ESCRIT AL JUTGE

L’assassí de Manuela Chavero demana sortir de presó

  • Argumenta que ha col·laborat en la reconstrucció del crim. Si aconsegueix la llibertat, viurà amb la seva mare i la seva germana, lluny de la família de la víctima

  • El fiscal i les acusacions s’hi oposen i recorden que el detingut no ha reconegut els fets, l’autòpsia contradiu la seva versió i alerten del risc de fuga

L’assassí de Manuela Chavero demana sortir de presó
4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Només tres dies després de sortir de la presó de Badajoz per reconstruir el seu crim davant la comitiva judicial i els investigadors de la Guàrdia Civil, Eugenio Delgado, el presumpte assassí de Manuela Chavero, va demanar al jutge la seva posada en llibertat, segons ha sabut EL PERIÓDICO. En un escrit presentat pel seu advocat dilluns passat, 10 de maig, davant el jutjat d’instrucció número 1 de Zafra, Delgado sol·licita que «deixi sense efecte la mesura de presó provisional en què es troba» des de setembre, quan va ser detingut després que conduís els agents fins al cadàver de la seva veïna, que va tenir quatre anys amagat en una finca de la seva propietat. Una petició a què el fiscal i les acusacions ja s’han oposat.

El lletrat de Delgado defensa la seva posada en llibertat esgrimint que l’acusat «ha participat en la reconstrucció dels fets i altres diligències d’investigació», va confessar el lloc on ocultava el cadàver de Manuela i «ha consignat una quantitat econòmica (uns 75.000 euros, segons fonts de la investigació) procedent de la venda d’una de les seves propietats per pal·liar en la mesura possible la responsabilitat econòmica en què pogués incórrer si és condemnat».

La fiscalia i les acusacions rebutgen tots els seus arguments i recorden al jutge que les raons per les quals va ingressar a la presó «no han variat». L’advocada de la família de Manuela, Verónica Guerrero, al·lega en el seu escrit que Delgado, que insisteix que la dona va morir d’una caiguda accidental malgrat que tenia dues dents, el nas i tres costelles trencades quan la van trobar, no només no ha confessat els fets, sinó que ofereix una versió «tan allunyada del que va passar» que seria «una temeritat» considerar el seu relat com a prova que estigui col·laborant per aclarir els fets. Així ho posen de manifest els informes de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses i l’Institut de Medicina Legal de Badajoz.

Beneficis penitenciaris

A més, la família de Manuela recorda que l’acusat només va revelar el parador del cadàver quatre anys després de la desaparició i mort de la dona, el 5 de juliol del 2016, i ho va fer «en el moment en què va saber que estava completament assetjat i acorralat» pels investigadors. Per a la família de la víctima, la quantitat de diners que Delgado ha aportat per fer front a una futura responsabilitat civil «és insuficient, està decidida sense cap base objectiva» i va encaminada a «el seu propi interès, que és el d’obtenir beneficis penitenciaris».

D’altra banda, l’advocat d’Eugenio afirma en el seu escrit que Delgado no té antecedents i disfruta d’arrelament econòmic i familiar, cosa que, segons el seu parer, «dilueix el temor que se sostregui de l’Administració de Justícia» si queda en llibertat. La defensa de l’acusat tampoc veu probable que, una vegada fora de la presó, aquest «pugui dificultar la tasca investigadora perquè –sosté– està pràcticament finalitzada». Una cosa que contradiu la família de Manuela, que recorda que la instrucció del cas és inconclusa i encara hi ha proves pendents d’aportar.

Per a l’advocada de l’acusació, l’elevada pena de presó a què s’enfronta Eugenio, per a qui podrien demanar presó permanent revisable, i la «capacitat econòmica de què disposa», eleven el risc de fuga si surt de presó. «La punibilitat dels fets investigats, unit al fet que l’acusat va arribar a teoritzar sobre la possibilitat d’abandonar el país dies previs a la seva detenció, fan que la presó provisional hagi de mantenir-se», afirma en el seu escrit.

Delicte sexual

Notícies relacionades

El fiscal, d’altra banda, comparteix el criteri de la família de la víctima, al·ludeix a «les contradiccions i incoherències en la versió de l’acusat» i emfatitza especialment la gravetat dels delictes que se li atribueixen a Delgado, incloent la possibilitat que Eugenio agredís sexualment Manuela abans de la seva mort: «Existeixen prou indicis i bastants de la comissió per part de l’investigat d’un presumpte delicte contra la vida, homicidi o assassinat, i, a més, ha pogut haver comès un presumpte delicte contra la llibertat sexual de Manuela Chavero».

Si el presumpte assassí de Manuela aconseguís esperar el seu judici en llibertat, entre els seus plans no hi ha tornar a Monesterio, on el 7 de maig passat la germana de Manuela, Emilia Chavero, el va increpar, trencada de dolor al trobar-se cara a cara amb ell abans de la reconstrucció del crim: «¡Explica la veritat, ens has destrossant la vida, el poble no et vol!». Segons explica el seu advocat en l’escrit, Delgado pretén «conviure amb la seva mare i la seva germana en una localitat diferent de Monesterio».