Primeres imatges de la seva arribada a Madrid

Patricia Aguilar, de la secta a casa

L'espanyola rescatada d'una secta al Perú ha arribat a Barajas, entre un dispositiu especial de seguretat

Ella, el seu pare i el seu bebè ja es troben amb la seva família, que ha organitzat una festa fora d'Elx per donar-los la benvinguda

abertran44623506 llegada a espa a de patricia aguilar foto vanessa lozano180811115309

abertran44623506 llegada a espa a de patricia aguilar foto vanessa lozano180811115309
abertran44623502 llegada a espa a de patricia aguilar foto vanessa lozano180811115332

/

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La Patricia ha sigut la primera a sortir de l’avió. Cansada i una mica nerviosa, però somrient. El seu pare, Alberto Aguilar, la seguia darrere amb el bebè, de només tres mesos, que ha estat desperta gairebé les 11 hores de vol. Quatre agents de la Policia Nacional han supervisat el desembarcament i els han custodiat fins a dependències policials dins de l’aeroport Madrid - Barajas Adolfo Suárez, on s’han quedat un parell d’hores fins a continuar amb el seu viatge.

El destí no té nom de ciutat, sinó de persones que la Patricia enumera al seu pare en una sala d’estar improvisada de la terminal 1. Fa un any i set mesos que la jove no els abraça i ha demanat veure’ls tot just arribar un any i set mesos que la jove no els abraça i ha demanat veure’ls tot just arribar. Els seus familiars ja els han rebut tots tres en un lloc que només ells coneixen i on ella i la seva filla esperen poder trobar la pau i la calor familiar que aquests mesos no han disfrutat.

Ha preguntat per la Lara, la seva gossa

L’Alberto mira la seva filla i la seva neta com qui encara no es creu el que veu, tot i que reconeix que ja va recuperant nitidesa la imatge que ell persegueix des que la Patricia se’n va anar de casa seva el 7 de gener del 2017: la de la seva família unida. Amb la mare, la Rosa, el germà petit de la Patricia, i la seva gossa, Lara, per la qual la jove ha preguntat tot just aterrar.

La Patricia i el seu pare a la terminal 1 de Barajas / El periódico

Les primeres hores de la Patricia a Espanya són plenes de confidències properes amb el seu pare. També de molt afecte i atencions per a la petita. La família sap que el camí per recórrer per recuperar la Patricia és llarg, els experts avisen: la jove, rescatada d’una secta a la selva del Perú el 5 de juliol, “continua captada psicològicament”.El treball dels psicòlegs del Ministeri de la Dona del Perú i la paciència i empatia de l’Alberto han sigut fonamentals perquè la noia accedeixi a tornar a casa voluntàriament, però encara pesa el temps que ha passat al costat de Félix Steven Manrique, el presumpte guru que l’hauria captat sent menor d’edat, ara a la presó per tràfic de persones amb finalitats d’explotació. 

Tractament psicològic

La Patricia ha acceptat sotmetre’s a tractament psicològic a Espanya. La família ja ha elegit un professional amb experiència en casos similars perquè ajudi la jove a trobar les eines necessàries per superar les situacions ocorregudes dins del grup sectari i recuperar la seva vida anterior, seguir endavant, el que en argot es coneix com a "desprogramació". La bona disposició de la Patricia és fonamental, tot i que també han advertit als seus pares sobre els possibles alts i baixos que la jove pugui experimentar durant el procés.

Notícies relacionades

La cosina de la Patricia, Noelia Bru, i l’advocada de la família, Maite Rojas, explicaven fa unes setmanes l’extensa problemàtica que troben les víctimes de sectes i les seves famílies al nostre país, on a més de no existir una llei que penalitzil’abús de debilitat,  com a França o Luxemburg, han de bregar amb estereotips i tòpics que encara predominen en l’opinió pública, fruit del desconeixement i la desinformació i que, sens dubte, no contribueixen en la batalla contra aquesta xacra. Poca gent coneix, per exemple, que hi ha víctimes de sectes que han tardat anys a recobrar la normalitat per complet. Per això la família de la Patricia s’esforça tant a protegir-la al màxim possible aquests primers dies.

La Patricia es troba en bon estat de salut. El seu aspecte difereix molt del que tenia fa un mes quan la policia peruana la va trobar en condicions infrahumanes en una cabana de la selva de San Martín de Pangoa, a cura de cinc nens, tots fills de Manrique amb la Patricia i les seves altres dues 'dones’, dues dones que també van ser alliberades durant l’operatiu policial. Està centrada en la seva filla, que va donar a llum ella sola, sense ajuda ni supervisió mèdica, el maig passat. Totes dues disfruten ja de la rebuda que la seva família fa dies que prepara. Ja no estaran soles mai més.