Pla de xoc contra el narco al Camp de Gibraltar

Interior anuncia una inversió de set milions en mitjans tècnics i humans per als propers dies

Cossos d'elit es dedicaran a tasques d'intel·ligència contra el crim organitzat i a seguir la pista dels diners

zentauroepp42378847 narcos algeciras180306175457

zentauroepp42378847 narcos algeciras180306175457 / A Carrasco Ragel

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Objectiu, combatre el narco i restaurar el principi d’autoritat i la seguretat objectiva al Camp de Gibraltar. Sota aquestes premisses, el Ministeri d’Interior de Fernando Grande-Marlaska ha engegat un Pla Especial de Seguretat dotat amb set milions d’euros i destinat a ampliar i reforçar els mitjans tècnics i humans en la lluita contra el narcotràfic a la zona sud d’Espanya, principal porta d’entrada d’estupefaents de tot Europa. La bateria de mesures contempla un primer bloc d’actuacions fins a final d’any per acabar amb la sensaciód’impunitat  dels narcos i, posteriorment, un segon bloc encaminat a millorar l’“eficàcia” de les forces de seguretat en el combat contra el crim organitzat.  Aquest pla és un dels compromisos que Susana Díaz va arrencar a Pedro Sánchez durant la reunió d’aquest dilluns.

El pla, que entrarà en vigor abans que acabi el mes de juliol sota la coordinació de la Secretaria d’Estat de Seguretat, ja ha sigut notificat als cossos que operen a la zona i és valorat de manera positiva pels sindicats policials. "És el camí a seguir", apunten des del SUP, "hem passat de no tenir res a tenir un compromís i dotació econòmica". De fet, remarquen que el pla pràcticament "calca" el document de treball que es va remetre al PSOE quan encara estava en l’oposició. Un pla en què s’atén una de les principals reclamacions de la Policia i la Guàrdia Civil, traslladada al responsable d’Interior en les seves recents visites a Algesires: la cobertura del cent per cent del catàleg de llocs de treball

Mentre es produeix el concurs o l’adscripció a la plaça, els agents estaran en comissió de servei, tot i que els sindicats policials haguessin preferit directament el concurs de mèrits per garantir la igualtat d’oportunitats.  I per incentivar que els agents s’hi quedin, s’estableix un complement de productivitat "atenent a l’especial càrrega d’activitat i penositat" a què s’enfronten els agents, tot i que sense quantificar. "Si hem de repartir la dotació entre Vigilància Duanera, Guàrdia Civil i Policia, no serà gaire", planteja  Javier López, portaveu del SUP a La Línea. 

Increment de plantilla

En aquest sentit, el pla preveu incrementar “en el percentatge que determini cada cos”, la plantilla dels grups especials contra el crim organitzat de Policia i Guàrdia Civil, responsables, per exemple de la detenció en les últimes setmanes d’un dels principals capos de la droga, Antonio Tejón, líder de Los Castañas i considerat responsable del 60% del trànsit d’haixix que arriba des de l’Àfrica. 

Així mateix, es reforçaran les unitats de resposta i intervenció i la plantilla de les Unitats Centrals de lluita contra el crim organitzat i blanqueig de capitals”, que coordinen molts dels operatius des de Madrid, i s’atén la reclamació d’adscriure a la zona grups operatius dedicats a seguir l’empremta dels diners de la droga, amb investigació patrimonial i de les vies de finançament i blanqueig dels grups criminals que operen al Camp de Gibraltar a fi d’empetitir l’espai als narcotraficants.

Una de les novetats en el pla és la creació de grups específics dependents del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) per analitzar l’activitat del crim organitzat entre els diferents grups que operen en aquest territori transfronterer.

Més mitjans

Després de la protesta per l’enviament de cotxes patrulla de fa dues dècades, incapaces de suportar les envestides dels potents tot terrenys dels narcos, robats a la Costa del Sol, Interior destina “amb caràcter d’urgència” una partida d’un milió d’euros per a “l’adquisició immediata de vehicles i altres mitjans materials que milloraran l’eficàcia policial”.

Notícies relacionades

A més, una vegada aprovada la prohibició de les narcolllanxes, es reforçaran els mitjans aeris i marítims per perseguir els traficants de drogues. Per exemple, Interior proposa compartir informació en temps real amb el Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE), la potent xarxa de radars i càmeres a l’Estret, per agilitar qualsevol actuació. També es millorarà la vigilància i custòdia dels efectes confiscats als narcos, des de llanxes fins a cotxes passant per la mateixa droga, a més d’incrementar la vigilància al port d’Algesires i fins i tot establir un pla de protecció d’autoritats i empleats públics la seguretat dels quals es vegi amenaçada pel crim organitzat.

El pla també planteja el contacte permanent i la coordinació amb la societat civil per recuperar la seguretat i la calma al Camp de Gibraltar, una de les comarques amb més atur d’Europa i en la qual la cultura del narcotràfic ho impregna tot al ser una via d’ingressos per a molts. D’aquí venen els incidents amb veïns que apedreguen els cotxes patrulla, entren a empentes als hospitals per rescatar un dels seus o cusen a garrotades els agents per protegir les partides i la seva subsistència, més encara quan els narcos es comporten com una mena de Robin Hood als seus barris i es guanyen així la seva complicitat i protecció.