ESTUDI

El consum d’ultraprocessats pot augmentar fins a gairebé quatre vegades el risc de desenvolupar asma infantil

Investigadors de la Clínica Universitat de Navarra han analitzat els hàbits alimentaris i l’aparició de malalties respiratòries o al·lèrgiques de 1.546 nens d’entre 4 i 9 anys

El consum d’ultraprocessats pot augmentar fins a gairebé quatre vegades el risc de desenvolupar asma infantil
1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

Un estudi de la Clínica Universitat de Navarra ha demostrat que el consum d’aliments ultraprocessats entre els nens pot augmentar fins a gairebé quatre vegades les probabilitats de desenvolupar asma. Els resultats d’aquesta investigació s’han presentat recentment en el congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica, que, a més, ha reconegut aquesta investigació com la millor comunicació oral de l’esdeveniment. L’asma és la malaltia crònica més prevalent en els menors de 19 anys

Els investigadors han analitzat els hàbits alimentaris i l’aparició de malalties respiratòries o al·lèrgiques de 1.546 nens, als quals han seguit des del 2015 al 2024 entre els 4 i els 9 anys. El doctor Octavio Galindo, especialista en Pediatria, explica que «el primer pas ha sigut quantificar el nombre de calories que representen els aliments ultraprocessats en la dieta dels nens. Hem conclòs que, si la ingesta supera el 30% de la seva dieta, el risc de tenir aquestes malalties respiratòries en el futur augmenta fins a gairebé quatre vegades».

Efecte inflamatori

D’altra banda, la doctora María José Goikoetxea, especialista del Departament d’Al·lergologia de la Clínica Universitat de Navarra, ha explicat que «els aliments ultraprocessats tenen un efecte inflamatori en l’organisme pel seu alt contingut calòric i nivell de processament».

Notícies relacionades

L’especialista assenyala que ja que l’asma és una malaltia respiratòria crònica, controlar altres factors ambientals, com portar una alimentació saludable, «pot ser una estratègia eficaç per prevenir l’aparició d’aquestes malalties en la població infantil». Aquesta investigació s’emmarca dins del projecte SENDO, un estudi que té com a objectiu analitzar l’efecte de la dieta i els estils de vida sobre la salut del nen i de l’adolescent.

Segons la doctora Nerea Martín Calvo, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina i investigadora principal, «la dieta mediterrània i l’activitat física s’han associat a una reducció del risc de certes malalties com l’obesitat, que estan associades al desenvolupament d’altres problemes de salut. És important insistir i conscienciar la població per aprendre a menjar sa i fer exercici des de la infància».