Decisió judicial

L’assassí de Manuela Chavero haurà de reconstruir el seu crim

  • El detingut insisteix que ella va morir per accident, però la dona tenia dues dents, el nas i tres costelles trencades

  • La Guàrdia Civil troba sang en una casa d’eines de la finca on va enterrar Manuela. L’acusat la va portar allà abans de cremar la seva roba i amagar el cos

L’assassí de Manuela Chavero haurà de reconstruir el seu crim
4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Eugenio Delgado, a presó pel crim de Manuela Chavero, haurà de reconstruir com va transcórrer tota la nit en què la seva veïna va morir a la seva casa de Monesterio (Badajoz), segons ha aprovat el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Zafra en una providència del 8 de febrer que ha conegut EL PERIÓDICO. Una diligència que la germana i els pares de la víctima havien sol·licitat a través de la seva advocada, Verónica Guerrero, després que l’informe mèdic forense conclogués que la versió donada per Delgado sobre el crim «no és compatible» amb les lesions òssies que presentava el cos de la dona.

La decisió del jutge intenta aclarir les circumstàncies en què Manuela va perdre la vida la nit de la seva desaparició, el 5 de juliol del 2016. Delgado afirma que la dona va caure cap enrere de manera accidental i es va colpejar al clatell durant una discussió que van mantenir a la seva casa per l’estat d’un vell bressol que ella li havia prestat temps enrere. L’autòpsia del cadàver de Manuela, no obstant, ha revelat que, abans de morir, la dona va patir la ruptura de tres costelles, dues dents i un os del nas, unes lesions que l’acusat no va saber explicar durant la seva declaració i que l’Institut de Medicina Legal de Badajoz ha descartat que es produïssin post-mortem, durant les maniobres que l’home va portar a terme amb una màquina excavadora per enterrar i ocultar el cos de Manuela.

Els experts deixen clar al seu informe més recent que «el trasllat del cadàver no explica les lesions dels ossos». També que «no és possible que una caiguda cap enrere generi fractures nasals i dentals múltiples» i estableixen que la mort de la dona «va poder deure’s a un mecanisme asfíctic (asfíxia) més que a altres mecanismes potencialment letals».

Va tornar per enterrar-la

Les investigacions de la Guàrdia Civil, a més, han descobert que Delgado va traslladar primer Manuela Chavero fins a una casa d’eines dins de la finca en la qual després l’enterraria, a quatre quilòmetres del poble. El jove va admetre en un primer moment que a la xemeneia d’aquesta casa havia cremat les robes de la dona, a qui va posar després un barnús. Però després que els investigadors trobessin rastres de sang al vell saló amb xemeneia, que ell se’n va anar a dormir a casa seva i que va tornar primerenc al matí, per enterrar-la a uns 150 metres de la caseta. Es desconeix si Manuela Chavero va arribar viva a aquesta casa d’eines on el seu veí la va deixar aquella primera nit abans de, segons la seva versió, despullar-la per enterrar-la.

Aquesta és una altra de les incògnites que podria aclarir-se durant la reconstrucció aprovada pel jutjat, per a la qual encara no hi ha data, i que serà la primera del cas, en la qual seran presents totes les parts personades en el procediment, que podran preguntar a Delgado als llocs del crim sobre detalls concrets de la seva versió i sotmetre’l a contradicció. La família de Manuela ha demanat que la diligència es realitzi a tots els escenaris de la forquilla espaciotemporal en què Delgado hauria comès els fets delictius, per la qual cosa, a més de la casa de l’acusat, inclouria també la casa de la víctima i la finca on es va trobar el seu cadàver.

Entrevista a la presó

A més d’aquesta diligència, el jutge també ha emès un manament perquè experts del Servei d’Anàlisi del Comportament Delictiu de la Guàrdia Civil s’entrevistin amb Delgado a presó a fi que elaborin un nou informe. El seu objectiu és analitzar la «compatibilitat entre el perfil temptatiu» del sospitós de fer desaparèixer Manuela que els investigadors van traçar un any abans de detenir Delgado, quan encara no havien trobat el responsable, i les «característiques psicològiques» de l’ara acusat.

Notícies relacionades

El 17 de setembre, la Guàrdia Civil va detenir Eugenio Delgado. L’endemà, el jove va conduir els investigadors fins a la finca on havia enterrat el cos de Manuela Chavero. Faltava l’os atles, el que uneix la columna vertebral amb el cap. El crani de la dona s’havia desprès i estava sobre el seu pit, com si l’assassí l’hi hagués col·locat.

El dia del crim, Eugenio havia anat de pesca. Aquella nit, va acudir a casa seva, al carrer Cerezo de Monesterio, que no era la seva vivenda habitual, a la recerca d’una bossa per congelar el pescat i que no se li espatllés. Va ser llavors quan va veure llum a la casa de la seva veïna Manuela, una dona atractiva i separada amb qui ell volia tenir una relació.