Investigació oberta

El sumari del crim del Samuel, al detall

El primer detingut havia sigut denunciat anteriorment per insults, amenaces i agressions, al parc Europa, uns fets en què va participar «juntament amb altres membres de la colla», segons van constatar els investigadors

Prisión para tres de los detenidos que declararon hoy por el crimen de Samuel

Prisión para tres de los detenidos que declararon hoy por el crimen de Samuel / Cabalar (EFE)

13
Es llegeix en minuts

Per posar a disposició judicial els agressors de Samuel Luiz la matinada del 3 de juliol, els agents que es van encarregar de la investigació van formar un grup aïllat, en què van treballar fins a 17 hores al dia, tal com va comentar el comissari en cap de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la Corunya, Pedro Ramón Agudo, una cop la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 8 va aixecar el secret de sumari el 2 d’agost.

Segons ha informat ‘La Opinión A Corunya’, fruit d’aquestes indagacions, els agents van detenir sis persones –tres homes i una jove majors d’edat i dos menors–. Tots ells estan investigats per homicidi o assassinat, a concretar durant el transcurs de la instrucció, i al quart detingut se li imputa també apropiació indeguda, a l’haver-se emportat el telèfon de la víctima. Els cinc homes esstan privats de llibertat des del 9 de juliol –els menors en un centre; els adults, a Teixeiro–. La noia, parella del primer detingut i el qui va increpar en un primer moment el Samuel, a l’entendre que l’estava gravant a ell, quan, en realitat, el jove i la seva amiga Lina estaven fent una videotrucada amb una altra amiga, es troba en llibertat, però amb l’obligació de comparèixer al Jutjat.

El sumari, del qual ‘La Opinión’ informa des de dimarts, recull la declaració dels implicats –tant davant els agents com en seu judicial– i també de testimonis que eren a la zona de la brutal agressió –a l’andana de Riazor i a l’avinguda de Buenos Aires– i que van poder coincidir amb el grup de joves aquella nit, quan van quedar al parc Europa i, més tard, a San Diego.

Els agents identifiquen tretze persones com a «testimonis directes i de referència que reconeixen» a tots o alguns dels participants en l’agressió, entre ells, el quart detingut i les amigues del Samuel, tal com va avançar aquest diari. La seva tasca d’identificació és clau en el desenvolupament de la investigació, ja que van assenyalar «sense cap mena de dubte» alguns dels implicats. La Policia Nacional manté la investigació oberta, malgrat l’alçament del secret de sumari, que la magistrada va decretar perquè les parts tinguessin accés a les diligències practicades. Els agents no descarten que es produeixin més detencions en relació amb aquest cas, atès que els queden encara proves per analitzar i resultats que rebre, com el de l’examen dels quatre perfils d’ADN que van aparèixer als pantalons del mort, i que no coincideixen amb les mostres dels dos primers detinguts, el jove que va increpar el Samuel en un primer moment i també el seu amic, el que apareix a la càmera del pub El Andén posant-se una ampolla de vidre entre la roba. Els agents esperen també trobar al buidatge dels mòbils dels detinguts més informació sobre el que va passar no només durant la baralla, sinó també després.

Quin va ser el paper de cadascun dels detinguts i dels implicats en la pallissa mortal a Samuel es demostrarà al judici, que, tal com va decretar la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 8, se seguirà per la Llei Orgànica del Tribunal del Jurat, per la qual cosa els sospitosos seran jutjats per un tribunal popular. Per ara, només el quart detingut va voler respondre a les preguntes de totes les parts quan va passar a disposició judicial, el 9 de juliol; els altres es van acollir al dret a respondre només al seu advocat. El segon detingut va manifestar que declararia quan s’aixequés el secret de les actuacions.

El sumari recull testificals, imatges de les càmeres de trànsit i de seguretat i altres proves per intentar dilucidar quin va ser el paper de cadascun dels implicats. El que està més clar, ja que totes les versions coincideixen, és el d’Ibrahima i Magatte, que van intentar auxiliar el Samuel des que es van adonar que estava sent agredit fins al final.

Ibrahima i Magatte

Ibrahima i MagatteQuan van arribar a l’andana de Riazor, segons les seves declaracions, van veure que hi havia «més de quatre persones» a sobre del Samuel, i que ja s’havia trencat l’ampolla de vidre, en què els agents van trobar proves que incriminen el segon detingut. Ells van intentar separar els agressors del jove en tot moment, tot i que no van poder evitar el fatal desenllaç de l’agressió. Ibrahima va ajudar el Samuel a aixecar-se del terra i Magatte va estendre els braços per contenir la turba i protegir-los mentre travessaven el carrer cap a l’avinguda de Buenos Aires per intentar posar-lo fora de perill. En cap moment van deixar d’agredir-los, ni quan es van posar a separar ni quan travessaven la carretera, fins i tot, segons els testimonis, van empènyer el Samuel cap a uns contenidors. Ells van ser amb el Samuel fins al final de l’agressió, que, tal com recullen les càmeres de vigilància, va durar sis minuts, des de les 2.58 hores fins a les 3.04 hores, i van relatar que només van deixar de pegar-los «amb punys i puntades de peu» fins que els agressors van veure els llums dels cotxes de la Policia. Els investigadors conclouen que la colla de joves tenia intenció de matar també Ibrahima, per la superioritat numèrica, perquè el van pegar en tot moment i per la virulència de l’atac. Creuen també que, si les seves lesions no són més greus és per la seva envergadura física.

