CRISI CLIMÀTICA
Copernicus confirma que el 2024 va ser l’any més càlid de la història
![Copernicus confirma que el 2024 va ser l’any més càlid de la història Copernicus confirma que el 2024 va ser l’any més càlid de la història](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/b949a257-2cd0-48a3-a7cf-8fc2bf890a2e_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Ja no es tracta d’un, dos o tres rècords puntuals de temperatura. D’un grapat de dies més càlids del que es considera normal. O d’un període puntual en què els termòmetres estan per sobre del que és habitual. Segons confirma l’última anàlisi del Servei Copernicus, el planeta encadena almenys una dècada de temperatures cada vegada més extremes. Els registres confirmen que tots i cada un dels últims 10 anys van estar entre els 10 més càlids des que hi ha registres. I l’any passat, sense anar més lluny, es va tancar com el més càlid de la història i com el primer a superar per complet la línia vermella dels 1,5 graus d’escalfament global.
L’última anàlisi anual elaborada pel Servei de Canvi Climàtic de Copernicus –el programa europeu dedicat a l’estudi del planeta– aporta algunes dades inèdites per entendre fins a quin punt la crisi climàtica s’està accelerant i magnificant amb el pas dels anys. Els registres confirmen, per exemple, que el 2024 va ser l’any més càlid per a tots els continents, excepte l’Antàrtida i Australàsia, així com per a bona part dels oceans del planeta. Sobretot a l’Atlàntic Nord, que ha encadenat més de 500 dies consecutius en què ha registrat rècords diaris de calor, així com a l’oceà Índic i a l’oceà Pacífic occidental. També es confirma que tots els mesos des del gener fins al juny van ser més càlids que el mateix mes de qualsevol any anterior des que hi ha registres.
L’últim any també s’han batut diversos rècords que fins ara eren gairebé impensables. Al juliol, per exemple, es van registrar dos dies consecutius en què es va batre el rècord absolut de temperatura mitjana al conjunt del planeta i per primera vegada en la història es va arribar als 17,16 graus de mitjana. L’extensió del gel marí a l’Antàrtida va assolir valors mínims rècord per segon any consecutiu.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista