Es va saltar les restriccions

Un jutge de Pamplona conclou que un ciutadà no pot pujar en directe a les seves xarxes socials una actuació policial

  • El condemnat a tres mesos de presó va increpar l’agent que anava a sancionar-lo i la va gravar amb el seu telèfon

2
Es llegeix en minuts

La sentència dictada per un jutge de Pamplona condemna el processat a tres mesos de presó per un delicte de resistència a l’autoritat amb l’atenuant de l’embriaguesa i una indemnització de 125,28 euros a l’agent de la Policia Municipal de la qual va divulgar imatges a les seves xarxes socials. L’acusat, que incomplia les restriccions imposades per la Covid-19, va increpar violentament els policies que anaven a sancionar-lo i va gravar l’escena.

El jutge considera que un ciutadà pot gravar amb el seu mòbil una intervenció policial com a garantia per evitar abusos d’autoritat, però afirma que l’inculpat va actuar de forma violenta, amb insults cap als agents intervinents, i que en tot cas no ha de pujar en directe a les xarxes socials aquestes gravacions ja que això suposa «una exposició mediàtica sense cap motiu», informa Europa Press.

L’acusat va empènyer una agent mentre la gravava

Durant el judici, el Ministeri Fiscal va sol·licitar una pena de 21 mesos de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat, així com una multa de 600 euros per un delicte de lesions lleus després que el processat clavés una forta empenta a l’agent.

Els fets van succeir el 7 de novembre passat mentre l’acusat es trobava prenent cerveses al costat d’un grup de persones més tard de les 22.00 del toc de queda. Pel lloc patrullaven agents de la Policia Municipal que, a l’observar la situació, es van acostar a identificar els participants i procedir a sancionar-los administrativament.

L’inculpat va començar a gravar la intervenció policial amb el seu telèfon mòbil mentre increpava els agents i els deia que pujaria l’actuació a les xarxes socials. Davant aquesta circumstància, els policies el van separar de la resta del grup per identificar-lo, cosa que va ser aprofitada per ell «per gravar amb el seu mòbil de prop una agent de la Policia Municipal, qui li va requerir que s’apartés d’ella i deixés de gravar-la».

La sentència recull com l’home «va clavar una forta empenta a l’agent al pit», per la qual cosa va haver de ser reduït pels policies actuants. La víctima va patir un traumatisme unguial i dolor a la regió cubital de la mà dreta. Va requerir una primera assistència facultativa i es va recuperar en quatre dies.

Un particular «pot gravar una actuació policial»

En la sentència dictada, el magistrat considera que l’empenta de l’imputat que va provocar la caiguda de l’agent «no va tenir un caràcter greu, ja que afortunadament la perjudicada no va patir cap lesió, per la qual cosa estem en seu de delicte menys greu de resistència.»

Notícies relacionades

Quant al fet de la gravació, el jutge estima que un particular pot gravar una actuació policial com «una possible garantia en nom d’evitar o poder alertar d’algun abús policial». No obstant, el magistrat també apunta que publicar o divulgar aquestes imatges suposa un ús irregular de les dades.

El jutge també ha volgut apuntar sobre l’existència d’un corrent que advoca perquè siguin els mateixos agents que gravin les actuacions practicades a través de dispositius incorporats als seus uniformes o vehicles. Ja es va realitzar una prova pilot amb els Mossos d’Esquadra a Barcelona d’aquesta pràctica que, com argumenta el magistrat, serviria de garantia tant per als agents com per als ciutadans.