CONDEMNA DEL JUTJAT Núm. 4 DE PAMPLONA

Dos anys de presó a l'ultradretà que va difondre una foto de la víctima de 'La manada' mentre la violaven

El jove, de 30 anys i que viu a Valladolid, va publicar la imatge de la noia en el seu compte de Twitter i la va anomenar «pocavergonya borratxa»

El jutge afirma que la noia «va ser ridiculitzada i avergonyida» i que alguns familiars seus es van assabentar així que ella era l'agredida

La Manada

La Manada

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El jutjat penal número 4 de Pamplona ha condemnat a dos anys i un dia de presó l’home de Valladolid que va publicar a internet una foto de la noia madrilenya mentre estava sent violada pels integrants de ‘La manada’ la nit de Sant Fermí del 2016, segons la sentència a què ha accedit EL PERIÓDICO. L’home, d’uns 30 anys i d’ideologia ultradretana, la va acusar a més de mentir en la seva denúncia i la va insultar a través del seu compte de Twitter. 

Ara, el tribunal el considera culpable d’un delicte de revelació de secrets en concurs amb un delicte contra la integritat moral i troba acreditat que, el 6 de desembre del 2017, l’ara condemnat va penjar en el seu perfil de Twitter una imatge on s’observa la noia sent vexada per José Ángel Prenda, un dels cinc condemnats a 15 anys de presó per les agressions sexuals. Al costat del fotograma que estava inclòs en el sumari del cas i que l’Audiència de Navarra havia prohibit difondre, l’home va escriure un comentari: «La noia suposadament violada per #LaManada ha demanat que no es difongui aquesta imatge, perquè potser pensem que només era una pocavergonya borratxa.

Va haver de deixar els seus estudis

La publicació, segons la sentència, va originar 64 comentaris, 13 ‘likes’ i va ser compartida 16 vegades per altres persones i va provocar una «revictimització» per a la noia agredida, que va poder ser identificada per terceres persones com la víctima de ‘La manada’, cosa que la va obligar a sotmetre’s a tractament psicològicabandonar els seus estudis universitaris i fins i tot a mudar-se durant més de tres mesos a viure a l’estranger», com va denunciar l’advocada de la noia, Teresa Hermida.

El magistrat considera que «l’acusat va utilitzar la fotografia amb ànim de difondre la imatge de la víctima i va utilitzar l’etiqueta #LaManada per afavorir la difusió del missatge». Afegeix que «la denunciant s’ha vist ridiculitzada i avergonyida (...) Familiars i coneguts que no coneixien la seva condició de víctima en aquest procediment es van assabentar d'aquesta circumstància».

6.000 euros d’indemnització

La sentència ordena que l’home també haurà d’indemnitzar la víctima amb 6.000 euros pel mal moral que li ha causat i pagar una multa de 4.680 euros. La decisió judicial pot ser recorreguda davant l’Audiència de Navarra.

Sobre el noi condemnat també pesa una querella per injúries interposada per la víctima al jutjat número 12 de Valladolid que, el passat 5 de juliol, va celebrar un acte de conciliació entre l’acusat i l’advocada de la noia. Durant l’acte, que va concloure sense acord, l’investigat va reconèixer ser l’autor del text, però va rebutjar la «valoració injuriosa» que es fa d’ell. Tampoc va demanar perdó a la víctima.

Notícies relacionades

L’home, que va formar part de les llistes del grup ultra Democràcia Nacional per a les eleccions del 2015, continua actiu en xarxes socials, on es defineix com a «republicà, ateu, socialista, iberista, antisionista i nacionalista». Dimarts va retuitejar un missatge del líder de Vox, Santiago Abascal i va difondre un mem on tots els líders de grups de dreta tenien l’aspecte d’Abascal.

Es tracta del primer integrant de ‘La manada’ virtual que ha sigut condemnat. A més, un veí de Barcelona està sent investigat per un delicte contra la integritat moral de la víctima. El fiscal li demana dos anys i mig de presó.  A més, el creador del que es va dir El Tour de ‘La manada’, ha sigut condemnat en primera instància a un any i mig de presó per aquest mateix delicte. El seu autor, Anónimo García, va defensar que es tractava d’una manera de denunciar el sensacionalisme dels mitjans de comunicació.