Danys
La "força major" pot dificultar les indemnitzacions
Les assegurances han creat equips per atendre les reclamacions per l’apagada

L’origen de l’apagada que va afectar dilluns tota la península Ibèrica serà determinant a l’hora que els perjudicis que s’hagin pogut ocasionar per la falta d’electricitat siguin compensats, o no, per les assegurances contractades, ja que l’excepció de "força major" pot eximir del pagament de compensacions. El seu caràcter extraordinari i imprevisible eximeix les companyies de responsabilitat, perquè, per moltes mesures de prevenció que haguessin adoptat, no ho podrien haver evitat. No obstant, les principals companyies d’assegurances han posat en marxa dispositius especials per atendre amb la màxima celeritat les reclamacions.
Precisament, el Tribunal Suprem va publicar ahir tres sentències en les quals descarta indemnitzar establiments hotelers pel tancament al qual es van veure obligats per la covid tot i que tinguessin contractades assegurances a tot risc. Les sentències coincideixen que la cobertura no els protegia "davant qualsevol situació", com van ser les restriccions sanitàries en la pandèmia, sinó que es vincula "a esdeveniments delimitats en el contracte".
La falta d’indicis sobre si l’origen de l’apagada va ser un ciberatac o una catàstrofe natural impedeix que es pugui utilitzar el Consorci de Compensació d’Assegurances per rescabalar els perjudicats, adverteixen en el Ministeri d’Economia.
El Consorci de Compensació actua davant esdeveniments naturals, com riuades o inundacions, i quan es tracta d’actes humans, com terrorisme. En el cas d’una apagada, actuaria si estigués causada per un ciberatac. No obstant, "aquest no sembla un d’aquests casos", completen les esmentades fonts oficials consultades.
Malgrat això, el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha decidit obrir diligències per investigar si l’apagada en la xarxa elèctrica espanyola va poder respondre a un acte de sabotatge informàtic, cosa que sí que podria activar el Consorci.
Companyies
Diverses companyies d’assegurances han començat a adreçar-se als seus clients. AXA Espanya ha posat en marxa un dispositiu especial d’atenció als afectats amb un reforç d’efectius que permetin tramitar els sinistres amb la màxima celeritat possible. Santa Lucía ha activat 180 teleoperadors per atendre les reclamacions provocades per la interrupció elèctrica.
Notícies relacionadesL’associació de consumidors FACUA aconsella revisar l’assegurança contractada per si conté alguna clàusula que permeti rebre l’import dels aliments de la nevera que s’hagin fet malbé.
També es poden reclamar les despeses de menjar i allotjament que els viatgers van haver d’assumir com a conseqüència de les cancel·lacions dels bitllets de tren i d’avió. El dret a assistència davant cancel·lacions o retards està recollit en l’article 20 del reglament del Parlament Europeu i del Consell del 2021 sobre els drets i les obligacions dels viatgers de ferrocarril.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"