Un any de la decapitació a Cantàbria

Castro Urdiales: troben cinc taques de sang a casa de l'acusada del crim del cap

El crani de Jesús Mari Baranda, un jubilat basc, va ser trobat dins d'una caixa. La seva parella és a la presó i la Guàrdia Civil busca la resta del seu cos

La inspecció ocular va descobrir, a més, que l'acusada de decapitar l'home amagava 10.000 euros dins del sofà i un consolador al dormitori

zentauroepp51719045 carmen merino castro urdiales200113115831

zentauroepp51719045 carmen merino castro urdiales200113115831

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La inspecció feta per la Guàrdia Civil a la casa de Castro Urdiales (Cantàbria), on Jesús Mari Baranda vivia amb la seva parella, Mari Carmen Merino, va revelar l’existència de taques de sang en cinc punts diferents de la vivenda, especialment al passadís i a la paret del pis de dalt, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts del cas. La dona està a la presó acusada de decapitar l’home i ficar el seu cap en una caixa, que després va entregar a una veïna.

L’home va desaparèixer a mitjans del mes de febrer del 2019, segons recorden els seus familiars i han ratificat les investigacions. El seu cosí Carlos Ricondo va recordar que ja va faltar en una matança celebrada en una finca pròxima «el 18 o el 20 de febrer». Llavors li van trucar, sense obtenir resposta. Després van acudir a la seva parella, que els va dir que estava passant «uns dies a Galícia» i que el seu telèfon mòbil estava espatllat.

Joguines sexuals

Al setembre, el seu cap va ser trobat dins d’una caixa que Carmen Merino, la seva parella, havia deixat a casa d’una veïna tancada i embolicat en un llaç dient-li que dins hi havia «joguines sexuals». La dona li va explicar que li feia «vergonya» que els guàrdies civils que investigaven la desaparició de l’home els veiessin al registrar la casa. El cert és que els agents sí que van trobar un consolador durant el registre, però va ser al dormitori de la vivenda.

Durant la inspecció ocular, la dona va explicar als guàrdies civils que després de la desaparició de la seva parella, ella no havia tornat a utilitzar el dormitori conjugal i que preferia dormir en un sofà del pis de baix. Els investigadors van decidir registrar a fons aquest moble. A l’obrir-lo, van descobrir que la dona havia ocultat a dins un feix de bitllets que sumava 10.000 euros. Després de la desaparició de Jesús Mari Baranda, del seu compte corrent van desaparèixer 12.500 euros. La dona va explicar a la família del jubilat que se’ls havia emportat ell, «per anar-se’n a Punta Cana, amb algunes meuques».

El cap, a la terrassa

La inspecció de la Guàrdia Civil també apunta que Mari Carmen Merino, empresonada pel crim, va tenir durant un temps la caixa amb el cap de l’home al seu interior al terra de la terrassa de la planta baixa de la vivenda, suposadament perquè no soportava l’olor que desprenia. Els agents van trobar el rastre del quadrat de la caixa sobre el terra.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil i el  jutge titular del Jutjat número 3 de Castro Urdiales mantenen oberta la investigació sobre el crim i el secret de sumari sobre les indagacions. També busquen la resta del cos de Jesús Mari Baranda. El mateix mes de febrer en què els seus familiars van començar a trobar-lo a faltar, Mari Carmen Merino, la seva parella, va demanar a una netejadora que anés a casa seva i s’emportés diverses bosses d’escombraries. Li va dir que havia netejat els testos de la casa i que tenia molta «terra per llençar». La netejadora va recollir les bosses «negres i pesades» i les va deixar després en un punt de recollida de residus. El cos de l’home pot haver acabat a l’abocador de Meruelo, on es porten les escombraries d’aquesta zona.

Jesús Mari Baranda tenia 67 anys i estava jubilat després d’haver treballat com a director d’una sucursal bancària. Separat de la seva primera dona i allunyat dels seus fills, l’any 2012 va conèixer a Castro Urdiales Mari Carmen Merino, que s’havia instal·lat al poble, on treballava de cambrera. Tots dos es van enamorar i  la dona es va instal·lar amb ell. La investigació de la Guàrdia Civil va descobrir que l’home, abans de desaparèixer, havia fet testament en favor d’ella.