Educació i tecnologia
Escoles sense ordinadors fins a batxillerat: «Quan el portàtil entrava a l’aula, s’ho menjava tot»
L’Aula Escola Europea a Barcelona o l’Escola Pia de Caldes de Montbui són dos centres que limiten al màxim l’ús dels portàtils
Les famílies antimòbils consideren que Educació ha quedat curta amb la regulació de les pantalles
Famílies i escoles qüestionen l’hegemonia de l’ordinador en l’educació: «¿Fa falta tenir el portàtil tot el dia sobre el pupitre?»

Alumnos de primaria en clase de Pensamiento Computacional Aula Escuela Europea /
El curs 2025-26 començarà amb novetats a les escoles de Madrid i de Catalunya quant a ús de la tecnologia. A Catalunya, el Departament d’Educació ha ampliat la prohibició del mòbil a l’ESO, retirarà tauletes i pissarres digitals a educació infantil i retardarà un curs, de 5è a 6è de primària, l’entrega a l’alumnat del primer ordinador. A la Comunitat de Madrid, han fet un pas més enllà i han posat la mirada en l’ús dels ordinadors a les aules. Els alumnes ja no podran treballar de manera individual amb ordinadors i els seus professors tampoc podran encarregar-los deures o altres tasques acadèmiques que requereixin l’ús dels portàtils fora de l’horari escolar. Sí que es permetrà l’ús compartit entre dos o més alumnes, sempre amb finalitat pedagògica, sota la supervisió dels docents i limitat a entre una i dues hores a la setmana en funció de les diferents edats i etapes.
I és que per a moltes famílies, guanyada la batalla per prohibir el mòbil a les escoles, el pròxim repte és revisar l’ús dels ordinadors a primària (a Catalunya la conselleria els entregava fins ara a 5è de primària) i a l’ESO. De fet, la plataforma de famílies antimòbils Aixeca el Cap considera que la desescalada digital d’Educació «ha quedat curta». Lisett Vall, portaveu del col·lectiu, defensava fa uns dies que s’hauria d’haver retardat l’entrega dels portàtils fins a l’etapa de l’ESO. Aquestes famílies defensen que els ordinadors es quedin sempre a l’aula i que els alumnes no puguin emportar-se’ls a casa.
L’ús d’ordinadors a les aules, amb un dispositiu per alumne, és la fórmula més estesa a Catalunya i de la qual ara s’allunya Madrid. Però a Catalunya hi ha alguns centres que han optat per una severa restricció de l’ús de portàtils a primària per descomptat, i a l’ESO. És el cas, per exemple, d’Aula Escola Europea, un centre privat de Barcelona. En aquesta escola, sota l’argument biològic que, madurativament, fins als 16 anys les persones tenen menys capacitat d’inhibir impulsos i de planificar, l’ús d’ordinadors propis per part dels alumnes no està permès fins a batxillerat. No és una decisió recent, sinó presa fa anys.
«El problema no és tant per la pantalla ni l’ordinador per si mateix, sinó per l’ús individual i il·limitat del dispositiu, que creiem que va en contra del propòsit educatiu en aquells moments del desenvolupament», explica a EL PERIÓDICO Laia Pemán, directora d’aquesta escola que ofereix des d’educació infantil fins a batxillerat. En el seu moment, el centre va decidir no incorporar aquests dispositius perquè «quan l’ordinador entrava a l’aula, s’ho menjava tot» i interferia amb un altre tipus d’habilitats que els alumnes havien de desenvolupar i que anaven des de mantenir l’atenció al que estava passant a classe, fins a tenir una actitud activa o prendre apunts. Res d’això era possible si l’ordinador estava obert, descriu Pemán. «Veiem sentit al paper i a la pissarra de guix, perquè veiem un valor en l’espai físic, a poder distribuir les coses, a pensar com ho fem, que la pissarra no sigui infinita i que els alumnes hagin de prendre apunts».
