Celebració en pandèmia

17.000 desallotjats en ‘botellons’ i més veïns queixosos per les festes privades

17.000 desallotjats en ‘botellons’ i més veïns queixosos per les festes privades
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No hi ha hagut una desescalada. S’ha passat de viure en un estat d’alarma amb toc de queda a què amb prou feines hi hagi limitacions. De cop. S’ha donat el missatge que la Covid s’havia acabat. I no s’ha acabat», reflexiona un comandament de la Guàrdia Urbana de Barcelona per mirar d’explicar el fenomen dels ‘botellons’ multitudinaris que s’ha tornat a reproduir a la ciutat per segon cap de setmana consecutiu. La pandèmia ha matat més de 22.000 persones només a Catalunya, 61 de les quals han mort l’última setmana, i la por nul·la que s’aprecia en aquestes aglomeracions festives a reanimar un contagi que finalment cau resulta inquietant per a les autoritats sanitàries.

Entre divendres i diumenge, el dispositiu conjunt de la policia municipal i els Mossos d’Esquadra ha desallotjat un total de 17.000 persones que bevien alcohol a la via pública. Els agents han interposat així mateix més de 600 sancions a infractors de les mesures de prevenció que segueixen vigents per aturar l’avenç de la pandèmia. Són multes que inclouen persones que no respectaven la distància de seguretat o que no portaven mascareta, per exemple.

Divendres a la nit van desallotjar 7.000 joves –i no tan joves– per consumir alcohol a la via pública. Dissabte van ser 9.000 les persones evacuades per aquest motiu. I diumenge, unes 1.000. Les zones més conflictives són les platges –la de Sant Miquel i el tram de l’Hotel Vela, els dos espais van aglutinar dissabte unes 2.500 persones– i el passeig del Born i el passeig de Lluís Companys. Al Born la concentració va arribar a les 500 persones i a Lluís Companys, gairebé a les 1.000. Aquest últim espai és el lloc on s’acumulen individus obligats a sortir del recinte de la Ciutadella quan es tanca el parc.

Notícies relacionades

Els ‘botellons’ més modestos, no obstant, es van repetir a gairebé cada plaça pública de la ciutat. El dispositiu conjunt havia desplaçat patrulles de paisà des de les 20.00 hores, però de matinada la sala de control va haver d’enviar dotacions d’antiavalots dels dos cossos policials per dissoldre les aglomeracions més importants. «Hi va haver pocs bevedors que s’encaressin amb els policies però n’hi havia algun que ho feia. El cas més greu es va produir el primer cap de setmana a la plaça de la Virreina, amb el llançament d’ampolles contra els agents», explica un comandament del cos municipal, que confia que la reobertura de l’oci nocturn serveixi per diluir l’entusiasme juvenil pel renascut ‘botellon’. Tot i que hi ha dubtes raonables que amb les discoteques en marxa desapareguin els ‘botellons’, un fenomen que es donava per extingit a la ciutat. Preocupa que es trobi «gust» a beure a la via pública perquè és «més econòmic». Però aquesta manera de divertir-se, amb pandèmia o sense, està prohibida per l’ordenança municipal que mira de conjugar l’oci amb el descans dels veïns.

Veïns molestos

Els veïns no només tenen dificultats per descansar a causa dels ‘botellons’. El final del toc de queda també ha donat llum verda a les festes privades als domicilis. Durant la nit de dissabte, la Urbana va rebre 140 trucades de persones que protestaven per l’excés de soroll procedent d’una festa a casa del veí. La mitjana habitual és de 90 trucades. És només una dada més que indica que la ciutat té ganes de festa i tot continua tancat de matinada.