OPERACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Un agent de Salvament que ajudava els narcos, entre els detinguts a Cadis

L'operació 'Casual' ha permès confiscar dues tones d'haixix, tres embarcacions i cinc cotxes

La xarxa desmantellada reflecteix el molt que s'ha sofisticat el narcotràfic gràcies a la geolocalització

hachis / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un agent de Salvament Marítim que mantenia els narcotraficants informats de possibles vigilàncies al mar és un dels32 arrestats en l’operació ‘Casual’, que ha permès confiscar dues tones d’haixix, tres embarcacions d’esbarjo i cinc vehicles terrestres.

La pressió de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat empeny les xarxes de narcotràfic del Camp de Gibraltar a buscar nous enginys per introduir la droga, fins i tot utilitzant vies submarines i bussejadors experts, com feia una xarxa desmantellada ara per la Guàrdia Civil.

Fondejar la droga i deixar-la submergida al mar a l’espera que una altra embarcació la reculli no és un mètode nou, però la xarxa desmantellada deixa veure fins a quin punt s’ha sofisticat el sistema, en part gràcies a les noves tecnologies, que en permeten la geolocalització sense que sigui necessari l’ús de boies flotants per marcar el lloc on s’han deixat els paquets, com s’havia fet fins ara.

L’operació ha demostrat que el temps de desvergonyiment de les narcollanxes sembla que s'està acabant al Camp de Gibraltar, segons expliquen a EFE fonts pròximes a la investigació.

De l’Àfrica a Tarifa

Aquesta xarxa, dedicada al tràfic d’haixix a gran escala des del Nord de l’Àfrica fins a les costes de Tarifa, tenia dues branques d’actuació més. D’una banda utilitzava embarcacions d’esbarjo que arribaven al port de Tarifa, aparentant haver disfrutat d’un dia de mar, però ocultant droga que després treien amagada en bosses d’esport o altres pertinences.

Amb aquest sistema no passaven les grans quantitats d’haixix que sol portar a bord una narcoembarcació, però el mètode era «més dissimulat» i «menys arriscat», assenyalen les mateixes fonts.

Una altra branca de la xarxa comptava amb embarcacions pneumàtiques tripulades per experts bussejadors, perfectes coneixedors de la zona del litoral de Tarifa.

Comptaven amb equipament professional i ampolles de busseig per fer llargues immersions i així poder alliberar els farcells d’haixix que altres embarcacions portaven enganxats als baixos en bidons de plàstic, o que havien llançat al mar, lligats a grans pesos, per deixar fondejats en punts submarins estratègics de la costa.

Aquestes zones eren geolocalitzades perquè posteriorment els bussejadors extraguessin la mercaderia en horaris nocturns i la portessin a terra.

Investigacions

Les investigacions que han permès desmantellar aquest xarxa es van iniciar el mes de gener passat, quan la Guàrdia Civil va sospitar de diverses persones establertes a Tarifa que, sense tenir cap tipus d’ingrés, portaven un alt tren de vida. Les indagacions van permetre constatar que es dedicaven al narcotràfic.

Els agents van veure com abans de dur a terme els seus desplaçaments entre la costa del Marroc i la de Cadis, els integrants de l’organització mantenien reunions en les proximitats del port de Tarifa. En aquestes els líders repartien terminals telefònics i impartien instruccions.

En una d’aquestes reunions els agents van identificar un membre de la tripulació de l’embarcació de Salvament Marítim que els prestava cobertura, gràcies a la informació a què tenia accés, avisant-los de la possible presència de vehicles i embarcacions de la Guàrdia Civil durant les seves operacions il·lícites d’introducció d’haixix.

En una primera fase de l’operació, la Guàrdia Civil va interceptar 20 farcells d’haixix que l’organització havia intentat introduir amb embarcacions recreatives.

Registres a vivendes

Després d’aquesta intervenció es van dur a terme registres a diverses finques i vivendes de Tarifa on residien els líders i membres de l’organització. Llavors es van assabentar de l’existència d’una finca localitzada a la zona de La Ahumada de Tarifa, on la xarxa guardava la droga. El seguiment d’un vehicle que va sortir d’aquest espai va permetre confiscar onze farcells d’haixix més.

Després es va intervenir de la mateixa forma un segon vehicle també carregat d’haixix que tenia com a destinació la província de Còrdova.

Notícies relacionades

En una tercera fase la Guàrdia Civil va establir un dispositiu de vigilància sobre la branca que fondejava la droga i va detenir la tripulació de l’embarcació que volia fer aquest treball.

En aquesta última intervenció va haver de participar el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la quarta Zona de la Guàrdia Civil (Andalusia). 

Temes:

Cadis