L'assassina de Gabriel Cruz

La filla d'Ana Julia Quezada declara aquest dijous

El jutge ha prorrogat el secret decretat sobre les actuacions un mes més

ana1

ana1 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La filla d’Ana Julia Quezada, autora confessa de la mort violenta del nen de vuit anys Gabriel Cruz a Níjar (Almeria) declara aquest dijous en qualitat de testimoni davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 5, Rafael Soriano.

La jove, resident a Burgos, compareixerà a la seu judicial després que el magistrat que investiga la seva mare, de 43 anys, per presumptes delictes d’assassinat, detenció il·legal i contra la integritat moral, rebutgés prendre-li declaració, tal com ella va sol·licitar, per videoconferència, segons ha indicat el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA).

Segons va transcendir després de la detenció d’Ana Julia a la Puebla de Vícar l’11 de març quan transportava el cos sense vida del petit al maleter del seu cotxe, la filla, de 24 anys, va patir una crisi d’ansietat per la qual va necessitar atenció hospitalària a la seva ciutat natal.

Més testimonis

Al marge d’ella, estan citats a declarar com a testimonis a partir de les 10 hores un germà d’Ángel Cruz, el pare del Gabriel i l’exparella de l’autora confessa de la mort, i dues persones més relacionades amb el seu entorn.

Aquesta nova ronda de testificals arriba després que el jutge hagi prorrogat el secret decretat sobre les actuacions un mes més i hagi acceptat la personació com a acusacions populars de les associacions Clara Campoamor i Andalusa d’Estudis Penals en la causa, una decisió contra la qual ha recorregut el lletrat que exerceix l’acusació particular, Francisco Torres.

Precisament aquest dilluns Patricia Ramírez, la mare del Gabriel, va sol·licitar als dos col·lectius que es retiressin del procediment i va assegurar que aquesta situació els havia resultat "una mica invasiva", perquè ningú no s’hi havia posat "en contacte" per fer-los arribar "la seva intenció de participar en el procés", així com tampoc amb el seu representant legal.

"Difícilment ens podem sentir representats per aquestes dues iniciatives. Desconeixem quines són les seves intencions i el seu posicionament", va indicar la Patricia, per a qui "si haguessin pretès ajudar-nos, la via esperable hauria estat comunicar-se amb nosaltres i amb el nostre advocat" abans de sol·licitar la seva entrada al procediment que se segueix contra l’autora confessa del crim.

Preocupació de la mare

La mare del menor va traslladar la seva "preocupació" perquè l’acceptació d’aquestes peticions d’acusació popular puguin fer que "es dilati encara més el judici en el temps" o que fins i tot arribi a "entorpir la línia d’acusació", així com que "puguin fer-se debats públics sobre aspectes" que "ja no resulten rellevants després de la pèrdua del Gabriel". "Estem ben representats per la fiscalia i l’acusació particular", va destacar.

Notícies relacionades

El jutge va celebrar una primera tanda de testificals els dies 10 i 19 d’abril, en què van participar l’exnòvio de Quezada, amb qui va regentar un establiment hoteler ubicat a Las Negras després que tots dos decidissin traslladar-se des de la ciutat de Burgos, on residien, i a qui va intentar implicar col·locant una samarreta del nen als voltants de la depuradora de Las Negras, un amic de la parella, una menor que és cosina de Gabriel Cruz i la seva mare.

En la segona jornada van prestar declaració en qualitat de testimonis una amiga d’Ángel Cruz, el pare del Gabriel, una altra persona relacionada amb el seu entorn, el cap del Parc de Bombers d’Almeria i un agent de la Policia Local de Níjar que va confirmar que la zona on es va trobar la samarreta havia sigut escorcollada unes hores abans de la presumpta troballa sense que es produís cap resultat. Tots, sense excepció, es van ratificar en les seves manifestacions davant de la Guàrdia Civil.