DAVANT DE TÀNGER

Localitzades restes que avalen el naufragi del pesquer 'Rúa Mar'

Un altre barco de pesca va trobar diumenge les llanxes salvavides buides i bidons d'oli

Salvament Marítim treballa ja contrarellotge per muntar el sonar i un robot amb què començar la recerca submarina

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS**

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS** / . (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els pitjors presagis es van confirmant als ports de Barbate Algesires (Cadis). Un barco pesquer que participava en les tasques de recerca del ‘Rúa Mar’, desaparegut des de dimarts, va localitzar aquest diumenge diversos bidons d’oli i les dues llanxes salvavides de l’embarcació, cosa que apuntala la tesi d’un naufragi. El dispositiu de rescat manté els rastrejos per mar terra, tot i que cada vegada hi ha menys esperances de localitzar amb vida algun dels sis ocupants. Tots els esforços es concentren en la recerca submarina, que començarà quan s’acabin els treballs de muntatge del sonar i el robot que ha de rastrejar la zona. Una fragata oceanogràfica està realitzant un primer mapatge per detectar possibles punts d’interès.

El subdelegat del Govern a Cadis, José Pacheco, va certificar la troballa de les dues llanxes salvavides, els números de sèrie de les quals ja han sigut contrastats amb l’armador per comprovar que efectivament pertanyien al ‘Rúa Mar’. Segons va indicar, van ser trobats entorn de les 14.30 hores de diumenge a la zona on, segons els càlculs realitzats sobre la deriva del mar, podia ser el barco: els voltants de la platja del Retín, al municipi de Barbate. El diari Europa Sud apunta que, segons les fonts consultades, les basses es trobaven en una caixa tancada, sense activar.

Col·lisió «improbable»

La troballa, va assenyalar Pacheco, reforça, per tant, la tesi que el barco va naufragar, probablement a causa del temporal i la mala mar. No obstant, s’ha continuat analitzant la possible presència de vaixells i altres embarcacions que poguessin ser a la zona del ‘Rúa Mar’ en el moment en què va saltar la radiobalisa d’emergència, a fi de determinar si el pesquer va poder patir una col·lisió. «No es descarta, però cada vegada sembla més improbable», va apuntar el subdelegat del Govern, «cap dels barcos coincideix en temps i lloc exacte amb el punt on era el pesquer, sempre van ser unes milles allunyats, i abans o després de saltar la radiobalisa».

La radiobalisa del ‘Rúa Mar’ va saltar passada la mitjanit de dimecres en una zona a 28 milles del Cap Espartel, davant les costes de Tànger (Marroc), moment en què se li va perdre la pista. El barco, de 14 metres d’eslora i dedicat al palangre de fons, havia sortit un dia abans a pescar amb sis tripulants: el capità, l’enginyer i quatre mariners. Tots quatre són veïns d’Algesires i dos d’ells estan emparentats amb el president de l’Associació d’Armadors.

Notícies relacionades

Les esperances que algun d’ells aparegui amb vida s’esvaeixen amb el pas del temps, i tot i que es manté la recerca per mar i terra, amb la idea que haguessin pogut ser rescatats i portats al Marroc per una altra embarcació, aquesta tasca ha passat a segon pla. La notícia ha causat desolació entre els familiars que esperaven novetats al port i que han necessitat atenció psicològica.

Així, els esforços es concentren ara en la recerca de les restes. Els tècnics de Salvament Marítim treballen ja en la instal·lació del sonar cedit per l’Institut Espanyol Oceanogràfic (IEO), que finalment s’ha decidit que vagi al costat del robot al vaixell remolcador ‘Clara Campoamor’, de més envergadura i capacitat. Una vegada acabin les proves d’ancoratge i estabilitat, el vaixell es desplaçarà fins a la zona del naufragi.