Cimera mèdica

Barcelona i Manresa capitals mundials en formació sanitària

L’Organització Mundial de la Salut recomana Helix, trobada global sobre educació professional en medicina que se celebrarà la setmana vinent.

Barcelona i Manresa capitals mundials en formació sanitària
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat aquesta mateixa setmana un esdeveniment clau en l’àmbit de la formació sanitària, que es portarà a terme a Manresa i Barcelona entre el 13 i el 16 de maig. Es tracta d’Helix, una cimera global sobre l’educació professional en medicina i l’actualització de coneixements sanitaris, que en aquesta edició rep el suport de referents del sector a Catalunya, com l’Institut de Formació Contínua-IL3 de la Universitat de Barcelona (UB), UManresa-UVic-Universitat Central de Catalunya (UCC), Unió Consorci Formació (UCF), la Unió-Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l’Institut Català de la Salut (ICS).

Celebrada cada dos anys, Helix (acrònim de Healthcare Education & Learning Innovation Xperiences) té per objectiu fomentar el diàleg sobre la formació contínua en tots els aspectes de la medicina i la sanitat: des dels processos d’aprenentatge dels professionals fins al desenvolupament del talent humà en aquest sector. Han confirmat la seva presència a aquesta trobada autoritats destacades de la gestió pública i privada, l’exercici professional, la investigació, la innovació i la tecnologia. S’espera la participació d’entre 250 i 300 congressistes procedents de 24 països.

Participació institucional

Un dels moments clau de l’esdeveniment serà la conferència d’obertura, que serà impartida pel director d’Aprenentatge i Innovació de l’acadèmia de l’OMS, Bart Janssens, el 14 de maig a la Sala d’Actes de l’edifici FUB1 de Manresa.

A més de la ponència de Janssens, els participants podran integrar-se a grups de cocreació d’experiències tecnològiques en salut, com les de caràcter immersiu, amb membres de l’acadèmia de l’OMS. Així mateix, l’organització s’ha compromès amb l’anàlisi d’un àmbit en constant evolució, com són les acreditacions i les anomenades "microcredencials": cursos curts basats en la col·laboració entre institucions educatives i indústries.

L’activitat comptarà el dia 13 amb visites opcionals per conèixer propostes singulars de formació en diverses instal·lacions sanitàries, com l’Hospital Clínic, Vall d’Hebron, Sant Pau, Sant Joan de Déu, del Mar, l’ICS, l’UCF i la Fundació ASPACE Catalunya.

A la tarda, l’edifici MediaTIC, al districte 22@ de Barcelona, acollirà un circuit digital centrat en temes com la intel·ligència artificial generativa, realitat virtual i augmentada, robòtica, analítica, models 3D, simulació immersiva, metavers, gamificació i dispositius mòbils, entre altres.

Notícies relacionades

El congrés continuarà el 14 de maig a UManresa, el 15 de maig a l’Hospital Clínic i el 16 de maig a l’edifici històric de la UB. Els alcaldes de Manresa, Marc Aloy, i de Barcelona, Jaume Collboni, seran els encarregats d’inaugurar i clausurar les jornades, acompanyats dels rectors de la UB, Joan Guàrdia, i de l’UCC, Josep Eladi Baños.

Professors d’institucions de prestigi com la Universitat Johns Hopkins (EUA) i l’Institut Tecnològic de Monterrey (Mèxic) aportaran els seus coneixements durant l’Helix del 2025. La coordinació general de l’esdeveniment anirà a càrrec de Clara Rubio (UCF) i Òscar Dalmau (UCF-UManresa).