El busquen des del 13 de setembre

La policia va alertar al juliol del perill que corria el David, el menor desaparegut a Madrid

Els Serveis Socials no van creure «urgent» comprovar la situació del nen discapacitat

La mare afirma que va morir i el va llançar a un contenidor d’escombraries fa un mes

La policia va alertar al juliol del perill que corria el David, el menor desaparegut a Madrid
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El David està desaparegut des del 13 de setembre. Ningú, tret de la seva mare, la Macarena, sap si és viu o mort. La dona assegura que va deixar el nen, un adolescent dependent amb un 91% de discapacitat, mort al costat de la seva cadira de rodes en un contenidor d’escombraries pròxim a Madrid. CASO ABIERTO, el canal de successos i investigació dels diaris de Prensa Ibérica, ha sabut que dos mesos abans del succés, agents de la Policia Nacional del seu poble, Morón de la Frontera (Sevilla) ja van advertir de les «deficients condicions» en què vivia el nen al costat de la seva mare, diagnosticada de trastorn bipolar.

Els policies de la Unitat d’Atenció a la Família i el Menor (UFAM) van enviar a l’Ajuntament de Morón un ofici amb data 16 de juliol en què alertaven els Serveis Socials. Assenyalaven les «decadents condicions higiènic sanitàries» en les quals hi havia el fill de Macarena. Els investigadors que miren de trobar el jove des de la seva desaparició han obtingut aquest ofici i han preguntat a la treballadora social municipal encarregada del seguiment de la família.

Sense personal

La funcionària va admetre que coneixia l’existència d’aquest ofici, però va dir que estava pendent de realitzar-se un informe sobre la situació de Macarena i el seu fill David. L’informe es va retardar, ha declarat aquesta treballadora, perquè es tractava d’una família «de baix risc» i a causa que durant l’estiu no hi havia prou personal en el departament per fer-lo. Aquesta treballadora social va explicar que en aquell període de temps la mare del David va realitzar alguns tràmits amb total normalitat, com la renovació d’una targeta d’aparcament el 20 d’agost.

La dona era coneguda dels serveis socials de Morón des de l’any 2002, quan va acudir a la recerca d’ajuda per primera vegada. El seu segon fill, el David, va néixer el 2005 amb una discapacitat del 91%. El 2017, la Macarena que havia sigut mare d’una nena, va patir un brot psicòtic i va ser ingressada unes setmanes en un centre psiquiàtric. Llavors, va deixar d’acudir als serveis socials per por que poguessin treure-li la custòdia del seu fill.

La treballadora social va afirmar davant la policia que la dona, que va definir com «una mare bolcada amb els seus fills, a qui mai faria mal», mai havia ocasionat problemes i que va tornar a acudir a la recerca d’ajuda el desembre del 2020.

Canvi radical

Després de l’ofici de la policia en el qual s’alertava de les condicions de vida de la dona i el seu fill, la funcionària sí que va advertir un canvi radical en el comportament de Macarena. Va recordar que l’havia vist el 20 d’agost amb un gran crucifix al pit i que havia canviat completament la seva manera de parlar: «Més culta i educada, pràcticament alliçonada». Des d’aquell dia, no va tornar a veure-la.

Notícies relacionades

No hi havia cap senyal de risc per a la vida del David, asseguren des de Serveis Socials, tret d’aquell ofici enviat per la Policia Nacional al juliol. Els responsables del departament indiquen en un informe que consta en la investigació oberta per assassinat al jutjat de Morón que «estava previst elaborar des de la Zona Bàsica d’aquests Serveis Socials l’Informe de Derivació al Programa d’Intervenció Familiar ja que per la tasca realitzada durant tot aquest temps amb la mare del menor i per no existir informes previs de risc comunicat per altres Organismes Públics (educatius, sanitaris, judicials...) no es va considerar atenció urgent».

La data en la qual s’anava a fer aquest informe sobre el David i la seva mare era, segons l’ofici remès al jutjat, el 14 de setembre. Un dia abans, la mare del David assegura que el seu fill havia mort i ella el va deixar en un contenidor. La dona segueix en la unitat de psiquiatria de l’hospital de Segòvia i la policia mira de trobar el seu fill, viu o mort.

Temes:

Desapareguts