«El problema no és tant l’ordinador per si mateix, sinó el seu ús individual i il·limitat, que creiem que va en contra del propòsit educatiu en aquests moments del desenvolupament»
Directora d’Aula Escola Europea
També aprecien un impacte positiu en el comportament: «Tenim poca incidència en assumptes de convivència. El que comenten docents d’altres centres en els quals els alumnes tenen un ordinador obert sobre el pupitre és que es deteriora moltíssim la convivència, no es pot fer classe, hi ha faltes de respecte constants i hi ha un desinterès».
En la pràctica, ¿què suposa aquesta filosofia a l’aula? Els alumnes d’Aula no tenen ordinador personal que vagi de l’escola a casa i viceversa. A cada aula hi ha un ordinador de sobretaula que pot utilitzar el professor per projectar el que necessita o els mateixos alumnes per quan fan presentacions orals. La directora destaca que sí que hi ha tecnologia a l’aula, però és una eina per utilitzar quan és necessari.
«Són les mateixes famílies les que demanen anar retirant dispositius d’aquest tipus»
Directora d’Aula Escola Europea
Remarca que no permetre l’ús personal d’ordinadors no implica que el centre doni l’esquena a la tecnologia. «A l’escola als 4 anys comencen a treballar el pensament computacional, aprenen a programar i fan robòtica. Fins a 3r de primària no s’asseuen a programar amb ordinadors perquè hi ha moltes maneres d’aprendre amb el paper», exposa. I reitera que el tema no és l’ordinador per si mateix, sinó l’ús que se li dona, quan i de quina manera s’introdueix i amb quin propòsit; això és l’important.
Una altra escola catalana que funciona en la mateixa línia és l’Escola Pia de Caldes de Montbui. Aquí, segons explica a aquest diari Lorena Jiménez, directora pedagògica d’ESO i Batxillerat, l’alumnat disposa d’ordinador però només el pot treure si el professor ho demana. «Pensem que tot el que es pot fer en paper cal fer-ho en paper, però no donem l’esquena a les possibilitats que les eines digitals ens ofereixen per fer-nos més competents, però mai per substituir el desenvolupament de l’alumnat».
«Pensem que tot el que es pot fer en paper cal fer-ho en paper»
Directora pedagògica d’ESO i Batxillerat de l’Escola Pia de Caldes de Montbui
En aquesta centre concertat, l’ús dels portàtils es limita a dos objectius: «En primer lloc, treballar la competència digital com ens marca el currículum i, per exemple, quan treballem les escales i les unitats espacials, els fem servir per utilitzar Google Maps, o també recorrem a programes d’edició per fer presentacions o vídeos. I en segon lloc, els utilitzem per fer simulacions científiques en física i química i en les matèries de Programació i Robòtica».
«De vegades s’ha plantejat aquest debat més des de la prohibició o la moralitat, però al final els nens van a l’escola perquè encara no volem que visquin el món laboral adult, perquè creiem que han d’aprendre coses, aquest és el sentit de l’escola. Llavors és més un ‘encara no’ o ‘no d’aquesta manera’, perquè educar és seqüenciar el que exposes als nens», argumenta Pemán. I les famílies hi estan d’acord: «Són les mateixes famílies que les demanen anar retirant dispositius», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Bona educació Educació Barcelona Caldes de Montbui Mestres i professors Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Mòbils Col·legi Família
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Multimèdia | Aquest és l’origen i l’explicació de les diferents banderes LGTBI+
- GP DE LA REPÚBLICA TXECA Márquez, el murri de MotoGP, torna a guanyar amb el mateix truc de Tailàndia
- EL PERIÓDICO accedeix al sumari del cas Montoro Els Mossos vinculen l’exministre Catalá amb el cas Montoro al relacionar-lo amb suposats beneficis per a una empresa d’apostes
- Zones de baixes emissions Les ZBEs de l’àrea de Barcelona es blinden davant futures devolucions de sancions per eventuals revessos judicials
- 40% de places ‘Sense privilegis’: Una protesta irromp en les oposicions de Bombers contra la reserva de places femenines