madrid, catalunya i euskadi

Investigades 30 empreses per emetre gasos refrigerants de cotxes

La fiscalia sospita que no van declarar les emissions en cotxes al final de la seva vida útil

Els sistemes d'aire condicionat poden contaminar greument el medi ambient

20191207 464844 guardiacivilsepronar 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia Coordinadora de Medi Ambient i Urbanisme ha obert unes diligències d’investigació en el marc de l’‘operació Kigali’,en què la Guàrdia Civil ha procedit a investigar68 persones vinculades amb 30 empreses a tot el territori nacional perl’emissió a l’atmosfera de gas refrigerant en la gestió inadequada de vehicles al final de la seva vida útil.

Segons ha informat la Fiscalia General de l’Estat, les diligències s’han centrat en les comunitats de Madrid, Catalunya i el País Basc, les autoritats del qual han aportat les dades de què disposaven.

Els sistemes d’aire condicionat dels vehicles a motor fan servir fluids refrigerants per reduir la temperatura de l’habitacle interior. Aquestes substàncies, en funció de la seva tipologia i composició, poden ser perjudicials i contribuir a l’escalfament climàtic.

Com 76 milions de quilos de CO2

La investigació s’ha centrat en el monitoratge de l’activitat de centres de tractament de vehicles al final de la seva vida útil, que en les seves memòries havien declarat quantitats pròximes a zero quilograms de gas R134a recuperat, i que ha detectat emissions equivalents a més de 76 milions de quilograms de CO2 a l’atmosfera, cosa que suposa una emissió estimada de 800 milions de quilòmetres recorreguts per un vehicle.

Notícies relacionades

A partir d’ara, tècnics de Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme quantificaran el perjudici al medi ambient produït per l’emissió.

Els vehicles al final de la seva vida útil contenen una quantitat important de contaminants i residus perillosos que s’han de gestionar adequadament. En el cas dels fluids dels circuits refrigerants, la seva incorrecta gestió comportaria l’emissió a l’atmosfera de gasos amb efecte d’hivernacle.