Dependents d’oxigen
Les persones que necessiten concentradors d’oxigen i CPAP, que funcionen endollats al corrent, van viure amb ansietat l’apagada.

Mariano Pastor, pacient amb EPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i oxigenodependent, va tenir sort dilluns passat. Se n’acabava d’anar la llum a tot Espanya i al sortir d’un acte que estava acabant al carrer Claudio Coello de Madrid es va trobar un taxi que el va portar a casa seva, a la cèntrica plaça del Dos de Maig.
Angoixa sense llum
Mentre la gent s’afanyava per anar a fer provisió de comestibles i aigua, ell es va quedar al carrer, quiet, xerrant amb veïns, perquè, amb l’ascensor inutilitzat, no volia fer esforços pujant les escales, no fos cas. "Podria haver pujat però, sense llum a dalt, ¿per què fer-ho?".
Malgrat que el concentrador d’oxigen l’utilitza les 16 hores al dia que és a casa, últimament es troba "millor" i no el sol treure al carrer. Va estar bé aquelles primeres hores, però l’"angoixa" li va anar entrant a mesura que s’acostava la nit i veia que l’electricitat no tornava.
"Tinc apnea del son i jo dormo amb un CPAP [un aparell connectat al corrent que emet aire a una pressió determinada]. Veia que s’anava fent de nit i em vaig començar a atabalar. Vaig viure la situació amb molta ansietat perquè sense llum hauria de passar la nit en blanc. No podria haver dormit", relata via teléfonica Pastor, que, a més de ser oxigenodependent, és president de FENAER (Federació Espanyola d’Associacions de pacients al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries) i de l’associació Alfa-1 Espanya.
"Tenia por que arribés la nit i no tenir llum, la veritat", explica Pastor, que afegeix que "hi ha hagut pacients que viuen en zones on no hi va haver llum i van haver de dormir sense els equips, bé, maldormir".
Ascensors
Per al representant d’un dels col·lectius de milers de persones oxigenodependent, el drama de l’apagada ha sigut "el tema dels ascensors, en aquest sentit hem patit molt. Hi va haver molts pacients amb problemes respiratoris que els van haver de pujar a les seves cases. A Ferrol, a una dona la van haver d’ajudar personal de l’Ajuntament. Per a nosaltres la veritat és que, els ascensors, són vitals".
"Pel tema dels equips", relata, "no va ser tan greu perquè afortunadament la llum es va restablir al 90% dels llocs abans de l’hora de dormir. Si els talls s’haguessin mantingut durant la nit hi hauria hagut pitjors conseqüències per als pacients respiratoris i electrodependents. Hi ha moltes teràpies domiciliàries que depenen de la llum".
Segons explica, els concentradors d’oxigen necessiten energia elèctrica i tenen bateries que funcionen de forma autònoma no més de dues hores. En alguns casos, alguns pacients tenen bombones d’oxigen "com a mesura de prevenció per a aquest tipus de situacions, tot i que idealment no s’haurien d’arribar a produir".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre