ESTUDI
El consum d’ultraprocessats pot augmentar fins a gairebé quatre vegades el risc de desenvolupar asma infantil
Investigadors de la Clínica Universitat de Navarra han analitzat els hàbits alimentaris i l’aparició de malalties respiratòries o al·lèrgiques de 1.546 nens d’entre 4 i 9 anys

Un estudi de la Clínica Universitat de Navarra ha demostrat que el consum d’aliments ultraprocessats entre els nens pot augmentar fins a gairebé quatre vegades les probabilitats de desenvolupar asma. Els resultats d’aquesta investigació s’han presentat recentment en el congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica, que, a més, ha reconegut aquesta investigació com la millor comunicació oral de l’esdeveniment. L’asma és la malaltia crònica més prevalent en els menors de 19 anys
Els investigadors han analitzat els hàbits alimentaris i l’aparició de malalties respiratòries o al·lèrgiques de 1.546 nens, als quals han seguit des del 2015 al 2024 entre els 4 i els 9 anys. El doctor Octavio Galindo, especialista en Pediatria, explica que «el primer pas ha sigut quantificar el nombre de calories que representen els aliments ultraprocessats en la dieta dels nens. Hem conclòs que, si la ingesta supera el 30% de la seva dieta, el risc de tenir aquestes malalties respiratòries en el futur augmenta fins a gairebé quatre vegades».
Efecte inflamatori
D’altra banda, la doctora María José Goikoetxea, especialista del Departament d’Al·lergologia de la Clínica Universitat de Navarra, ha explicat que «els aliments ultraprocessats tenen un efecte inflamatori en l’organisme pel seu alt contingut calòric i nivell de processament».
Notícies relacionadesL’especialista assenyala que ja que l’asma és una malaltia respiratòria crònica, controlar altres factors ambientals, com portar una alimentació saludable, «pot ser una estratègia eficaç per prevenir l’aparició d’aquestes malalties en la població infantil». Aquesta investigació s’emmarca dins del projecte SENDO, un estudi que té com a objectiu analitzar l’efecte de la dieta i els estils de vida sobre la salut del nen i de l’adolescent.
Segons la doctora Nerea Martín Calvo, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina i investigadora principal, «la dieta mediterrània i l’activitat física s’han associat a una reducció del risc de certes malalties com l’obesitat, que estan associades al desenvolupament d’altres problemes de salut. És important insistir i conscienciar la població per aprendre a menjar sa i fer exercici des de la infància».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- BANCA El Santander ofereix 2.700 milions al Sabadell per aconseguir TSB, segons Reuters
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Catalunya es recolza en la seva gastronomia per a la campanya turística del 2025, la primera més dirigida a locals que a estrangers
- Tribunals El comissari Sallent reconeix a la jutge que els Mossos no van contemplar que Puigemont fugís després de l’acte de l’Arc de Triomf
- Negociació El PSOE i Junts miren de salvar la legislatura de Sánchez en una nova trobada a Suïssa