INVESTIGACIÓ SOTA SECRET

El misteri de l’última tona de cocaïna al port de Barcelona

Policia Nacional, Guàrdia Civil i Duanes investiguen una xarxa de narcos que va mirar d’aprofitar l’estat d’alarma per introduir la droga

Els investigadors van descobrir dos carregaments diferents al port de BCN, procedents de Mèxic

332b8b1a-1ef3-4917-a711-3202f949d0ab

332b8b1a-1ef3-4917-a711-3202f949d0ab

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Dos grans carregaments de droga van entrar al port de Barcelona durant l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus. Amagats en quatre contenidors, van ser descoberts en una investigació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera. En total, hi havia més d’una tona de cocaïna i una petita quantitat de metamfetamina, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.  Els investigadors miren ara de desentranyar quin grup de narcotraficants és darrere d’aquests enviaments.

El cas està sent investigat sota secret de sumari per un jutjat de Barcelona. Les primeres dades de la investigació apunten a Mèxic. D’allà procedeixen, segons va poder confirmar EL PERIÓDICO, els dos enviaments carregats de droga i descoberts a Barcelona.  L’operació policial va permetre recuperar la cocaïna que es volia introduir a Catalunya, però no hi va haver detinguts al port.

Narcos mexicans o colombians

Fonts de la lluita contra el tràfic de drogues expliquen que no se sap si aquests últims enviaments formen part del desembarcament a Catalunya dels càrtels mexicans o continua sent qüestió, com fins ara, d’un grup de narcos colombians. El fet que, a més de la cocaïna, s’hagin apoderat de metamfetamina (vidre), podria avalar la participació de grups mexicans en l’operació.  Les mateixes fonts van indicar que la cocaïna posada en destinació, als carrers, es ven a uns 30.000 euros el quilo, deu vegades més del que costa a Colòmbia. És a dir, l’última confiscació al port de Barcelona hauria suposat uns ingressos de 30 milions d’euros per als traficants.

Ja al febrer d’aquest any, un mes abans de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, la policia va detenir a Barcelona dues persones vinculades al càrtel mexicà de Sinaloa que miraven d’instal·lar-se a Catalunya, en el que es va batejar com a operació Higuita.

500 quilos més a l’abril

Notícies relacionades

El mes d’abril passat, ja en ple estat d’alarma, la Guàrdia Civil va localitzar 495 quilos més de cocaïna al port de BarcelonaTres persones van ser detingudes llavors en una operació antidroga que no té relació, segons les fonts consultades per aquest diari,  amb la tona de cocaïna que ha arribat des de Mèxic. En aquella ocasió, la cocaïna venia oculta en contenidors de fusta que procedien del Paraguai.

Quant a la metamfetamina, les forces de seguretat ja van detectar la seva entrada en quantitats importants l’any passat. Més de 600 quilos van ser localitzats en un garatge a Barcelona i més de mil a Alacant. En el cas d’aquesta droga, popularitzada per la sèrie ‘Breaking Bad’, els narcos utilitzen Espanya com a trampolí cap a Centreeuropa, on és més cotitzada i té més compradors.