Gestió de l’aigua

Els embassaments catalans ja estan per sobre del 73%

Les conques internes superen la mitjana dels últims 25 anys. El nou escenari evita les restriccions durant el pròxim estiu.

Barcelona va registrar dilluns el tercer dia més plujós des de principis d’any

Els embassaments catalans ja estan per sobre del 73%

Zowy Voeten / EPC

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa setmanes que la sequera va quedar enrere, però l’atenció cap a l’estat dels embassaments no ha disminuït a Catalunya. Els dirigents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica continuen pendents de la situació, ja que, com més aigua s’acumuli en pantans i aqüífers, més mesos sense restriccions i amb el subministrament assegurat.

En les últimes hores, segons les dades històriques de l’ACA recollides per aquest diari, l’actual estat de les reserves ja supera la mitjana dels últims 25 anys, tant a les conques internes com a tot Catalunya. A les conques internes (principalment, els rius Ter, Llobregat i Muga), el volum d’aigua embassat és del 73% de la capacitat total. Però si hi sumem els pantans catalans de la conca de l’Ebre, se supera el 82%.

Les dues preses del Ter contenen una quantitat d’aigua considerable: el pantà de Sau està en aquests moments al 75%, mentre que el de Susqueda supera el 62%. Tot i això, la idea de la Direcció General de Transició Hídrica és no haver de recórrer tant a aquesta font d’aigua des de Barcelona per continuar reduint el transvasament del Ter cap a la capital.

Per aquesta raó, i també per mantenir aigua als embassaments i preservar els cabals ecològics, les dessalinitzadores estan avui al 90% del seu rendiment màxim. Es tracta d’una situació anormal, però que el Govern justifica amb l’argument de disposar de més reserves i evitar portar aigua del Ter cap a Barcelona.

Al riu Llobregat, la Llosa del Cavall frega el 69% i la Baells es troba gairebé al màxim de la seva capacitat: a més del 98%. Aquest últim pantà, de fet, va haver d’obrir les comportes recentment per desembassar aigua. En el cas de l’Alt Empordà, una de les zones que més ha patit les conseqüències de la crisi hídrica viscuda a Catalunya, la recuperació de Darnius Boadella ja s’ha consolidat i es troba al 67%.

En aquesta comarca, ja estan llestes les 8 dessalinitzadores mòbils a Empuriabrava que s’activaran en cas que el proveïment estigui en risc o quan les reserves de l’embassament o els aqüífers de la zona comencin a caure perillosament.

Registres històrics

L’escenari d’avui no només evita restriccions durant el pròxim estiu sinó durant més d’un any. De tota manera, es pot assenyalar que la mitjana històrica dels últims 25 anys se supera per la gravetat de les sequeres del 2007 i d’aquesta última crisi.

Notícies relacionades

Si s’analitzen les dades dels últims 15 anys, sense tenir en compte la sequera de fa ja 18 anys, la mitjana de reserves als embassaments és una mica més alta i no se supera amb la situació actual. No obstant això, es tracta d’una dada ressenyable que evidencia com s’han recuperat els embassaments.

Dilluns passat va ser el tercer dia més plujós des de principis d’any a Barcelona, tan sols superat pels registres del 8 de març (quan les precipitacions van arrencar des de la nit fins a la tarda següent, poc abans de l’inici de la marxa del Dia de la Dona) i els del 12 de febrer (quan la força de les precipitacions va obligar a suspendre els actes de cultura popular de les festes de Santa Eulàlia).