es van retrobar amb l’acusat d’haver cremat el vehicle, que va aclarir que el seu amic li va confessar que havia sigut ell el que va sostreure el vehicle a una persona al passeig Marítim de Castelldefels i que va provocar la mort del propietari, tot i que la seva intenció no era matar-lo. Va afegir que la relació d’amistat entre tots dos s’havia iniciat temps després que es produís la mort. Circumstància que ja estava acreditada pels investigadors, i que el situen fora de qualsevol figura vinculada directament amb la responsabilitat de l’homicidi.

Les diligències es van tramitar al jutjat titular de la investigació, que ha donat per resolt el cas i quedarà arxivat definitivament davant l’extinció de la responsabilitat penal per la mort del presumpte autor.