Informe

Catalunya lidera el rànquing nacional de la restauració

Cajamar presenta a Barcelona el primer observatori sobre el sector de la restauració

En la imagen, Joaquín Maudos, Céline Pérez, Eduardo Baamonde y Martín Tomás.

En la imagen, Joaquín Maudos, Céline Pérez, Eduardo Baamonde y Martín Tomás. / cedida

5
Es llegeix en minuts

El president de Cajamar, Eduardo Baamonde; el director territorial de Cajamar a Catalunya, Martín Tomás; el director adjunt d’Investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) i coordinador de l’informe, Joaquín Maudos, i el director d’Estudis i Publicacions de la Fundació Grup Cajamar, Ignacio Atance van presentar a Barcelona davant un centenar d’empresaris i professionals del sector hoteler català l’informe ‘Restauració i consum fora de la llar. Observatori del sector Food Service a Espanya i les seves regions en el context europeu’.

L’estudi, editat per Cajamar, engloba l’anàlisi de les empreses i establiments que ofereixen al consumidor aliments i begudes preparats per al seu consum fora de la llar o que són elaborats per aquests per a enviament i/o consum a la llar. Aquest informe se suma a l’‘Observatori sobre el sector agroalimentari espanyol en el context europeu’ per a així completar tota la cadena agroalimentària, des de la producció fins al consum en hotels, restaurants i cafeteries.

En ell es destaca que Espanya és la primera potència europea en restauració (sense incloure l’activitat de restauració en hotels per falta d’informació en la comparativa internacional), a l’aportar el 20,4% del VAB del sector en la UE-27, per davant d’Itàlia (18,7%) i Alemanya (14,6%). Així mateix analitza les importants diferències per regions que s’observen al sector, sent Catalunya (18,5%), Andalusia (15,5%) i Madrid (15,4%) les que concentren la meitat del VAB que genera el sector amb més de 10.000 milions d’euros cadascuna.

En aquest sentit, Eduardo Baamonde va ressaltar que, «gràcies a aquest estudi avui coneixem millor el nostre sector agroalimentari i hem pogut quantificar i caracteritzar una baula de la cadena en creixement que és líder a nivell europeu, gràcies a la seva competitivitat, un 30% superior a la mitjana europea».

El document assenyala que, en conjunt, el sector genera un valor afegit brut (VAB) per a l’economia espanyola de 66.961 milions d’euros, xifra que suposa un 4,9% del VAB total. Aquest pes supera el 4,8% registrat abans de la covid-19, cosa que reflecteix la recuperació completa de la crisi soferta durant la pandèmia. El 2024, el sector estava format per 245.975 empreses, cosa que suposa el 7,6% del país, sent el 73% microempreses i només el 0,1% grans empreses.

La restauració aporta el 6,4% de l’ocupació a Espanya, a l’integrar 1.377.235 treballadors i treballadores. Els restaurants concentren el 43,4% d’aquesta ocupació, lleugerament per sobre dels bars i cafeteries, que agrupen un altre 37,2%. El pes dels serveis de menjars preparats en l’ús total de sector (12,4%) i el de l’activitat de la restauració en hotels (7%) és menor.

Durant la presentació, Joaquín Maudos va remarcar que si sumem el valor del sector de la restauració a les xifres del sector agroalimentari espanyol (incloent-hi el sector primari, la indústria dels aliments i begudes i la seva comercialització i distribució), la cadena de valor ampliada de tota l’activitat que gira al voltant dels aliments i begudes genera 192.121 milions d’euros de renda i 3.887.370 llocs de treball, cosa que equival al 13,5% del VAB i al 17,9% de l’ocupació total de l’economia espanyola.

En termes de nombre d’empreses, som el segon país (només per darrere de Grècia) més especialitzat en el sector de la restauració, amb un 8% d’empreses sobre el total d’empreses del país, davant la mitjana del 5,2% de la UE-27. Concretament, Espanya compta amb 5,8 establiments per cada 1.000 habitants, dos més que la mitjana europea.

En aquest sentit, l’estudi ressalta que el sector de la restauració espanyol és el segon més productiu de la UE-27, només per darrere de Bèlgica, amb una productivitat un 44,3% per sobre de la mitjana europea. A més, també és el segon més competitiu, amb un cost laboral per unitat de VAB un 30% inferior a la mitjana.

Diferències regionals al sector

El document analitza també les importants diferències per regions que s’observen al sector. Catalunya (18,5%), Andalusia (15,5%) i Madrid (15,4%) concentren la meitat del VAB que genera la restauració (més de 10.000 milions d’euros cadascuna), mentre que La Rioja, Extremadura, Cantàbria i Navarra aporten menys de 1.000 milions d’euros cadascuna.

Notícies relacionades

Quant a l’ocupació, són novament Catalunya, Andalusia i Madrid les que sumen el 50% dels treballadors totals del sector, tot i que també destaca el País Valencià que supera el 10% en pes en l’ocupació.

La presentació de l’informe va comptar amb un col·loqui, en el qual van participar el president de Food Service Institute, José María Cervera; el director de Màrqueting Estratègic per a Espanya i Portugal del Grup Ibersol, Josep María Vallsmadella; el president Associació Multisectorial d’Empreses d’Alimentació i Begudes (ESTIMI), Francesc Cosano, i la directora general d’Alimentaria Hostelco, Céline Pérez.

Martín Tomás, director territorial de Cajamar a Catalunya. /

cedida

Martín Tomás: «Hem triat Barcelona pel seu lideratge»

El director territorial de Cajamar a Catalunya, Martín Tomás, va destacar en la presentació de l’informe celebrada a la Torre Bellesguard que «hem elegit Barcelona per donar a conèixer aquest informe pel pes que el Food Service té a Catalunya, liderant aquest rànquing a Espanya amb a prop del 20% del VAB del sector de la restauració».

Tomás va mostrar la seva satisfacció per la bona acollida d’aquesta trobada, que va reunir els principals representants del sector, que li van transmetre l’interès de les dades que s’aporten en aquest informe. «Els emprenedors del Food Service han pres consciència del pes del sector i dels seus reptes amb la informació que hi hem compartit avui. En un mercat amb hàbits canviants dels consumidors, a Cajamar, a través d’aquesta publicació, els facilitem un diagnòstic molt fidedigne de la situació actual de la restauració, de la seva puixança i de les seves possibilitats a curt i mitjà termini». Martín Tomás també va posar en valor el suport d’aquesta cooperativa de crèdit a tota la cadena agroalimentària «amb què treballem estretament, des de la producció a la distribució, incloent-hi totes les baules del sector, i recolzant no només amb finançament, també amb transferència de coneixement, com és aquest informe i aquesta trobada».