El primer detingut

El primer detingutRespon a les inicials D. M. M. té 25 anys, tot i que aquest any en farà 26. Anava acompanyat de la seva nòvia –també detinguda, tot i que en llibertat amb obligació de comparèixer al Jutjat–. En seu judicial –on els detinguts tenen dret a no confessar-se culpables dels fets que se’ls imputa– va assegurar que no havia colpejat ni sol ni simultàniament el Samuel. Els testimonis, no obstant, l’assenyalen –i el van reconèixer sense cap mena de dubtes– com el jove que va iniciar l’enfrontament amb la víctima i amb la seva amiga Lina, que havien sortit del pub El Andén i estaven fent una videotrucada amb una altra noia. Les seves declaracions i també la d’un altre testimoni diuen que aquest jove va increpar el Samuel i li va dir «maricon». Va iniciar el conflicte a l’entendre que el Samuel i la Lina l’estaven gravant a ell i a la seva nòvia. Aquest jove havia tingut un aldarull al local, ja que estava discutint amb la seva nòvia, per la qual cosa va ser expulsat, tot i que després se li va permetre tornar-hi a entrar. Una dona, que es va trobar amb aquest detingut, la seva nòvia i un altre amic, en la confluència de Linares Rivas amb Primo de Rivera, una vegada que s’havia produït ja la brutal agressió, va decidir seguir-los, ja que, com que la noia estava molt enfadada, va pensar que es podria tractar d’un episodi de violència masclista. Al parc Europa, la testimoni va poder sentir que la jove li deia a la seva parella: «Com l’heu deixat, algun dia et clavaré a tu les hòsties». I que el seu nòvio li va contestar: «Puto ‘maricon’, si era un ‘maricon’ de merda». En la seva declaració consta que l’ara detingut va ficar un peu a l’estany del parc, ja que estava lesionat, i que tenia taques al polo que vestia i que ell mateix li va reconèixer que eren de sang. El sumari conté fotos de la luxació, que es podria haver fet durant la pallissa. Una anàlisi de l’ADN revela que hi ha «cèl·lules epitelials de la cara del Samuel» que incriminen aquest jove. Els testimonis l’impliquen no només en aquesta primera part de la baralla, sinó durant tot l’atac. Hi ha testimonis –fins i tot el del quart detingut– que indiquen que D. M. M. va donar la seva caçadora i una bandolera a la seva nòvia en el transcurs de la baralla. Una cop la Policia Nacional aconsegueix identificar-lo, els agents confirmen que havia sigut denunciat abans «per insults, amenaces i lesions al parc Europa, en què participa en conjunt amb altres integrants de la colla»,a segons consta al sumari, tot i que ells no estan entre els detinguts pel crim del Samuel. Els tretze testimonis directes i de referència que participen a les rodes de reconeixement assenyalen D. M. M. com a «participant actiu en l’agressió» donant cops de puny i puntades de peu la víctima. El segon detingut

aquest any en farà 26acompanyat de la seva nòvia –també detingudael jove que va iniciar l’enfrontament amb la víctima i amb la seva amiga Linava increpar el Samuel i li va dir «maricon». havia tingut un aldarull al local,discutint amb la seva nòvia,«Puto ‘maricon’, si era un ‘maricon’ de merda».Una anàlisi de l’ADN revela que hi ha «cèl·lules epitelials de la cara del Samuel» «participant actiu en l’agressió» donant cops de puny i puntades de peu la víctima. El segon detingut21 anys i respon a les inicials A. F. G. És amic de la parella i també del quart detingut. La càmera interior del pub El Andén el capta amb nitidesa posant-se entre la roba una ampolla, amb la qual els agents creuen que va agredir el Samuel, ja que van trobar vidres trencats on es va produir la baralla que tenen el seu ADN. Els investigadors l’assenyalen com el que tira a terra el Samuel fent-li un matalleó –una tècnica que refereixen, entre d’altres, la nòvia del quart detingut als seus testimonis–, que consisteix a agafar algú pel coll des d’enrere perquè caigui. Testificals del sumari el situen en totes les fases de l’agressió, fins i tot a l’última, quan el Samuel es desploma a l’altura del número 2 de l’avinguda de Buenos Aires. Els agents consideren acreditat que va participar en l’agressió i també que va estar en la segona reunió que van mantenir els membres de la colla després de la baralla, al parc de San Diego, cap a les sis del matí. Segons la declaració davant els agents del quart detingut, ell era el qui més abatut estava. Un dels testimonis assegura que, al tenir coneixement del fet que el Samuel havia mort o que, si més no estava malferit, A. F. G.: «es posa les mans al cap» i diu que ell «només» li va clavar «dos cops de puny».

La detinguda

La detingudaÉs la nòvia del primer arrestat, té 19 anys i respon a les inicials C. S. B. Hi era present quan es va iniciar el conflicte. La Lina va assegurar a la seva declaració que ella l’havia empès i tirat a terra, perquè no pogués intervenir-hi i defensar el Samuel i que havia encoratjat l’agressió. En seu judicial, C. S. B. va manifestar que no havia participat en l’atac i que fins i tot havia intentat parar-lo, sent colpejada pels joves; va assegurar que només havia estat en el moment inicial de la pallissa i que se’n va anar, desconeixent què va passar després. En el seu cas, hi ha testimonis que diuen que ella va intentar parar a D. M. M., però que ell va desatendre els consells. Un dels testimonis, que també va referir haver sentit la paraula «‘maricon’» de la boca del primer detingut, va manifestar que aquesta noia va impedir que la Lina pogués intervenir-hi per intentar protegir el seu amic. Diversos testimonis indiquen que ella va abandonar el lloc dels fets amb la seva parella i amb altres membres de la colla. Els agents li atorguen el paper d’«encobridora» dels participants en l’agressió mortal al Samuel, tot i que, com tots els altres, està investigada per un delicte d’homicidi o assassinat, uns càrrecs que es concretaran al llarg de la instrucció. És l’única de tots els detinguts que es troba en llibertat, tot i que té l’obligació de comparèixer al Jutjat. El quart detingut la situa «al costat» de la seva parella en tot moment. El quart detingut

Notícies relacionades

nòvia del primer arrestat, ella l’havia empès i tirat a terranomés havia estat en el moment inicial de la pallissa i que se’n va anarUn dels testimonis, que també va referir haver sentit la paraula «‘maricon’» de la boca del primer detingut, ella va abandonar el lloc dels fets amb la seva parella li atorguen el paper d’«encobridora» investigada per un delicte d’homicidi o assassinatl’única de tots els detinguts que es troba en llibertatcomparèixer al Jutjat «al costat» de la seva parella en tot moment. El quart detingutEstà a punt de fer 19 anys i respon a les inicials K. A. S. C. A més del delicte d’assassinat o d’homicidi, se li imputa també apropiació indeguda a l’haver-se emportat el mòbil del Samuel del lloc dels fets. Va anar a declarar voluntàriament davant la Policia Nacional com a testimoni, tot i que va acabar sent detingut el 7 d’agost. Va prestar declaració en seu judicial i va respondre a les preguntes de totes les parts. Passades unes hores de la brutal agressió, usuaris de les xarxes socials l’assenyalaven en publicacions com un dels participants actius en la baralla. Ell va arribar a contestar a Instagram dient que hi era, però que no havia pegat a ningú. La seva versió la contradiuen alguns dels testimonis, que assenyalen que era al grup agressor. El jove va assegurar davant la jutge que no va veure com es va iniciar la baralla, que quan va arribar, alertat per la seva nòvia, va veure ja que D. M. M. i A. F. G. estaven pegant al Samuel. Després, va referir que algú va agredir la víctima des de darrere, però que no va aconseguir veure qui havia sigut, ja que hi havia més gent que s’havia unit a la pallissa. Segons el seu testimoni, després, va pujar al CHUAC, ja que una de les noies havia sigut traslladada per un coma etílic i, després, va baixar al parc Europa, on es va reunir amb els seus amics i, després, va participar també en la cita del parc de San Diego, on els agents creuen que es van reunir per destruir proves. Sobre el mòbil, aquest jove diu que el va tirar per por, al saber que era de la víctima. Un dels testimonis diu que se’l va intentar vendre; ell, no obstant, diu que va ser l’altre noi, també amic d’ells, el qui li donava cent euros pel dispositiu, però que no va voler vendre-l’hi. El sumari el situa des del segon punt de l’agressió fins al final.

Els menors

Els menorsUn d’ells acaba de fer 17 anys i, l’altre, farà els 18 a principis de l’any vinent. Un té un antecedent per maltractaments i els agents li havien pres declaració com a investigat no detingut per un delicte d’abús sexual. Segons va comunicar l’Audiència Provincial, estava en un període de llibertat vigilada quan es van produir els fets. Els testimonis els situen com a participants en la pallissa mortal, a partir de l’incident inicial amb el mòbil. Els agents van realitzar un registre a casa d’un d’ells i es van apoderar d’un objecte metàl·lic per a la seva anàlisi, ja que els consta que Samuel va rebre un cop al cap per darrere amb un dispositiu que pot coincidir amb aquest, tot i que no en tenen els resultats encara.