Tinc son
El son és com una peça de delicadíssima porcellana que fàcilment es pot esquerdar

Estic fet pols. Aquesta nit quasi no he dormit. No he anat de festa ni res per l’estil. Senzillament suposo que he traslladat al capvespre els problemes que se m’han plantejat durant el dia i he estat rumiant-hi. Estic cansat, irascible, em costa concentrar-me, fins i tot tinc mal de cap. I tot perquè no he dormit bé. I és que dormir bé i el temps necessari és imprescindible. És la nostra manera de reparar els desperfectes del nostre cos i de la nostra ment derivats del que hem fet durant el temps de vigília.
Cal recordar que invertim aproximadament un terç de la nostra vida a dormir, però que aquestes necessitats varien amb l’edat: els nadons poden dedicar entre 14 i 18 hores diàries a dormir, un escolar, entre 11 i 13 hores, mentre que els adults li dediquen entorn d’unes 7 o 8 hores, i els vells encara li dediquem menys temps, malgrat les variacions que es produeixen entre persones. Com més envellida és una comunitat, menys hores es dedica a dormir. Però també s’ha constatat, i no només a Barcelona, sinó globalment, que, comparant la mitjana d’hores de son dels adults a principis del segle XX amb els actuals, s’ha perdut unes dues hores de son al dia. ¿Què ha pogut passar?
El son és com una peça de delicadíssima porcellana que fàcilment pot esquerdar-se. Hi ha factors exògens que poden actuar negativament sobre el son, com poden ser la contaminació acústica i lluminosa, la calor relacionada amb nits tropicals o tòrrides causades pel canvi climàtic, o factors estressants com pantalles i videojocs, xarxes socials o plataformes de streaming, que ens roben hores de son...
Indicador de qualitat de vida
El son també pot quedar afectat per factors endògens, biològics, com malalties de l’aparell respiratori, cardiocirculatori o neurològic, entre molts d’altres. Alhora, si el son s’altera, afectarà el sistema immunològic, endocrí, respiratori, cardiocirculatori o neurològic, i això fa que la quantitat i la qualitat de les hores de son constitueixin un magnífic indicador indirecte de la qualitat de vida i de salut de l’individu.
Fins fa poc, els problemes relacionats amb el son no han sigut prou estudiats. Sempre han sigut considerats secundaris, malgrat que constitueixen veritables problemes de salut pública que requereixen una anàlisi profunda. Monique Begin, exministra de Salut de Canada, va dir: «¿Quin sentit té curar les persones i enviar-les de nou a les condicions que les fan emmalaltir?». És necessària l’anàlisi científica de les causes i conseqüències d’una mala qualitat del son. Una mala nit no és preocupant. Una mala qualitat crònica del son sí que ho és, i molt.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern