EL SUMARI

La vida de la Patricia en la secta del Perú: "alquímia sexual" i nens maltractats

El guru, Félix Steven Manrique, els feia practicar sexe sense experimentar plaer i pegava els nens amb la corretja del cinturó

Les criatures tenen seqüeles com "autoestima disminuïda, ansietat, sentiments d'hostilitat i carència afectiva", segons els informes psicològics

horizontal-patricia-aguilar-con-su-beb-en-la-selva-peruana

horizontal-patricia-aguilar-con-su-beb-en-la-selva-peruana
zentauroepp44739001 patricia aguilar180822202501

/

6
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

“L’Steven és el cap de la llar, com la nostra parella i pare dels nens, posa les regles de convivència. Nosaltrestreballem 12 hores diàriesi ens fem càrrec de la manutenció de l’Steven i de la Patricia i dels nens. Ell es queda a casai la Patricia, com que la buscaven les autoritats, no treballava, cuidava els nens”. És la declaraciód’una  de les dones rescatades juntament amb Patricia Aguilar de les dones rescatades juntament amb Patricia Aguilar i una tercera dona peruana d’una secta a la selva de San Martín de Pangoa (el Perú). El sumari de la investigació, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, revela les duríssimes condicions que el guru del grup, Félix Steven Manrique, a la presó acusat de tràfic de persones, sotmetia les seves tres "dones" i els cinc fills que va tenir amb elles com a part del seu pla per repoblar el món després de l’apocalipsi.

"Ens demanava fidelitat, respecte, ordre moral, no sortir de nit i saber comportar-se", va explicar una de les tres dones, que acaba de donar a llum el seu quart fill amb Manrique. Una altra víctima, que fa 18 anys que està amb el guru, va assegurar que mentre que l’Steven "acudia a cabines d’internet per connectar-se per hores" ella i les altres dones "no teníem la llibertat de sortir soles de casa a la nit". A canvi, ell els va prometre la “il·luminació”, que només aconseguirien mitjançant “l’alquímia sexual” (relacions sexuals sense plaer).

Totes havien de fertorns per dormir amb ell, segons el relat de les dones: "A l’inici érem en un local, hi havia un llit i dos matalassos, un de mitjà i un altre de petit. Al llit gran dormia l’Steven, feliç amb una parella. Unes vegades una, de vegades una altra i d’altres jo. Els altres, ens acomodàvem al pis. Totes teníem relacions sexuals amb l’Steven fins al moment de la concepció. Quan em vaig quedar embarassada ja no en vaig tenir més i amb la Patricia va passar igual".

Explotació laboral

El sumari recull com l’arribada de la Patricia al grup, el gener del 2017, va obligar el guru a extremar les precaucions per no ser descobert: després d’haver ocupat almenys tres pisos a Lima, la pressió i les gestions de la família de la Patricia per trobar-la van fer que Manrique decidís traslladar-se amb les dones i els nens a la selva de San Martín de Pangoa. Es van separar en dos grups per dificultar la seva localització. El 5 de juliol, la policia va detenir-hi Manrique, en una habitació llogada onpassava el dia dormintmentre dues de les seves dones, una d’elles embarassada de vuit mesos, treballaven com a cuineres en jornades de 12 hores diàries. Els investigadors atribueixen al guru un delicte d’explotació laboral.

Després de capturar Manrique, els agents van trobar la Patriciaen un antic estable, a una hora de camí del poble més pròxim. La noia, de 19 anys, cuidava sola el seu nadó, de mes i mig, i els altres quatre nens, sense escolaritzar, en condicions insalubres. Tots teniendesnutrició crònica. L’informe mèdic de la filla de la Patricia recull el seu baix pes, tres quilos i mig, i múltiples afeccions. "infecció respiratòria alta, refredat comú, diarrea aguda probablement viral, rinofaringitis aguda. Nascuda sense control prenatal i sense immunitzar".

La Patricia va aportar als agents alguns detalls sobre com vivien a la cabanya: "No teníem llum, aigua ni desguàs, però agafàvem aigua d’un rierol. Ens han picat diverses vegades l’UTA (malaltia causada per un paràsit) en diferents parts dels nostres cossos, on en l’actualitat tenim cicatrius i aquestes parts es van quedar dures".

"El meu pare em pega"

Els nens, d’entre tres i deu anys, estaven cuinant i assecant grans de cafè, seminús, quan els agents van arribar a la finca. Tots van relatar a la policia episodis de violència per part del guru: "Estimo molt la meva mare, però ella de vegades em colpeja, però el meu pare em pega més, una vegada em va donar un cop de puny a la cara, jo he vist com una vegada va pegar i va asfixiar la meva mare, per això al meu pare no l’estimo; ell no treballa, només està assegut i renega molt... ell mana molt a la meva germana, li diu: passa’m això, fes això, com si fos la seva serventa. Jo no he estudiat, però ho vull fer, la meva mare diu que no estudio perquè no tenim prou diners", va explicar als agents un dels nens més petits del grup, de cinc anys.

Dues de les filles que el guru ha tingut amb les seves víctimes. La policia peruana els va trobar en condicions insalubres a la selva, no estaven escolaritzats. / EL PERIÓDICO

La mare de la criatura i dona del guru també reconeix en la seva declaració a la policia peruana maltractaments de Manrique cap a ella i els nens: "El caràcter de l’Steven sempre va ser fort, violent, si havia de pegar els nens amb la corretja ho feia, a mi sí que em colpejava, però va ser poques vegades, m’ho feia a les cames, no li agradava que el contradiguessin perquè era pitjor, es tancava en les seves idees. Jo provava de controlar-lo, el pitjor que feia era donar-me una manotada, després es penedia, colpejava el llit per desfogar-se [...] em demanava disculpes, em deia que no alcés la veu perquè es posava pitjor".

La dona, que com la Patricia continua "captada psicològicament" segons els experts, va intentar justificar la violència del líder: "En els últims temps l’Steven havia canviat amb els nens, ja no els pegava, només els espantava perquè es corregissin". I va afegir: En algunes ocasions quan discutíem, només m’agafava fort dels braços i em sacsejava per controlar-se i que no hi hagués desesperació". 

Seqüeles greus

Els exàmens mèdics practicats a les criatures destaquen importants seqüeles físiques i psicològiques: "autoestima disminuïda, necessitat d’afecte i protecció, tendència a l’ocultació, suspicaç, problemes de llenguatge, ansietat, impulsivitat, sentiments d’hostilitat, inadequació, carència afectiva". Una nena de deu anys va explicar a un dels agents com ella s’ocupava de la seva neteja personal "en un rierol que hi havia dins de la granja" on vivien i va aportar detalls sobre com s’organitzaven: "Dormim en un baiard (serveix per posar el televisor) i un matalàs fi, folrat de plàstics. Allà dormen tots els nens, el meu pare i la meva tia Patricia dormen junts en un llit, però el meu pare dormia als peus. La meva mare i la meva altra tia surten a treballar ben aviat, a les cinc del matí, jo em quedo a casa ajudant a cuinar la meva tia Patricia o també ajudaré per abonar la granja amb excrement de vaca o cavall, que fa mala olor".

Notícies relacionades

La nena es va queixar de l’alimentació que ella i els seus germans rebien: "estava cansada de menjar ‘shapao’ (plàtan batut) en l’esmorzar, de vegades només el prenia amb aigua". La seva germana, de vuit anys, va afegir que "els dies que la meva mare venia a visitar-nos eren els dies que menjàvem bé, ja que arribava amb diners".  

El sumari inclou una altra dada important per a la família de la Patricia, que, a més de les denúncies contra Manrique al Perú, continua lluitant perquè la justícia espanyola reconegui que el guru va captar la noia quan era menor. La policia peruana conclou en els seus informes que “està demostrat que la Patricia ha sigut captada des de l’any 2016, quan tenia 16 anys, per mitjà de Facebook. Va ser manipulada per Manrique perquè li enviés diners des d’Espanya i rebuda per aquest a la seva arribada al Perú”. Tot això, conclouen els investigadors, aprofitant-se de l’”estat emocional d’adolescència” de la Patricia.

Temes:

Perú Sectes