El cos d’Abdou Ngom segueix al dipòsit de cadàvers un mes després

La Creu Roja, que assumeix els 4.000 euros que costa la repatriació al Senegal, revela que hi ha problemes per identificar el cadàver. Entre altres motius, perquè el jove no portava passaport.

El cos d’Abdou Ngom segueix al dipòsit de cadàvers un mes després
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Periodista

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada dia pregunta, incansable, per telèfon: "¿quan el treuran d’Espanya? ¿Quan el podrem enterrar?". L’àvia d’Abdou Ngom, l’immigrant senegalès que es va fer viral per la foto fent una abraçada a una voluntària de la Creu Roja i que va morir el 3 de juny, fa quasi 40 dies que espera poder enterrar el seu net, a qui va criar com un fill. "Estem desesperats, no sabem què hem de fer", explica el seu cosí Birane, que també espera els resultats de l’autòpsia. Tot i que la Creu Roja es fa càrrec de la repatriació del cos al Senegal, l’entitat revela a aquest diari que hi ha hagut problemes en la identificació del cadàver. Les autoritats estudien comparar l’ADN d’Abdou amb el de la seva filla d’un any, que viu a Casablanca (Marroc).

El cos d’Abdou Ngom segueix al dipòsit de cadàvers dels jutjats de Màlaga des del 3 de juny, esperant per ser enterrat a la seva ciutat, Malika (Senegal). "Nosaltres som musulmans i no podem esperar tant temps per enterrar l’Abdou; això s’està fent insuportable. Ja va ser difícil la seva mort... No entenem per què triguen tant a entregar-nos-lo", lamenta Birane, el cosí d’Abdou. Fa dues setmanes es va plantar als jutjats de Màlaga per demanar explicacions. I és que la família tampoc coneix els resultats de l’autòpsia, així que no saben encara els motius que van causar la mort de l’home, que investiga el Jutjat d’Instrucció número 13 de la ciutat. "Em van dir que encara faltaven tres setmanes", explica Birane. "Ens diuen que encara esperen els resultats de la mostra de sang del laboratori de Madrid", afegeix Kebe Seidy, un altre familiar del difunt.

Problemes en la identificació

Segons explica la Creu Roja, que assumirà els 4.000 euros de la repatriació del cadàver, hi ha hagut problemes amb la identificació. Abdou no portava el passaport del Senegal, de manera que després de la seva mort el consolat ha hagut d’expedir-ne un altre, un tràmit que s’ha allargat, relaten la seva família i amics. A més, està sent difícil utilitzar les empremtes d’Abdou per confirmar la seva identitat amb les bases de dades policials. "Mentre la policia no pugui confirmar la seva identitat, no podrem repatriar el cos", lamenta Samuel Linares, coordinador de la Creu Roja a Màlaga, que reclama que els tràmits s’agilitzin per evitar més dolor innecessari a la família.

En aquest sentit, segons explica Linares, la solució que aquesta setmana ha començat a plantejar-se la Policia és acarar una mostra de l’ADN de la filla d’Abdou, una nena d’un any que viu a Casablanca amb la seva mare, amb les del cadàver. "Ells plantegen que la família s’acosti a Ceuta i allà prenguin les mostres de la menor. Nosaltres hem plantejat que les portin fins a Màlaga, així també podrem oferir-los el nostre suport", continua Linares. I és que, a més de la repatriació, l’oenagé s’ha fet càrrec del suport psicològic i social de l’entorn d’Abdou, especialment dels seus companys a Màlaga. "Ho fem per una qüestió d’humanitat. La foto amb Luna va donar la volta al món i ara som nosaltres els que hem d’ajudar en el que puguem", segueix Linares.

Situació de vulnerabilitat

El coordinador de la Creu Roja insisteix en la situació de vulnerabilitat en la qual es troben la viuda i la filla d’Abdou. "Elles vivien dels diners que els enviava Abdou. La seva dona treballa quan pot al Marroc i no és fàcil per a ella, perquè no sempre té feina. Ara té molts problemes", confirma un amic d’Abdou i company de pis, Mbaye Diane. "Estem intenant ajudar-les, tot i que elles viuen a Casablanca, al Marroc", confirma Linares.

Notícies relacionades

Mentrestant, la família continua angoixada. "La seva àvia em truca cada dia per preguntar-me si podrà venir. Cada dia", insisteix Seidy. La dona, a punt de complir els 80 anys, va cuidar Ngom com si fos el seu fill quan ell i el seu germà van quedar orfes de pare i mare. El germà petit d’Abdou va morir durant la travessia per arribar a Espanya. Abdou ho ha fet mesos després de travessar la frontera per segona vegada. "Deixin-la que almenys li pugui enterrar dignament i deixi de patir", demana Seidy. De moment, l’únic que tenen a Malika d’Abdou són les rajoles que va fer. "Era tot un mestre", recorda el seu entorn.

La història d’Abdou Ngom va donar la volta al món l’any 2021, quan es va fer viral una fotografia del jove senegalès en què abraçava una voluntària de la Creu Roja després de desembarcar a la platja del Tarajal de Ceuta. Segons explica la seva família, aquest artesà rajoler de 36 anys va morir el dimarts 3 de juny, sol, al llit d’un pis rellogat a Màlaga, on no tenia targeta sanitària, ni contracte de feina, ni papers.

Temes:

Ceuta Creu Roja