Una dieta saludable redueix les patologies cròniques

Les persones que segueixen una alimentació equilibrada tenen entre un 9% i un 19% menys de malalties, segons un estudi de l’Hospital del Mar.

Una dieta saludable redueix les patologies cròniques
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Seguir una dieta saludable durant almenys 15 anys evita entre dues i tres malalties cròniques una vegada arribada la tercera edat. Així ho demostra un estudi de l’Hospital del Mar de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut Karolinska de Suècia, publicat a Nature Aging. "Aquesta investigació ha vist que mantenir una dieta saludable redueix la quantitat d’acumulació de malalties al llarg del temps. Dit d’una altra manera: les persones que millor segueixen una alimentació equilibrada tenen entre un 9% i un 19% menys de malalties cròniques", explica David Abbad Gómez, metge i investigador del Grup d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar.

Aquest estudi està basat en el seguiment d’unes 2.400 persones de més de 66 anys durant 15 anys. Aquesta és la seva principal novetat, ja que fins ara aquestes investigacions s’havien portat a terme en població jove que encara no ha desenvolupat aquest tipus de patologies. A més, aquest treball va analitzar l’impacte de quatre dietes diferents i va concloure que les basades en un consum elevat de verdures, fruita, cereals integrals, fruita seca, llegums, greixos insaturats i una ingesta reduïda de dolços, carn vermella i processada i mantega o margarina, tenien entre el 9% i el 19% menys de malalties cròniques, com ara les cardiovasculars, les neurodegeneratives, la hipercolesterolèmia, l’Alzheimer, la demència o les patologies psiquiàtriques.

"Mantenir una bona dieta té un efecte molt significatiu", insisteix Abbad Gómez. "I d’això se’n beneficien no només les persones de 60 anys, sinó també les de 80 o més, col·lectiu que sovint es queda aïllat de les mesures de prevenció", afegeix.

Segons aquest estudi, l’efecte positiu d’una bona dieta es va veure significativament en les malalties cardiovasculars i neuropsiquiàtriques, però no en les musculoesquelètiques. En relació amb la patologia cardiovascular, l’efecte va ser més acusat en dones. A més, es va observar que els beneficis d’una de les dietes, especialment en la prevenció de malalties neuropsiquiàtriques com la demència o el parkinson, eren més evidents en les persones de més edat. "Aquests resultats reforcen la importància de l’alimentació en la influència sobre el desenvolupament de la multimorbiditat en poblacions envellides i de promoure hàbits alimentaris saludables, fins i tot en etapes avançades de la vida per reduir el risc de malalties greus i incapacitants", apunta Abbad Gómez.

Ara, els investigadors volen identificar les recomanacions dietètiques que poden tenir un impacte més gran en la longevitat i els grups d’adults d’edat avançada que més se’n podrien beneficiar.

Notícies relacionades

Contra la depressió

Estudis anteriors de l’Hospital del Mar havien demostrat que menjar bé i de manera saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió. Dietes com ara la mediterrània, alguna vegetariana o les dirigides a prevenir la hipertensió, que coincideixen en determinats grups d’aliments (fruita, verdura i llegums i limitar la carn vermella i processada), prevenen la depressió.