Un sistema pioner per a la pol·lució
El Barcelona Supercomputing Center desenvolupa un nou model més sofisticat per predir la contaminació per hores i carrers i que es posarà en marxa a la ciutat a l’abril.

El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) ultima un dels seus projectes més ambiciosos fins ara i que, segons expliquen els seus impulsors, podria tenir un impacte directe en el dia a dia dels barcelonins i, més a llarg termini, en les polítiques per dissenyar el futur de la ciutat. Un equip d’investigadors del departament de Ciències de la Terra de l’entitat presentarà en el Mobile World Congress un projecte pioner per predir la contaminació de Barcelona amb una resolució inèdita. "Fins ara podíem fer prediccions amb una resolució d’un quilòmetre. Ara, gràcies a aquesta nova eina, podrem saber els nivells de contaminació carrer a carrer i hora a hora. Es tracta del model més sofisticat realitzat mai", afirma Cristina Carnerero, investigadora darrere d’aquesta iniciativa.
El projecte ha sigut batejat com a CALIOPE-Urban i, segons expliquen els impulsors, a partir d’abril estarà disponible de manera gratuïta per a tota la ciutadania. El seu objectiu és oferir pronòstics fiables dels nivells de contaminació que hi ha en tots els carrers de Barcelona al llarg del dia i també de cara a l’endemà. Concretament, aquesta eina se centrarà a pronosticar els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en l’aire, un dels principals contaminants atmosfèrics derivats del trànsit i de les activitats industrials i que té un efecte perjudicial per a la salut. Especialment en el cas de nens, persones grans i persones amb malalties cròniques.
Canviar de plans
Notícies relacionades"Aquestes prediccions podrien ajudar la ciutadania a prendre decisions més informades sobre el seu dia a dia per protegir la seva salut", afirma Carnerero. Per exemple, uns pares podrien decidir canviar el camí de tornada a casa després de recollir els seus fills de l’escola si veuen que el carrer pel qual volien passar està més contaminat que un altre. O una persona amb una malaltia crònica podria canviar l’hora a la qual surt a passejar per evitar exposar-se a la contaminació. O un runner podria canviar de recorregut per evitar les zones més contaminades i optar per àrees amb un aire més net.
La novetat d’aquest sistema, desenvolupat en els circuits del superordinador Marenostrum, és la resolució dels models utilitzats. L’eina combina diferents models matemàtics per calcular les emissions tant antropogèniques com biogèniques, així com les condicions atmosfèriques i climàtiques del moment. És a dir, té en compte alguns factors com l’evolució del trànsit, o si un dia plou i l’aigua contribueix a dissipar la pol·lució.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"