Víctima vulnerable

Arrestat de nou l’estafador per arruïnar una dona discapacitada de Barcelona

  • Els Mossos d’Esquadra avisen que estafadors com Albert Cavallé no generen l’alarma social que haurien de provocar

Albert Cavallé, estafador de dones

Albert Cavallé, estafador de dones

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 20 de maig passat els Mossos d’Esquadra van arrestar l’estafador Albert Cavallé. Una altra vegada. Anomenat com l’‘estafador de l’amor’ havia aparegut recentment a ‘El programa de Ana Rosa’ o a mitjans escrits com ‘La Vanguardia’ per netejar la seva reputació: «Jo no soc així... He reconduït les conductes que tenia amb les noies a nivell emocional», va afirmar. Una estratègia que, a més, va reforçar amb una contradenúncia presentada contra tres de les seves víctimes i l’advocat que les defensava. El que han descobert els agents de la Unitat de Investigació del districte de Nou Barris, a càrrec de les indagacions que l’han situat de nou en el punt de mira judicial, dista molt del que explicava públicament Cavallé. Segons aquests investigadors, l’estafador ha continuat estafant.

La seva última víctima és una dona de Barcelona que pateix esclerosi múltiple i que té un certificat de discapacitat parcial, una fragilitat que Cavallé va aprofitar per «manipular-la» al seu aire, remarquen fonts policials consultades per EL PERIÓDICO. Aquestes fonts asseveren que els investigadors han fet un esforç per entregar al jutjat d’instrucció un atestat que reflecteixi el grau de «vulnerabilitat» de la dona i la «dependència emocional» que havia aconseguit imposar-li. Un ‘modus operandi’ que, segons el parer dels policies, agreuja l’esdevingut fins ara. En realitat, aclareixen, si no fos per una amiga de la víctima, la denúncia que ha motivat la seva última detenció possiblement no s’hauria arribat a produir. Va ser ella qui li va advertir que Cavallé, el seu nòvio, era un estafador i que estava fent amb ella el mateix que havia fet abans amb altres. «Les notícies passen i hi ha moltes persones que encara no saben qui és», diuen les mateixes fonts, afegint que es tracta d’un tema, el dels estafadors sentimentals com Cavallé o com Francisco Gómez Manzanares, que no causa l’alarma social que hauria de provocar amb l’auge de les aplicacions de cites, un lloc idoni per als seus propòsits.

70.000 euros

Per seduir aquesta víctima, Cavallé va utilitzar la mateixa estratègia que sempre: contactar-la a través d’una d’aquestes aplicacions. Va entaular una relació que per a ella era de veritat però que per a ell era només una manera d’espoliarla. Li ha arribat a treure més de 70.000 euros, «tots els seus estalvis», per desbloquejar una herència familiar o per costejar-se un tractament mèdic. Necessitava diners per al primer perquè havia d’afrontar impostos i els honoraris d’un advocat i, per al segon, perquè estava malalt i la cura no era barata. Les dues coses eren mentida. La dona a més va arribar a comprar-li una motocicleta de gran cilindrada que Cavallé necessitava per «treballar» –no té ocupació. Tal era la dependència emocional de la víctima que després de ser arrestat pels Mossos i que aquesta motocicleta fos retinguda en un dipòsit judicial, Cavallé va aconseguir que la dona acudís amb ell al garatge per convèncer el funcionari que l’havia d’alliberar perquè estava a nom d’ella. Això últim no és menor per als investigadors, que afegeixen que Cavallé també va saber per ella que havia sigut denunciat i «la va manipular» perquè accedís a deixar-se gravar en un vídeo en què la ‘parella’ es mostra encaramel·lada. Un vídeo que Cavallé va enviar als investigadors per mirar d’impedir un arrest que finalment es va produir el 20 de maig.

Notícies relacionades

Durant la relació, Cavallé també es va emportar del domicili de la víctima el seu ordinador portàtil de la feina. Empleada d’una empresa que gestiona dades confidencials, aquella sostracció va col·locar la dona en una situació molt difícil amb la seva companyia. Als Mossos, a més, els consta que mentre estava amb ella, Cavallé també ‘sortia’ amb altres. Una d’elles, de Sant Adrià de Besòs, també ha presentat una denúncia contra ell. «I té altres fronts oberts», diuen.

Més de vint víctimes

Cavallé acumula tres sentències condemnatòries fermes, confirmades pel Tribunal Suprem, dues de Barcelona, que sumen un any i mig de presó, i una tercera, de Pamplona, que afegeix tres mesos de presó per a Cavallé. Segons el lletrat que porta 14 de les seves víctimes –el mateix que també ha sigut denunciat per Cavallé–, continuen oberts 9 processos contra ell. Hi ha altres denúncies. La policia catalana, en el cas d’aquesta última víctima, a qui Cavallé s’havia referit públicament com la seva nòvia en les aparicions recents en mitjans de comunicació per netejar la seva reputació, li imputa els delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, furt i furt d’ús de vehicle. La pilota judicial contra Cavallé s’ha reactivat.